Co zrobić z mięsa z udek kurczaka? Oddziel mięso od kości i przygotuj burgery albo orientalne danie. Rodzina ustawi się w kolejce

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Mięso z udek możemy oddzielić od kości i podać w sosie słodko-kwaśnym z ryżem i warzywami
Mięso z udek możemy oddzielić od kości i podać w sosie słodko-kwaśnym z ryżem i warzywami 123rf/vaaseenaa/zdjęcie ilustracyjne
Lubisz mięso z udek kurczaka, ale nie wiesz, co z niego przyrządzić? Nie musisz w kółko jeść nudnych pieczonych udek. Wypróbuj nasze pomysły na pyszne obiady. Przygotuj wyśmienite burgery z szarpanym mięsem albo mięso z udek w sosie słodko-kwaśnym. Obie potrawy są proste do zrobienia i zasmakują całej rodzinie.

W skrócie

Mięso z udka kurczaka jest delikatne i bardzo smaczne. Najczęściej przygotowujemy po prostu pieczone pałki z kurczaka, ale to nie jedyna opcja. Mięso z udka kurczaka po upieczeniu łatwo odchodzi od kości, więc można je przyrządzać na inne sposoby. Dziś mam dla ciebie dwa przepisy na taki pożywny i pyszny posiłek. Pierwszy z nich to mięso z udek kurczaka w sosie słodko-kwaśnym. Podpowiem ci, jak w łatwy sposób przygotować domowy sos słodko-kwaśny. Do takiego dania wystarczy podać ryż i pyszny posiłek gotowy.

Inspiracją dla drugiego przepisu był klasyczny burger z szarpaną wieprzowiną. Oczywiście zamieniamy wieprzowinę na delikatne mięso z udka kurczaka i mamy równie pysznego burgera. Polecam do niego domową sałatkę coleslaw. Wypróbuj oba przepisy na mięso z udek kurczaka i podaj rodzinie wyśmienity obiad.

Mięso z udek z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym

Czas przygotowania: 60 minut
Porcja: 4-6 osób
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 6 udek z kurczaka wraz z podudziami,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • łyżka soku z cytryny,
  • 2 łyżki oleju,
  • sól, pieprz.

Na sos słodko-kwaśny:

  • 4 łyżki ketchupu,
  • 4 łyżki sosu sojowego,
  • 4 łyżki octu ryżowego,
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej,
  • 2 łyżki wody,
  • 2 łyżki cukru trzcinowego.

Jak przygotować mięso z udek z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym?

  1. Kurczaka oczyściłam, natarłam solą i pieprzem.
  2. W miseczce połączyłam olej, ketchup i sos sojowy.
  3. Taką marynatą natarłam kurczaka, włożyłam do brytfanki i piekłam 45 minut w temperaturze 180 stopni. Co jakiś czas przewracałam mięso i polewałam wytworzonym sosem.
  4. Gdy udka z kurczaka się piekły, przygotowałam sos słodko-kwaśny.
  5. Do rondelka wlałam sos sojowy, ketchup, ocet i wodę. Wymieszałam i zaczęłam podgrzewać. Do gotującego się sosu dodałam cukier, a następnie zagęściłam go skrobią.
  6. Wyjęłam upieczone udka. Mięso oddzieliłam od kości i wrzuciłam do sosu. Zagotowałam.
  7. Mięso z udek z kurczaka podawałam z ryżem.

Burger z mięsem z udka kurczaka bez kosci

Czas przygotowania: 60 minut
Porcja: 4 osoby
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka wraz z podudziami,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • łyżka soku z cytryny,
  • 2 łyżki oleju,
  • sól, pieprz.

Dodatkowo:

  • 4 bułki do burgerów lub bajgle,
  • 4 liście sałaty rzymskiej,
  • ulubione pikle (buraczki, ogórki, rzepa, rzodkiewka),
  • gotowa lub domowa sałatka coleslaw.

Jak zrobić burgery z mięsem z udek z kurczaka?

  1. Udka kurczaka natarłam marynatą z sosu sojowego i upiekłam tak samo, jak w przepisie powyżej.
  2. Po upieczeniu oddzieliłam mięso od kości za pomocą widelca. Dzięki temu powstało „szarpane” mięso z udek kurczaka.
  3. Bułki przekroiłam. Na każdej połówce ułożyłam liść sałaty, następnie porcję mięsa, pikle i surówkę coleslaw. Przykryłam drugą połówką bułki.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie.
ObserwujStronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Herbata z płatków dzikiej róży

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.