W skrócie
Placek po węgiersku jest najsmaczniejszy spożyty krótko po usmażeniu. Zachęcamy do zrobienia wcześniej gulaszu, który można od razu podać z chrupiącym plackiem ziemniaczanym. Taki gulasz według uznania można doprawić pastą z pieczonej papryki, aby wzmocnić wyjątkowy smak dania. Oto prosty przepis na placek po węgiersku.
Placek po węgiersku – przepis na sycący obiad
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopień trudności: średni.
Składniki na placki:
- 2 kg ziemniaków,
- 20 g mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 3 g soli,
- 3 g świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
- 250 ml oleju do smażenia.
Składniki na gulasz węgierski:
- 300 g łopatki wieprzowej,
- 1 cebula,
- 15 g oleju,
- 1 marchewka,
- 1/2 papryki,
- 10 g mielonej słodkiej papryki,
- 5 g mielonej ostrej papryki,
- 200 ml bulionu,
- 1 ząbek czosnku,
- 5 g koncentratu pomidorowego,
- 5 ml sosu sojowego,
- 1 liść laurowy,
- 2 ziela angielskie,
- 70 g pieczarek,
- 3 g soli,
- 3 g świeżo zmielonego pieprzu.
Do podania:
- 5 g posiekanej natki pietruszki,
- 10 g kwaśnej śmietany.
Jak zrobić placek po węgiersku?
Przygotowanie:
- Sos należy przygotować według przepisu na gulasz węgierski.
- Ziemniaki należy umyć, obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i odsączyć nadmiar soku na sitku.
- Następnie należy dodać mąkę pszenną, jajka oraz sól i pieprz.
- Następnie na szerokiej patelni należy usmażyć duże placki ziemniaczane i delikatnie je rozpłaszczyć na całej patelni.
- Należy usmażyć je na patelni do momentu uzyskania złotego koloru z obu stron.
- Placek ziemniaczany należy położyć na szerokim talerzu i polać gulaszem węgierskim, a następnie trzeba złożyć go na pół.
- Gotowy placek po węgiersku można posypać posiekaną natką pietruszki i kleksem kwaśnej śmietany.
Czy placek pochodzi z Węgier?
Placek po węgiersku nie jest daniem z Węgier. Połączenie chrupiącego placka ziemniaczanego z sycącym sosem z mięsem wieprzowym spotkać można w Czechach, Słowacji, Ukrainie, a w Polsce szczególnie na Podhalu. Nazwa prawdopodobnie wzięła się od gulaszu, który podawany jest w zestawie z plackiem z ziemniaków. Inna nazwa tego dania to placek po zbójnicku. Prawdopodobnie powstała nawiązując do legendy o Janosiku.
Kulinaria

Mięso do gulaszu
Domowy gulasz przygotowywany do placka po węgiersku najczęściej gotowany jest na bazie łopatki wieprzowej, szynki lub kawałków boczku. Danie można też przyrządzić z kawałków wołowiny albo z dziczyzny ze sprawdzonych źródeł.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: