Spis treści
Sezon na śliwki trwa od sierpnia do końca października. Smak tych pysznych i bardzo zdrowych owoców warto zachować na dłużej i przygotować z nich przetwory. Mam dla ciebie sprawdzony przepis na powidła śliwkowe z dodatkiem kakao i czekolady, czyli na tzw. czekośliwkę. Smakuje wybornie ze świeżym pieczywem lub śniadaniowymi pancakes. Polecam zrobić te powidła w wersji mało słodkiej, z dobrej jakości gorzką czekoladą. Najlepiej będą smakować ze śliwek węgierek.
Sprawdź wskazówki, jak krok po kroku zrobić czekośliwkę:
Przepis na czekośliwkę
Liczba porcji: 3 słoiczki półlitrowe
Czas przygotowania: ok. 3 godziny
Składniki:
- 2 kg śliwek,
- 400 g cukru (jeśli chcesz zrobić bardzo słodkie powidła, dodaj 500 g cukru),
- 80 g gorzkiej czekolady,
- 4 łyżki kakao,
- opcjonalnie 2 łyżki cukru waniliowego.
Jak zrobić czekośliwkę?
- Przygotowanie powideł zacznij od umycia śliwek. Przekrój je na pół i wyjmij pestki.
- Włóż śliwki do wysokiego garnka i zmiksuj blenderem.
- Postaw garnek na małym ogniu.
- Gotuj przez około półtorej godziny, raz na jakiś czas mieszając.
- Dodaj do powideł cukier i gotuj jeszcze pół godziny.
- Wsyp kakao i dodaj czekoladę, wymieszaj dokładnie powidła i gotuj około pół godziny.
- Jeszcze ciepłe powidła przelej do czystych słoiczków. Zakręć i odwróć do góry dnem.
- Pozostaw powidła do przestudzenia. Czekośliwka gotowa. Smacznego!

Przetwory ze śliwek
Ze śliwek można zrobić słodkie powidła, które stanowią pyszny dodatek do kanapek, naleśników, drożdżówek i ciast. Możesz wykorzystać je do przygotowania np. ciasta pleśniak.
Śliwki nadają się także na wytrawne przetwory, takie jak:
- ketchup,
- chutney,
- śliwki w occie,
- śliwkowa nalewka.
Warto wiedzieć, że najpopularniejsze śliwki do przygotowania przetworów to śliwki węgierki, mirabelki, renklody.
4 sposoby jak zrobić powidła śliwkowe
Domowe powidła śliwkowe to prawdziwy rarytas. Ich wykonanie może z początku wydawać się trudne i pracochłonne, jednak nic bardziej mylnego. Gdy opanujemy kilka podstawowych zasad, zobaczymy, że to bardzo satysfakcjonujące zajęcie. Takie własnoręcznie przyrządzone powidła osłodzą każdy jesienny czy zimowy dzień.
Jak zrobić powidła śliwkowe? Zobacz 4 sposoby:
- Klasyczne powidła śliwkowe bez cukru – takie powidła robi się długo, owoce smażymy w garnku nawet ok. 6 godzin, regularnie mieszając, aż będą miały odpowiednią konsystencję.
- Powidła śliwkowe z cukrem i octem – owoce zasypujemy cukrem i polewamy octem, odstawiamy na całą noc, a na drugi dzień gotujemy przez ok. 1,5 godziny bez mieszania.
- Powidła śliwkowe z piekarnika – to bardzo łatwy, nie wymagający mieszania sposób przygotowania powideł: owoce wystarczy umieścić w naczyniu żaroodpornym, posypać cukrem i piec w 200 stopniach Celsjusza, aż będą miały odpowiednią gęstość.
- Czekośliwka – domowa nutella ze śliwek – to pomysł na szybkie i proste do przygotowania powidła: owoce najpierw należy zblendować, a później pogotować z cukrem i czekoladą.
Czekośliwka dla łasuchów. Przepis na powidła śliwkowe z czek...
Uważaj na swój blat i zakup nową deskę do krojenia!
Zobacz inne tematy ze Strony Kuchni:
Ciasto malinowe "Pianka"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?