Tanie szare kluski z ziemniaków. Poznaj przepis na domowy specjał. Dorzuć skwarki i zajadaj z apetytem

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Pyszne szare kluski to prosty i tani posiłek z ziemniaków dla całej rodziny.
Pyszne szare kluski to prosty i tani posiłek z ziemniaków dla całej rodziny. 123rf.com/dar1930/zdjęcie ilustracyjne
Szare kluski jak z przepisu babci to przysmak, który nie nadszarpnie domowego budżetu. Przyrządza się je z tartych ziemniaków zagęszczonych mąką. Jedne gospodynie urozmaicają tradycyjną recepturę, sięgając po ugotowane ziemniaki. Oto sposób na domowe kluski z ziemniaków.

W skrócie

Szare kluski to danie wywodzące się Wielkopolski. W okolicach Poznania podawane są z okrasą z boczku, cebuli lub wędzonki. Potrawa została wpisana na listę produktów tradycyjnych 11 maja 2007 roku. Danie nie wymaga wymyślnych składników, ani egzotycznych przypraw. Domowe kucharki szare kluchy podawały z surówką z kiszonej kapusty. Najczęściej szare kluski polewane są omastą z roztopionego masła, oleju lub tradycyjnie ze roztopionej słoniny.

Przepis na szare kluski z tartych ziemniaków

Liczba porcji: dla 2-4 osób.
Czas przygotowania: 35 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 500 g ziemniaków typu C,
  • 50 g mąki pszennej,
  • 10 g mąki ziemniaczanej,
  • 1 jajko,
  • 1/2 łyżeczki soli.

Do gotowania:

  • 2 litry wody,
  • 1 łyżeczka soli.

Jak zrobić szare kluski z ziemniaków?

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki trzeba obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach do szerokiej miski. Aby kluski się nie rozpadały, można odcisnąć z nich nadmiar wody.
  2. Płyn należy odstawić na 15 minut i dodać oddzieloną skrobię do ziemniaków.
  3. Do masy ziemniaczanej należy dosypać mąkę pszenną i ziemniaczaną i wymieszać z rozkłóconym jajkiem. Całość należy wymieszać i doprawić solą.
  4. W garnku należy zagotować dwa litry wody i gdy pojawią się pierwsze bąbelki, można dodać sól.
  5. Przy pomocy łyżki stołowej należy nabierać masę ziemniaczaną i umieszczać we wrzątku.
  6. Należy wkładać tyle szarych klusek za jednym razem, aby miały przestrzeń swobodnie się ugotować.
  7. Gotowe szare kluski będą pływać na wierzchu i odrobinę napęcznieją.
  8. Szare kluski należy wyławiać za pomocą łyżki cedzakowej i umieszczać na półmisku.
  9. Gotowe szare kluski można polać wybranym tłuszczem ze skwarkami.

Dlaczego szare kluski się rozpadają?

Może się zdarzyć, że ziemniaki będą się rozpadać podczas gotowania. W takim przypadku mogły być użyte ziemniaki nie mączyste, a na przykład sałatkowe. Takie warzywa również nadają się na szare kluski, jednak trzeba je dodatkowo zagęścić. Polecamy, aby dodać do nich dodatkową łyżkę mąki pszennej, aby kluski były bardziej zwarte.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!