W skrócie
Klasyczna babka ziemniaczana przygotowywana jest z ziemniaków typu BC. Te ziemniaki świetnie sprawdzają się do placków ziemniaczanych, pyz i purée ziemniaczanego. Do tego rodzaju należą ziemniaki między innymi gatunku Bryza, Aster, Beryl i Mila. Zobacz przepis na klasyczną babkę ziemniaczaną.
Babka ziemniaczana – przepis na tani obiad
Liczba porcji: dla 6 osób.
Czas przygotowania: około 3 godziny (w tym około 2 godziny pieczenia).
Stopień trudności: prosty.
Składniki:
- 2 kg ziemniaków,
- 100 g boczku,
- 2 jajka,
- 20 g mąki pszennej,
- 20 g bułki tartej,
- 3 g soli,
- 3 g świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
- 1/2 cebuli,
- 2 ząbki czosnku.
Jak zrobić babkę ziemniaczaną?
Przygotowanie:
- Ziemniaki należy umyć, obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach.
- Do miski ze startymi ziemniakami należy dodać rozkłócone jajka i mąkę pszenną.
- Następnie ziemniaki należy doprawić solą, pieprzem, startą cebulą i czosnkiem.
- Masę ziemniaczaną należy dokładnie wymieszać.
- Boczek należy podsmażyć na rozgrzanej patelni. Gdy tłuszcz się wytopi, a boczek wystudzi, należy go dodać do ziemniaków.
- Żaroodporną formę do pieczenia należy posmarować tłuszczem wytopionym z boczku i dokładnie obsypać bułką tartą.
- Masę ziemniaczaną należy przełożyć do formy i piec w piekarniku rozgrzanym do 200° Celsjusza przez około 1,5 godziny.
- Gotowa babka ziemniaczana jest rumiana z zewnątrz i miękka w środku.
Czytaj także: Boczek pieczony w musztardzie na obiad. Zobacz przepis na mięso rozpływające się w ustach
Zioła do babki ziemniaczanej
Masę ziemniaczaną można wzbogacić wieloma ziołami i przyprawami. Szczególnie pasuje posiekana natka pietruszki, świeży szczypiorek, rozmaryn, oregano, tymianek i świeżo starta gałka muszkatołowa. Miłośnicy pikantnych smaków można sięgnąć po mielone chili lub pieprz cayenne.
Sposób podania babki ziemniaczanej
Babka ziemniaczana jest pyszna na ciepło i na zimno. Można ja podawać z sałatką z pomidorów i cebuli, z domową mizerią, z sosem tzatziki albo z surówką z pora i jabłka. Zimą świetnie sprawdzą się kiszonki np.: surówka z kiszonej kapusty albo z buraków pozostałych z przygotowania domowego zakwasu na barszcz wigilijny.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Marka tefal w najlepszych cenach
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?