W skrócie:
Sałatka z kaszą jaglaną i suszonymi pomidorami to świetny wybór dla osób szukających zdrowych i prostych w przygotowaniu posiłków. Warto zapakować ją do pojemnika na żywność i wziąć na lunch do pracy. Sos weź do oddzielnego słoiczka, aby sałatka zbytnio nie namokła. Za intensywny smak dania odpowiadają suszone pomidory i czarne oliwki. Znakomicie łączą się z delikatną kaszą jaglaną i mozzarellą. Zachęcam cię też do jedzenia tej sałatki na lekką kolację. Jeśli masz ochotę na porcję mięsa, to możesz dodać do niej podsmażone plasterki kiełbasy, wysmażone plastry boczku lub kawałki zgrillowanego filetu z kurczaka.
Sałatka z kaszą jaglaną – przepis z suszonymi pomidorami
Liczba porcji: dla 1-2 osób.
Czas przygotowania: 10 minut + 15 minut na gotowanie kaszy
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej,
100 g suszonych pomidorów w oleju,
1 pomidor,
1/2 szklanki czarnych oliwek,
1 mała czerwona cebula,
50 g szpinaku lub rukoli,
100 g sera mozzarella,
1 ząbek czosnku,
1 łyżka posiekanej bazylii,
2 łyżki posiekanych pestek dyni.
Sos do sałatki:
2 łyżki oleju z zalewy suszonych pomidorów,
1 łyżeczka octu jabłkowego,
1 łyżeczka suszonego oregano,
szczypta soli i pieprzu do smaku.
Jak zrobić sałatkę z kaszą jaglaną i suszonymi pomidorami?
Sposób przygotowania:
Wcześniej ugotowaną i wystudzoną kaszę jaglaną wsyp do miski.
Suszone pomidory wyjmij ze słoika, odsącz z oleju i pokrój w paski jednakowej wielkości i szerokości.
Czarne oliwki pokrój w plasterki.
Cebulę obierz z łupin i pokrój w półplasterki.
Listki szpinaku lub rukoli opłucz pod bieżącą wodą i osusz.
Mozzarellę odsącz z zalewy, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w kostkę.
Pomidora pokrój w ćwiartki.
Wszystkie składniki dodaj do miski z kaszą jaglaną.
Posiekaj pestki dyni i posyp nimi sałatkę.
W małym słoiku połącz olej z suszonych pomidorów, ocet jabłkowy, oregano, sól i pieprz. Energicznie wstrząśnij i polej nim sałatkę.
Jeśli bierzesz sałatkę z kaszą jaglaną do pracy, to przełóż ją do pojemnika, a sos zostaw w słoiku i polej nim danie bezpośrednio przed spożyciem.
Sałatka z kaszą jaglaną jest gotowa do zjedzenia.
Gotowanie kaszy jaglanej do sałatki
Pamiętaj, aby kaszę jaglaną obficie przepłukać na sitku pod bieżącą wodą. W ten sposób usuniesz charakterystyczny dla prosa gorzkawy smak. Następnie wrzuć kaszę na wrzącą wodę zagotowaną z łyżeczką soli i 1 łyżką oleju. Ważne jest zachowanie odpowiedniej proporcji. Na 1 szklankę suchej kaszy jaglanej weź 2,5 szklanki wody. Dzięki temu kasza będzie ugotowana na sypko.
Kulinaria

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: