Pieczone udka z kurczaka z warzywami – cały obiad w jednej brytfance. Wypróbuj przepis na pyszne i proste do zrobienia danie

Karolina Głogowska
Pieczone udka z kurczaka z warzywami to obiad w jednej brytfance
Pieczone udka z kurczaka z warzywami to obiad w jednej brytfance 123rf/zdjęcie ilustracyjne
Szukasz pomysłu na prosty do przygotowania, ale pożywny i smaczny obiad? Proponuję pieczone udka z kurczaka z warzywami. To danie, które nie wymaga wiele pracy, ale smakuje wyśmienicie. Soczysty, aromatyczny kurczak z rumianą skórką i podpieczone warzywa gwarantują pyszny, sycący posiłek dla całej rodziny.

W skrócie

Mam dziś dla ciebie przepis na pyszne udka z kurczaka z piekarnika. Przygotowuje się je w jednej brytfance, dzięki czemu obiad właściwie robi się sam. Wystarczy tylko przygotować prostą marynatę do udek z kurczaka i pokroić warzywa. Zdradzę ci także mój sekretny składnik, który zawsze dodaję do marynaty. Dzięki niemu udka są aromatyczne i rumiane.

Polecam także: 11 przepisów na obiad z piersią z kurczaka

Marynata do udek z kurczaka – jaka jest najlepsza?

W tym przypadku mamy duże pole do popisu, ponieważ możemy użyć do marynaty takich składników, jakie lubimy. Podstawą marynaty do udek z kurczaka może być oliwa z oliwek i sok z cytryny, do którego dodamy przyprawy. Ja zawsze dodaję sos sojowy zamiast soli, który zapewnia pyszny smak umami i nadaje udkom ładny kolor. Poeksperymentuj z ziołami: możesz dodać suszoną paprykę, tymianek czy oregano. Pamiętaj, że niektóre zioła nie lubią zbyt mocnego przypiekania. Np. rozmaryn nabiera w wysokich temperaturach gorzkiego posmaku, który może zepsuć całe danie.

Ile piec udka z kurczaka?

Zazwyczaj udka kurczaka pieczemy od 40 do 60 minut w piekarniku nagrzanym do 200 lub 220 stopni. Dokładne parametry zależą od konkretnego piekarnika. Jeśli jeszcze dobrze ich nie znamy, na początku co chwilę sprawdzajmy, czy mięso zbytnio się nie przypieka. Wówczas warto zmniejszyć temperaturę. Jeśli chcemy, aby skórka z kurczaka była rumiana i chrupiąca, musimy piec go bez przykrycia. Jeśli zacznie zbytnio się przypiekać, możemy użyć pokrywki do brytfanki lub zastąpić ją folią aluminiową. Innym sposobem jest pieczenie kurczaka w rękawie. A co zrobić, aby udka z kurczaka z piekarnika nie były zbyt suche? W trakcie pieczenia polewajmy je co jakiś czas powstałym sosem lub zostawmy do tego celu trochę marynaty. Warto też przewracać udka na drugą stronę.

Pieczone udka z kurczaka z warzywami – przepis na obiad doskonały

Składniki:

  • 6-8 udek z kurczaka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sok z połówki cytryny,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki wędzonej papryki,
  • łyżeczka tymianku,
  • szczypta płatków chili,
  • sól, pieprz.

Dodatkowo:

  • 6 ziemniaków,
  • 1 czerwona papryka,
  • 2 marchewki,
  • 1 cebula,
  • pół cukinii.

Polecam także: Wyborna sałatka z ogórków kiszonych i buraczków do obiadu

Jak przygotować udka z kurczaka z piekarnika z warzywami?

  1. Najpierw natarłam udka z kurczaka solą i pieprzem. Odłożyłam.
  2. Przygotowałam marynatę do udek: w misce wymieszałam sos sojowy, oliwę, sok z cytryny oraz wszystkie przyprawy. Dodałam także rozgnieciony czosnek.
  3. Natarłam udka marynatą i włożyłam je na dwie godziny do lodówki. Mogą tak leżeć nawet całą noc. Jeśli jednak nie masz tyle czasu, odłóż udka przynajmniej na pół godziny.
  4. Nagrzałam piekarnik do 200 stopni.
  5. Ziemniaki wyszorowałam i pokroiłam w łódeczki. Jeśli masz stare ziemniaki, obierz je.
  6. Paprykę pokroiłam na grube paski, cukinię na plastry, marchewkę w plasterki, a cebulę w pióra.
  7. W brytfance ułożyłam udka z kurczaka i powtykałam między nie pokrojone warzywa.
  8. Wstawiłam brytfankę do piekarnika (bez przykrycia). Piekłam udka przez godzinę, a co dziesięć minut polewałam je powstałym sosem, żeby się zbytnio nie przypiekły.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie.
ObserwujStronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni