Najlepsze sosy do sałatek i pieczonych warzyw. Sprawdź doskonały sos do sałatki greckiej i Cezar. Wypróbuj sposób na odchudzenie majonezu

Karolina Głogowska
Na kolejnych zdjęciach galerii znajdziesz przepisy na pyszne sosy do sałatki greckiej, z kurczakiem czy Cezar. Przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Na kolejnych zdjęciach galerii znajdziesz przepisy na pyszne sosy do sałatki greckiej, z kurczakiem czy Cezar. Przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Getty images/zdjęcie ilustracyjne
Nie wiesz, jaki sos zrobić do sałatki? Z naszym zestawieniem już nie musisz się zastanawiać. Znajdziesz tu przepisy na klasyczny sos do sałatki greckiej czy z kurczakiem, a także tradycyjny winegret, aioli czy sos tysiąca wysp. Wypróbuj także nasz sposób na odchudzenie sałatki jarzynowej.

W skrócie

Trudno wyobrazić sobie sałatkę bez odpowiedniego dressingu. Dlatego przygotowałam dla ciebie zestawienie najlepszych sosów do sałatek. Niektóre z nich można podawać także do pieczonych warzyw, mięsa oraz ryb. Warto zapisać sobie te pomysły i sięgać po nie w razie potrzeby. Przy każdym przepisie znajdziesz informacje, do czego pasuje dany dressing. Pyszne sosy do sałatek sprawdzą się na święta, imprezy czy na grilla.

W naszej galerii znajdziesz przepisy na wyśmienite sosy do sałatki z kurczakiem, greckiej czy Cezar, a także wiele innych.

Sos jogurtowy do sałatek, mięs, ryb pieczonych warzyw

Przygotowujemy go na bazie jogurtu oraz przypraw. Sos jogurtowy doskonale pasuje do sałatki z kurczakiem. Świetnie komponuje się z sałatą lodową i świeżymi oraz pieczonymi warzywami, a także rybami.

Sos tzatziki do mięs i pieczonych warzyw

Jego podstawą jest jogurt grecki i starte na tarce ogórki. Sos tzatziki pasuje do gyrosa czy sałatek z kurczakiem. Jest doskonały także do ryb, pieczonych mięs, warzyw oraz frytek.

Sos musztardowy do sałatki – wyśmienity sos do sałatek

Jego bazę stanowi musztarda, oliwa i miód. Sos musztardowy jest doskonały do wszelkich sałatek ze świeżych warzyw.

Sos majonezowy – sposób na odchudzenie majonezu

Sos majonezowy jest doskonałym sposobem na odchudzenie sałatki jarzynowej i dań z samym majonezem. Dodatek jogurtu sprawia, że całość jest lżejsza i mniej kaloryczna, ale równie pyszna.

Winegret – klasyczny sos do sałatki

Jego podstawą jest po prostu dobra oliwa i ocet, do którego dodajemy odrobinę soli, pieprzu, niekiedy cukru – w zależności od indywidualnych upodobań. Trzeba pamiętać o tym, że w sosach na bazie oliwy i octu, najpierw łączymy ocet z przyprawami, a dopiero potem dodajemy oliwę. Dzięki temu uzyskamy gładki sos. Zamiast octu można także dodać sok z cytryny, a całość urozmaicić przyprawami, np. koperkiem lub chili. Winegret to idealny sos do sałatki greckiej oraz innych sałatek ze świeżych warzyw.

Sos aioli – najlepszy sos do jajek, ryb i pieczonych warzyw

Sos aioli z majonezu i czosnku to pyszny dodatek wywodzący się z kuchni hiszpańskiej, choć można napotkać go w kuchni włoskiej i francuskiej. To znakomity sos do jajek, ryb oraz pieczonych warzyw.

Guacamole – dip do tortilli, tacos i nachos.

Oryginalne guacamole przygotowuje się z dojrzałego awokado rozgniecionego na gładką pastę z dodatkiem czosnku, cebulki, ostrej papryczki, świeżych liści kolendry i ostrej papryczki. Guacamole świetnie komponuje się z daniami i przekąskami z kuchni meksykańskiej, takimi jak tortilla, taco, nachos czy quesadilla. Doskonale smakuje na grzankach.

Sos tysiąca wysp – pyszny sos do sałatek i owoców morza

Prosty sos tysiąca wysp większość osób zna z popularnych sieci restauracji serwujących dania typu fast food. Oryginalnie był jednak stosowany przede wszystkim do krewetek oraz innych owoców morza.

Sos balsamiczny – idealny sos do sałatki

Sos balsamiczny to wyśmienity dodatek do potraw. Ma ciemny kolor i słodko-kwaśny wyrazisty smak. Świetnie pasuje jako dressing do sałatek, przekąsek, a nawet do deserów i lodów z owocami. Jego przygotowanie jest proste i bardzo szybkie. Polecam przepis z dodatkiem miodu i musztardy. Jest wyśmienity.

Sos do sałatki Cezar

Powstaje na bazie majonezu, czosnku i odrobiny słynnego sosu worcestershire – ten trudno dostępny dodatek możesz zastąpić także drobno posiekanym filecikiem anchois i przyprawami. Najlepszy sos do sałatki Cezar.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni