Hiszpańska zupa czosnkowa rozgrzeje cię w kilka chwil. Kilka prostych składników i niewiele pracy, a efekt wspaniały

Karolina Głogowska
W całej Hiszpanii jest wiele wersji tej prostej potrawy
W całej Hiszpanii jest wiele wersji tej prostej potrawy Getty images
Czosnek, kiełbasa, jajka i chleb to tylko kilka składników, których potrzebujesz, żeby zrobić najlepszą pod słońcem hiszpańską zupę czosnkową. Produkty są łatwo dostępne i prawdopodobnie masz je w swojej lodówce. Odpowiednio przyrządzone stanowią wyśmienitą i rozgrzewającą potrawę. Idealną na pyszny posiłek, który doda ci sił.

W skrócie

Kilka prostych składników i wysoka kaloryczność to cechy charakteryzujące chłopskie pożywienie na całym świecie. Do tego rodzaju kuchni zalicza się hiszpańska sopa de ajo, czyli zupa czosnkowa. Jej treść stanowi aromatyczna kiełbasa chorizo, jajka w koszulkach oraz pieczywo, najlepiej czerstwe, żeby wykorzystać resztki jedzenia. Wymieniony w nazwie zupy czosnek nadaje jej niepowtarzalny aromat. I choć jest go sporo, nie musimy się obawiać o zbyt ostry zapach czy smak dania. Zupa czosnkowa to idealna propozycja na rozgrzewający, pożywny obiad w mroźny dzień.

Zupa czosnkowa - przepis na rozgrzewające danie

Czas przygotowania: 20 minut
Porcja: 4 osoby
Poziom zaawansowania: łatwe

Składniki

  • 2 główki czosnku (najlepiej fioletowego),
  • pieczywo (może być czerstwe),
  • 4 jajka,
  • chorizo,
  • litr bulionu,
  • łyżeczka słodkiej i wędzonej papryki,
  • oliwa,
  • tymianek,
  • sól i pieprz.

Jak przygotować pożywną zupę czosnkową?

  1. Do garnka z grubym dnem wylałam oliwę.
  2. Główki czosnku przekroiłam w poprzek i podsmażyłam do miękkości.
  3. Czosnek odłożyłam do ostudzenia, a na patelni podsmażyłam pokrojone chorizo.
  4. Wycisnęłam czosnek z łupinek i rozgniotłam widelcem.
  5. Do chorizo dodałam czosnek, paprykę i tymianek. Wlałam bulion.
  6. Gotowałam całość 5 minut na małym ogniu.
  7. Ugotowałam jajka w koszulkach.
  8. Bagietkę pokroiłam i podgrzałam w piekarniku.
  9. Zupę nalałam do miseczek. Do każdej porcji włożyłam jajko i dwie kromki pieczywa.

Kulinaria

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

T
To Ja
"Hiszpańska zupa czosnkowa rozgrzeje cię w kilka chwil."

Mnie fakycznie rozgrzewa, z tym, że najpierw wypijam pół litra wódki
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni