W skrócie:
Szef Andrea Camastra znany jest smakoszom nie tylko w Polsce. W roku 2020 rząd Republiki Włoskiej i włoskie Ministerstwo Spraw Zagranicznych umieściły Andreę Camastrę na liście najbardziej utalentowanych i odnoszących największe sukcesy włoskich profesjonalistów na scenie międzynarodowej ostatnich stu lat. Wcześniej znany był w świecie gastronomicznym jako pięciokrotny zdobywca gwiazdki Michelin dla restauracji Senses za polsko-włoskie menu. Zdradził nam, jakie cechy powinien mieć dobry szef kuchni.
– Dobry szef kuchni powinien być jak dyrygent prowadzący orkiestrę – to od niego zależy smak, ton i melodia dań – mówi i jednocześnie podkreśla, że przepis na idealnego szefa kuchni nie istnieje.
– Są pewne cechy ważne w tym zawodzie, ale przede wszystkim trzeba być liderem i umieć z pojedynczych nut zagrać smaczną melodię. Ja nie występuję często w telewizji, ale codziennie w swojej restauracji pozuję do zdjęć z klientami. Czasem czuję się jak gwiazda rocka – żartuje Andrea Camastra.
Andrea Camastra o cechach szefa kuchni
Bycie szefem kuchni to nie tylko sama czynność gotowania i wymyślania dań. Za najważniejsze cechy Camastra uważa tworzenie menu oraz odpowiadanie za organizację kuchni, zarządzanie i nadzór nad całym procesem przygotowania posiłków w kuchni. Dla szefa restauracji Nuta liczy się także:
bycie dobrym liderem i umiejętność zarządzania zespołem,
dbanie o jakość serwowanych dań,
bycie na bieżąco z najnowszymi trendami gastronomicznymi.
Obowiązki szefa kuchni według Camastry
Do obowiązków szefa kuchni wchodzi także decydowanie o odpowiednich produktach, nadzorowanie przygotowania potraw przez innych kucharzy, kontrola kosztów i zapewnienie najwyższej jakości dań, które podawane są gościom. Najlepsi szefowie kuchni mają być także pomysłowi i tworzyć nowe, nawet nieoczywiste zestawienia smaków, eksperymentować z technikami kulinarnymi i inspirować zespół do doskonalenia się w swoim fachu. Przy tym liczy się dokładność, precyzja, umiejętność pracy w stresie i pod presją czasu.
Kulinaria

Tak przygotowany szef kuchni ma szansę odnieść sukces na rynku gastronomicznym, zyskać szacunek wśród smakoszy oraz zostać kulinarnymi celebrytami.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
- Rozdano gastronomiczne Oskary. Kolejna polska restauracja z gwiazdką Michelin
- Ten szef kuchni jest wyznawcą kawy. Pije nawet 14 filiżanek dziennie
- Za co włoski szef kuchni, Andrea Camastra, kocha polską żywność? Tworzy z niej cuda
- Szef z gwiazdką Michelin docenia polską żywność. Podaje ją w nietypowy sposób