Proste składniki, niesamowity aromat. Zupa czosnkowa to pożywne danie, które robi się w kilka chwil. Idealne na rozgrzewający obiad

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
W całej Hiszpanii jest wiele wersji tej prostej potrawy
W całej Hiszpanii jest wiele wersji tej prostej potrawy Getty images
Czosnek, kiełbasa, jajka i chleb to podstawa hiszpańskiej zupy czosnkowej. Składniki są proste, łatwo dostępne i niedrogie, a odpowiednio przyrządzone stanowią wyśmienitą i rozgrzewającą potrawę. Idealną na pyszny posiłek po zimowym spacerze.

W skrócie

Kilka prostych składników i wysoka kaloryczność to cechy charakteryzujące chłopskie pożywienie na całym świecie. Do tego rodzaju kuchni zalicza się hiszpańska sopa de ajo, czyli zupa czosnkowa. Jej treść stanowi aromatyczna kiełbasa chorizo, jajka w koszulkach oraz pieczywo, najlepiej czerstwe, żeby wykorzystać resztki jedzenia. Wymieniony w nazwie zupy czosnek nadaje jej niepowtarzalny aromat. I choć jest go sporo, nie musimy się obawiać o zbyt ostry zapach czy smak dania. Zupa czosnkowa to idealna propozycja na rozgrzewający, pożywny obiad w mroźny dzień.

Zupa czosnkowa - przepis na rozgrzewające danie

Czas przygotowania: 20 minut
Porcja: 4 osoby
Poziom zaawansowania: łatwe

Składniki

  • 2 główki czosnku (najlepiej fioletowego),
  • pieczywo (może być czerstwe),
  • 4 jajka,
  • chorizo,
  • litr bulionu,
  • łyżeczka słodkiej i wędzonej papryki,
  • oliwa,
  • tymianek,
  • sól i pieprz.

Jak przygotować pożywną zupę czosnkową?

  1. Do garnka z grubym dnem wylałam oliwę.
  2. Główki czosnku przekroiłam w poprzek i podsmażyłam do miękkości.
  3. Czosnek odłożyłam do ostudzenia, a na patelni podsmażyłam pokrojone chorizo.
  4. Wycisnęłam czosnek z łupinek i rozgniotłam widelcem.
  5. Do chorizo dodałam czosnek, paprykę i tymianek. Wlałam bulion.
  6. Gotowałam całość 5 minut na małym ogniu.
  7. Ugotowałam jajka w koszulkach.
  8. Bagietkę pokroiłam i podgrzałam w piekarniku.
  9. Zupę nalałam do miseczek. Do każdej porcji włożyłam jajko i dwie kromki pieczywa.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Uprawa warzyw w czerwcu - bez tego nie będzie dobrych zbiorów

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.