Obiad za 3 złote Katarzyny Bosackiej. Sprawdź inspirację z kuchni indyjskiej na tanie gotowanie

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Katarzyna Bosacka dzieli się w sieci przepisem na tanie danie obiadowe w stylu indyjskim.
Katarzyna Bosacka dzieli się w sieci przepisem na tanie danie obiadowe w stylu indyjskim. PRZEMEK SWIDERSKI / POLSKA PRESS
Katarzyna Bosacka znana jest z programu „Wiem, co jem”, gdzie wielokrotnie podpowiadała, jakie produkty wybierać, aby były zdrowe, tanie i smaczne. Aktualnie dziennikarka dzieli się pomysłami na gospodarne gotowanie i oszczędne kupowanie na kanale „EkoBosacka”. Tym razem przyrządziła obiad butter chicken w indyjskim stylu, który kosztował 3 złote za porcję dla 8 osób.

Katarzyna Bosacka to popularyzatorka gospodarnego gotowania oraz autorka książek. Na swoim kanale Youtube przedstawiła ostatnio przepis inspirowany kuchnią indyjską. W popularnym supermarkecie kupiła najpotrzebniejsze produkty i zabrała się za gotowanie.

„Dziś będzie butter chicken, w takim kremowym warzywnym, pomidorowym sosie. To jest ulubione danie moich dzieci. To jest ulubione danie wielu dorosłych. Podaje się do tego kurczaka, Bardzo aromatycznego, przyprawionego, po prostu z ryżem” – dodaje znana dziennikarka.

Następnie zaleciła podprażenie przypraw na patelni, aby uwolnił się ich aromat. Autorka przepisu jest zwolenniczką samodzielnego komponowania składników przyprawy curry. Do ich przyrządzenia użyła:

  • kurkumy,
  • kminu rzymskiego (kuminu),
  • gałki muszkatołowej,
  • cynamonu,
  • chilli.

„Tutaj zostały jeszcze przyprawy. Ja je wykorzystam, ponieważ na tych przyprawach dodam masło klarowane i podsmażę dwie
średnie cebule. Słuchajcie, wrzucam cebulę. Ta cebula doda ostrość, soczystość i dość intensywny smak” – dodała wskazując na patelnię.

Gotuj smacznie i zdrowo!

Materiały promocyjne partnera

Następnie do garnka z przyprawami, podsmażoną cebulą, dodała pomidory w 400 g puszce za 2 złote, namoczone orzeszki ziemne, doprawiła szczyptą soli, startym czosnkiem i starty w całości świeży imbir. Na koniec dodała do garnka cukru, aby zrównoważyć kwaśny, pomidorowy smak. Katarzyna Bosacka gotowała składniki przez 15 minut, aby potem je zmiksować.

-„Sos mamy w zasadzie gotowy. Trzeba go tylko otworzyć (Katarzyna Bosacka zdjęła pokrywkę z garnka – przyp.red.) i jak to zwykle szefowie kuchni mówią przed wydawką, po prostu spróbować. Pięknie wygląda, jest pięknie gęsty” - dodała.

Dziennikarka przestrzegała przed dodawaniem soli, jeżeli się korzystało z solonych orzeszków ziemnych. Następnie dodała szczyptę cynamonu i cukru. Autorka przepisu zaproponowała dodanie soku z cytryny, jeżeli potrzeba będzie zbalansowania smaku.
Następnie sięgnęła po 500 g filetu z kurczaka, który pokroiła w kawałki i zamarynowała w jogurcie naturalnym. Zawartość miseczki wrzuciła do garnka z sosem pomidorowo-orzechowym i gotowała przez kilka minut.

Domowy butter chicken – ile to kosztowało?

Promotorka oszczędnego kupowania podała butter chicken z wcześniej ugotowanym ryżem. Danie rozdzieliła na 8 porcji, które nie wyczyściły garnka do końca. Dlatego mogłyby być z nich nawet dokładki lub kolejne porcje dla 2 osób. Wierzch dania udekorowała posiekaną kolendrą.

„Oczywiście tego mięsa nie było zbyt dużo. Dietetycy mówią, żebyśmy nie jedli za dużo mięsa. Jest tu dużo warzyw. Bardzo dużo pomidorów. Jest cebula, jest czosnek, jest imbir i są przyprawy. Liczymy! Pół kilograma piersi z kurczaka kosztowało mnie 10 złotych. Kurczak był moczony w jogurcie naturalnym, który kosztował 85 groszy […]. Dwie szklanki ryżu 3,25 […]. Dwie cebule złotówka. Orzeszki ziemne, znalazłam najtańsze 1,60 zł. Do tego dwie puszki pomidorów krojonych za 4 złote plus przyprawy, czosnek i imbir. Moim zdaniem nie więcej niż 2, no dobra…3 złote. Równa się 23,70. Podzielić przez osiem równa się 2,96 za porcję”– wylicza Katarzyna Bosacka.

Dla osób niejedzących mięsa autorka zaproponowała użycie sera lub tofu.

Akcesoria kuchenne pomocne w każdej kuchni!

Materiały promocyjne partnera

Komentarze w sieci na temat taniego obiadu Bosackiej

Internauci żywo zareagowali na nowy przepis na tani i smaczny obiad według Katarzyny Bosackiej.
„Robię tak od lat w wersji wege, ale z dodatkiem masali – niebo w gębie!” – skomentowała jedna z użytkowniczek Youtube’a. „Czy policzyła pani masło klarowane? Jeszcze doliczyłabym koszty prądu, wody do mycia naczyń i garnków” – dodaje rzeczowo inna. Inni zaczęli wytykać zbyt małą ilość kurczaka w przepisie lub użycie zbyt taniego mięsa.

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo