W skrócie:
Jak piec mięso w rękawie? Prosty przepis
Mięso pieczone w rękawie zachowuje wyjątkowy smak i soczystość. To bardzo prosta, szybka i niezawodna metoda na przygotowania potraw w piekarniku. Polecam przepis na podudzia z kurczaka. Wystarczy włożyć je do rękawa, zalać marynatą i upiec. Pamiętaj, by nie ustawiać naczynia z rękawem do pieczenia wysoko w piekarniku, nie powinien on dotykać rozgrzanych ścianek.
Zobacz w galerii, jak upiec podudzia z kurczaka w rękawie.
Przepis na podudzia z kurczaka pieczone w rękawie
czas przygotowania: ok. 20 minut + marynowanie i pieczenie
porcja na: 4 podudzia
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 4 podudzia z kurczaka,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- 1 łyżka oleju,
- 1 łyżka ketchupu,
- 1 łyżeczka miodu,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka soli,
- pół łyżeczki ostrej papryki,
- pół łyżeczki czosnku,
- pół łyżeczki pieprzu,
dodatkowo:
- 1 arkusz rękawa do pieczenia.
Polecam także: Pieczone udka z kurczaka z warzywami
Jak zrobić kurczaka pieczonego w rękawie? Przygotowanie podudzi krok po kroku
- Oczyść podudzia z kurczaka.
- W miseczce wymieszaj składniki marynaty: olej, sos sojowy, ketchup, miód, słodką i ostrą paprykę, sól, pieprz i czosnek.
- Rękaw do pieczenia zwiąż z jednej strony dołączoną tasiemką.
- Włóż do rękawa mięso i wlej całą marynatę.
- Zwiąż drugi koniec rękawa, całość wyglądem przypomina cukierek.
- Delikatnie poruszaj rękawem, by rozprowadzić marynatę po całym mięsie.
- Włóż rękaw z kurczakiem do naczynia do pieczenia i odstaw do lodówki na ok. 1 godzinę.
- Wstaw całość do piekarnika na 190 stopni na 45 minut.
- Wyjmij naczynie z mięsem i rozkrój rękaw do góry nożyczkami. Pamiętaj, że para jest gorąca, zachowaj ostrożność.
- Wstaw na ok. 10 minut, by podudzia się zrumieniły.
- Upieczonego kurczaka podawaj na ciepło z ziemniakami i surówką. Smacznego!
Kulinaria
Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓

Wideo
Jak piec kurczaka w rękawie? Najlepszy sposób na przygotowan...
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni: