Zrobiłam aromatyczny krem piernikowy na deser. Przepis na słodkie smarowidło podpatrzyłam u sąsiadki. Jej dzieci zjadają go prosto ze słoika

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowy krem piernikowy to świetne smarowidło do ciasta, naleśników lub tostów.
Domowy krem piernikowy to świetne smarowidło do ciasta, naleśników lub tostów. Getty Images/Luiza Kamenskya/zdjęcie ilustracyjne
Domowy krem piernikowy to słodki przysmak na bazie pierniczków, mascarpone i przyprawy piernikowej. Zobaczyłam go u znajomej, która przekłada nim naleśniki dla dzieci. Ten prosty krem z pierników przygotowuję w ramach świątecznego prezentu. Używam go także jako krem do tortu urodzinowego. Zobacz przepis na aromatyczny krem korzenny.

W skrócie

Krem piernikowy można zrobić z pierniczków pieczonych przed świętami Bożego Narodzenia. Często robię krem piernikowy z ciastek, które zostaną już po świętach. W ten sposób można je odświeżyć, a rozkruszone ciastka pod wpływem serka mascarpone wyraźnie zmiękną.

Krem piernikowy – prosty i szybki przepis na deser

Liczba porcji: 1 słoik o pojemności 400 ml.
Czas przygotowania: 15 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 250 g pierniczków,
  • 100 g miękkiego masła,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego,
  • sok i skórka pomarańczowa z 1/2 pomarańczy,
  • łyżeczka przyprawy do piernika.

Jak zrobić krem piernikowy?

Przygotowanie:

  1. Na początku dokładnie umyłam pomarańcze, sparzyłam wrzątkiem i starłam skórkę z połowy pomarańczy. Następnie przekroiłam ją i wycisnęłam sok z pomarańczy.
  2. Pierniczki włożyłam do robota kuchennego z ostrzami w kształcie litery S i rozkruszyłam je na drobny proszek.
  3. Do miski włożyłam miękkie masło, wlałam ekstrakt waniliowy i mieszałam mikserem do momentu uzyskania puszystej masy. Do takiego ubitego masła dodałam porcjami serek mascarpone.
  4. Do masy maślanej dosypałam rozkruszone pierniczki, startą skórkę z pomarańczy oraz dolałam soku pomarańczowego.
  5. Krem piernikowy dokładnie wymieszałam i dodałam przyprawę do piernika.
  6. Przy pomocy szpatułki dokładnie wymieszałam wszystkie składniki i przełożyłam do czystego słoika.
  7. Krem piernikowy można zjeść w ciągu tygodnia.

Dodatki do kremu piernikowego

Domowy krem piernikowy można doprawić różnymi składnikami. W szczególności można dodać cukier trzcinowy nadający karmelowego smaku lub płynny miód. Do własnoręcznie przygotowanego kremu z pierników można wykorzystać katarzynki, także te w czekoladzie. Zamiast ubitego masła można wykorzystać ubitą śmietanę kremówkę, która nada smarowidłu puszystości.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!