Piernik last minute. Przepis na szybki piernik na Boże Narodzenie. Jest miękki, pyszny i nie wymaga leżakowania

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Szukasz przepisu na szybki piernik? Przygotuj piernik last minute z polewą czekoladową. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Szukasz przepisu na szybki piernik? Przygotuj piernik last minute z polewą czekoladową. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Piernik to pyszne świąteczne ciasto, pachnące korzennymi przyprawami. Mam dla ciebie przepis na szybki piernik, który można zrobić na ostatnią chwilę i jeść zaraz po upieczeniu. Nie wymaga leżakowania, jest prosty do wykonania i smakuje wyśmienicie. To idealny piernik last minute na Boże Narodzenie. Przekonaj się, jaki jest pyszny i miękki i wypróbuj przepis.

Spis treści

Szybki piernik udekorowany czekoladą to pyszne i niezawodne ciasto na święta Bożego Narodzenia. Proponuję przepis z przecierem jabłkowym, który można kupić lub przygotować samemu. Dodany do ciasta nada mu więcej wilgotności i aromatu. Gotowy piernik można podzielić na trójkąty i ozdobić lukrem i kolorową posypką. Taki wypiek z pewnością posmakuje wszystkim i będzie pięknie prezentować się na świątecznym stole.

Możesz wzbogacić smak piernika - po upieczeniu przekrój ciasto na pół i posmaruj powidłami śliwkowymi. Do dekoracji można użyć także posiekanych orzechów włoskich, migdałów czy skórki pomarańczowej.

Przepis na szybki piernik z polewą czekoladową

czas przygotowania - ok. 1 godzina
porcja: na blaszkę 25x36 cm
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 4 jajka,
  • 180 g cukru,
  • 4 łyżki miodu,
  • 200 ml oleju,
  • czubata szklanka przecieru jabłkowego,
  • 3 łyżki przypraw korzennych,
  • 2 łyżeczki kakao,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 200 g czekolady,
  • 2 łyżki zimnego masła ( do czekolady),
  • lukier i kolorowa posypka do dekoracji.

Jak zrobić szybki piernik na Boże Narodzenie?

  1. Przygotuj sypkie składniki: w misce wymieszaj mąkę z kakao, przyprawami korzennymi, sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia.
  2. W drugiej misce utrzyj jajka z cukrem.
  3. Nie przerywając ucierania dodaj olej, miód, a następnie suche składniki.
  4. Na koniec zmniejsz obroty miksera i dodaj przecier jabłkowy.
  5. Przelej ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Piecz piernik w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut.
  7. Rozpuść czekoladę z masłem w kąpieli wodnej.
  8. Gotowe i wystudzone ciasto udekoruj polewą czekoladową i kolorową posypką. Możesz pokroić je na trójkąty i udekorować także lukrem.

Domowy przecier jabłkowy - przepis

Domowy przecier jabłkowy jest bardzo prosty do przygotowania. Potrzebujesz jedynie kwaśnych jabłek i odrobinę wody.

  1. Umyj 3 jabłka i obierz je ze skórki
  2. Zetrzyj jabłka na tarce i przełóż do garnuszka.
  3. Dodaj łyżkę wody i ustaw mały ogień.
  4. Podduś jabłka pod przykryciem, przez kilka minut, aż będą miękkie.

Przecier jabłkowy możesz dosmakować według uznania np. sokiem z cytryny, miodem, wanilią czy cynamonem. To doskonały dodatek do ciast i deserów np. naleśników z jabłkami.

Szukasz przepisu na szybki piernik? Przygotuj piernik last minute z polewą czekoladową. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Piernik last minute. Przepis na szybki piernik na Boże Narod...

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie