Spis treści
Szybki piernik udekorowany czekoladą to pyszne i niezawodne ciasto na święta Bożego Narodzenia. Proponuję przepis z przecierem jabłkowym, który można kupić lub przygotować samemu. Dodany do ciasta nada mu więcej wilgotności i aromatu. Gotowy piernik można podzielić na trójkąty i ozdobić lukrem i kolorową posypką. Taki wypiek z pewnością posmakuje wszystkim i będzie pięknie prezentować się na świątecznym stole.
Możesz wzbogacić smak piernika - po upieczeniu przekrój ciasto na pół i posmaruj powidłami śliwkowymi. Do dekoracji można użyć także posiekanych orzechów włoskich, migdałów czy skórki pomarańczowej.
Przepis na szybki piernik z polewą czekoladową
czas przygotowania - ok. 1 godzina
porcja: na blaszkę 25x36 cm
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 4 jajka,
- 180 g cukru,
- 4 łyżki miodu,
- 200 ml oleju,
- czubata szklanka przecieru jabłkowego,
- 3 łyżki przypraw korzennych,
- 2 łyżeczki kakao,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 200 g czekolady,
- 2 łyżki zimnego masła ( do czekolady),
- lukier i kolorowa posypka do dekoracji.
Jak zrobić szybki piernik na Boże Narodzenie?
- Przygotuj sypkie składniki: w misce wymieszaj mąkę z kakao, przyprawami korzennymi, sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia.
- W drugiej misce utrzyj jajka z cukrem.
- Nie przerywając ucierania dodaj olej, miód, a następnie suche składniki.
- Na koniec zmniejsz obroty miksera i dodaj przecier jabłkowy.
- Przelej ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz piernik w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut.
- Rozpuść czekoladę z masłem w kąpieli wodnej.
- Gotowe i wystudzone ciasto udekoruj polewą czekoladową i kolorową posypką. Możesz pokroić je na trójkąty i udekorować także lukrem.
Domowy przecier jabłkowy - przepis
Domowy przecier jabłkowy jest bardzo prosty do przygotowania. Potrzebujesz jedynie kwaśnych jabłek i odrobinę wody.
- Umyj 3 jabłka i obierz je ze skórki
- Zetrzyj jabłka na tarce i przełóż do garnuszka.
- Dodaj łyżkę wody i ustaw mały ogień.
- Podduś jabłka pod przykryciem, przez kilka minut, aż będą miękkie.
Przecier jabłkowy możesz dosmakować według uznania np. sokiem z cytryny, miodem, wanilią czy cynamonem. To doskonały dodatek do ciast i deserów np. naleśników z jabłkami.
Piernik last minute. Przepis na szybki piernik na Boże Narod...
Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:
Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność
Schab po cygańsku
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?