Od sałatki po pierniczki. Oto 5 przepisów z orkiszem w roli głównej. Zobacz, co zrobić z orkiszem w kuchni

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Orkisz jest rodzajem pszenicy o wszechstronnym zastosowaniu. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć przepisy z zastosowaniem orkiszu.
Orkisz jest rodzajem pszenicy o wszechstronnym zastosowaniu. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć przepisy z zastosowaniem orkiszu. Getty Images/Karisssa/zdjęcie ilustracyjne
Orkisz to rodzaj zboża, który polecała już święta Hildegarda z Bingen. Jest to rodzaj pszenicy bogaty w błonnik i wspiera układ odpornościowy. W kuchni ma wszechstronne zastosowanie. Z mąki orkiszowej można upiec ciasta, a kaszę użyć do zup lub sałatek. Przybliżamy 5 przepisów z użyciem orkiszu w kuchni.

W skrócie

Orkisz znany jest już od czasów starożytności. Zboże polecane jest między innymi sportowcom, gdyż orkisz jest ważnym źródłem białka roślinnego, nienasyconych kwasów tłuszczowych potrzebnych dla zachowania naszego zdrowia. Zboże to obfituje również w magnez i witaminy z grupy B, co istotnie wpływa na poprawę stanu układu nerwowego. Orkisz łatwo wprowadzić do codziennego jadłospisu. Przybliżamy 5 sposobów na uwzględnienie ich w codziennej diecie.

W naszej galerii możesz zobaczyć dania z użyciem orkiszu

Chleb orkiszowy i pierniki

Mąką orkiszowa to świetny składnik do zrobienia domowego chleba lub upieczenia aromatycznych pierniczków w stylu fit. Zakwas na chleb wykonany na pełnoziarnistej mące orkiszowej szybko wyrośnie, tworząc produkt przyjazny dla zdrowia. Smak chleba i pierników będzie miał lekko orzechowy zapach.

Owsianka z płatkami orkiszowymi

Jeśli znudziła wam się owsianka zrobiona na płatkach owsianych, polecamy wymieszać je z orkiszem. Domowa orkiszanka, czyli przysmak zrobiony z płatków orkiszowych będzie świetnie smakować z karmelizowanymi śliwkami i posiekanymi migdałami. Wszystkie składniki należy gotować przez kilka minut w garnku do uzyskania kremowej konsystencji.

Sałatka z kaszą orkiszową

Kasza orkiszowa to świetny składnik do sycących sałatek zajadanych w porze lunchu w pracy lub na rodzinny obiad. Można wymieszać ją z podsmażonymi kawałkami kurczaka oraz usmażonymi na złoto pieczarkami. Sałatka orkiszowa świetnie smakuje połączona z suszonymi pomidorami, posiekanym ogórkiem szklarniowym i serem feta.

Kopytka i kluski śląskie

Domowe dania mączne zyskają na smaku i walorach zdrowotnych, gdy mąkę pszenną zamienicie na mąkę orkiszową. Zachęcamy do zrobienia kopytek dyniowych na mące orkiszowej. Ponadto na podwieczorek można pokusić się o zrobienie naleśników orkiszowych lub gofrów z orkiszem.

Przepisy z III edycji kampanii „Glutenowy zawrót głowy – obalamy mity, potwierdzamy fakty” przygotowała dietetyczka Marta Wysogląd.

Orkisz jest rodzajem pszenicy o wszechstronnym zastosowaniu. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć przepisy z zastosowaniem orkiszu.

Od sałatki po pierniczki. Oto 5 przepisów z orkiszem w roli ...

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak kupić dobry miód? 7 kroków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni