„Czasem czuję się jak gwiazda rocka” Szef z gwiazdką Michelin zdradza przepis na dobrego szefa kuchni. To nie tylko ciężka praca

Anna Daniluk
Opracowanie:
Andrea Camastra wśród cech dobrego szefa kuchni wyróżnia też potrzebę pracy pod presją czasu.
Andrea Camastra wśród cech dobrego szefa kuchni wyróżnia też potrzebę pracy pod presją czasu. Edward Trzeciakiewicz/good looking food
Zawód szefa kuchni stał się w ostatnich latach bardzo rozpoznawalny dzięki popularności programów telewizyjnych oraz filmów i seriali dotyczących pracy w gastronomii. Wiele z nich ubarwia fabułę, aby pokazać ją w sposób romantyczny lub sensacyjny. Szef Andrea Camastra, nagrodzony dwukrotnie gwiazdką Michelin w warszawskiej restauracji Nuta, zdradził, jaki według niego powinien być dobry szef kuchni.

W skrócie:

Szef Andrea Camastra znany jest smakoszom nie tylko w Polsce. W roku 2020 rząd Republiki Włoskiej i włoskie Ministerstwo Spraw Zagranicznych umieściły Andreę Camastrę na liście najbardziej utalentowanych i odnoszących największe sukcesy włoskich profesjonalistów na scenie międzynarodowej ostatnich stu lat. Wcześniej znany był w świecie gastronomicznym jako pięciokrotny zdobywca gwiazdki Michelin dla restauracji Senses za polsko-włoskie menu. Zdradził nam, jakie cechy powinien mieć dobry szef kuchni.

Dobry szef kuchni powinien być jak dyrygent prowadzący orkiestrę – to od niego zależy smak, ton i melodia dań – mówi i jednocześnie podkreśla, że przepis na idealnego szefa kuchni nie istnieje.

Są pewne cechy ważne w tym zawodzie, ale przede wszystkim trzeba być liderem i umieć z pojedynczych nut zagrać smaczną melodię. Ja nie występuję często w telewizji, ale codziennie w swojej restauracji pozuję do zdjęć z klientami. Czasem czuję się jak gwiazda rocka – żartuje Andrea Camastra.

Andrea Camastra o cechach szefa kuchni

Bycie szefem kuchni to nie tylko sama czynność gotowania i wymyślania dań. Za najważniejsze cechy Camastra uważa tworzenie menu oraz odpowiadanie za organizację kuchni, zarządzanie i nadzór nad całym procesem przygotowania posiłków w kuchni. Dla szefa restauracji Nuta liczy się także:

  • bycie dobrym liderem i umiejętność zarządzania zespołem,

  • dbanie o jakość serwowanych dań,

  • bycie na bieżąco z najnowszymi trendami gastronomicznymi.

Obowiązki szefa kuchni według Camastry

Do obowiązków szefa kuchni wchodzi także decydowanie o odpowiednich produktach, nadzorowanie przygotowania potraw przez innych kucharzy, kontrola kosztów i zapewnienie najwyższej jakości dań, które podawane są gościom. Najlepsi szefowie kuchni mają być także pomysłowi i tworzyć nowe, nawet nieoczywiste zestawienia smaków, eksperymentować z technikami kulinarnymi i inspirować zespół do doskonalenia się w swoim fachu. Przy tym liczy się dokładność, precyzja, umiejętność pracy w stresie i pod presją czasu.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Tak przygotowany szef kuchni ma szansę odnieść sukces na rynku gastronomicznym, zyskać szacunek wśród smakoszy oraz zostać kulinarnymi celebrytami.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni