Placek po węgiersku na obiad. Przepis na treściwy posiłek dla całej rodziny. Sposób na placki ziemniaczane z sosem

Anna Daniluk
Danie określane plackiem po węgiersku składa się z chrupiącego placka ziemniaczanego i mięsnego gulaszu.
Danie określane plackiem po węgiersku składa się z chrupiącego placka ziemniaczanego i mięsnego gulaszu. Getty Images/rlat
Placek po węgiersku to dla wielu osób danie kojarzące się pożywnym daniem jedzonym na zimowe wypady w góry. Pożywne danie złożone jest z dużego placka ziemniaczanego podawanego z gulaszem na bazie wieprzowiny. Podpowiadamy przepis na domowy placek po węgiersku.

W skrócie

Placek po węgiersku jest najsmaczniejszy spożyty krótko po usmażeniu. Zachęcamy do zrobienia wcześniej gulaszu, który można od razu podać z chrupiącym plackiem ziemniaczanym. Taki gulasz według uznania można doprawić pastą z pieczonej papryki, aby wzmocnić wyjątkowy smak dania. Oto prosty przepis na placek po węgiersku.

Placek po węgiersku – przepis na sycący obiad

Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopień trudności: średni.

Składniki na placki:

  • 2 kg ziemniaków,
  • 20 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 3 g soli,
  • 3 g świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
  • 250 ml oleju do smażenia.

Składniki na gulasz węgierski:

  • 300 g łopatki wieprzowej,
  • 1 cebula,
  • 15 g oleju,
  • 1 marchewka,
  • 1/2 papryki,
  • 10 g mielonej słodkiej papryki,
  • 5 g mielonej ostrej papryki,
  • 200 ml bulionu,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 5 g koncentratu pomidorowego,
  • 5 ml sosu sojowego,
  • 1 liść laurowy,
  • 2 ziela angielskie,
  • 70 g pieczarek,
  • 3 g soli,
  • 3 g świeżo zmielonego pieprzu.

Do podania:

  • 5 g posiekanej natki pietruszki,
  • 10 g kwaśnej śmietany.

Jak zrobić placek po węgiersku?

Przygotowanie:

  1. Sos należy przygotować według przepisu na gulasz węgierski.
  2. Ziemniaki należy umyć, obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i odsączyć nadmiar soku na sitku.
  3. Następnie należy dodać mąkę pszenną, jajka oraz sól i pieprz.
  4. Następnie na szerokiej patelni należy usmażyć duże placki ziemniaczane i delikatnie je rozpłaszczyć na całej patelni.
  5. Należy usmażyć je na patelni do momentu uzyskania złotego koloru z obu stron.
  6. Placek ziemniaczany należy położyć na szerokim talerzu i polać gulaszem węgierskim, a następnie trzeba złożyć go na pół.
  7. Gotowy placek po węgiersku można posypać posiekaną natką pietruszki i kleksem kwaśnej śmietany.

Czy placek pochodzi z Węgier?

Placek po węgiersku nie jest daniem z Węgier. Połączenie chrupiącego placka ziemniaczanego z sycącym sosem z mięsem wieprzowym spotkać można w Czechach, Słowacji, Ukrainie, a w Polsce szczególnie na Podhalu. Nazwa prawdopodobnie wzięła się od gulaszu, który podawany jest w zestawie z plackiem z ziemniaków. Inna nazwa tego dania to placek po zbójnicku. Prawdopodobnie powstała nawiązując do legendy o Janosiku.

Mięso do gulaszu

Domowy gulasz przygotowywany do placka po węgiersku najczęściej gotowany jest na bazie łopatki wieprzowej, szynki lub kawałków boczku. Danie można też przyrządzić z kawałków wołowiny albo z dziczyzny ze sprawdzonych źródeł.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni