Kawa zbożowa jak za dawnych lat. Zobacz jak zrobić aromatyczny napój. Pyszny składnik, który wzbogaci twoje gotowanie

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Kawa zbożowa to napój przygotowywany z palonych ziaren np.: jęczmienia, żyta lub orkiszu. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć proponowane zastosowania kawy zbożowej w kuchni.
Kawa zbożowa to napój przygotowywany z palonych ziaren np.: jęczmienia, żyta lub orkiszu. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć proponowane zastosowania kawy zbożowej w kuchni. freepik.com/freepik/zdjęcie ilustracyjne
Kawa zbożowa to smak dzieciństwa. Rodzice podawali je swoim dzieciom na śniadanie jako bezkofeinową namiastkę napoju dla dorosłych. Taka kawa z uprażonych zbóż była także serwowana na szkolnych stołówkach lub letnich koloniach. Podpowiadamy 5 zastosowań kawy zbożowej w twojej kuchni.

W skrócie

Kawa zbożowa w czasach PRL-u parzona była w najprostszy sposób. Wsypywało ją się do garnka z wrzątkiem i gotowało przez 5 minut. Następnie napój przecedzało się przez gęste sitko. Współcześnie kawa zbożowa może być zaparzana w kawiarce, albo w zaparzaczu typu francuskiego tak samo jak prawdziwa kawa.

Kliknij przycisk, aby zobaczyć zastosowanie kawy zbożowej

Kawa zbożowa z mlekiem – przepis jak z PRL-u

Liczba porcji: dla 1 osoby.
Czas przygotowania: 10 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 2 czubate łyżeczki kawy zbożowej palonej,
  • 1/2 szklanki wody,
  • 1/2 szklanki mleka.

Opcjonalnie:

  • 1 łyżeczka cukru.

Jak zrobić kawę zbożową?

Przygotowanie:

  1. W rondelku o grubym dnie należy zagotować wodę.
  2. Kawę zbożową mieloną (nierozpuszczalną) należy wsypać do wrzątku i gotować na małym ogniu przez 2-3 minuty. Od czasu do czasu należy mieszać.
  3. Napój należy obserwować w trakcie gotowania, gdyż nie może wykipieć, ani się zbytnio pienić.
  4. Ugotowaną kawę należy skropić zimną wodą, przykryć i odstawić na chwilę do wystudzenia. Fusy mają opaść na dno, co ułatwi przecedzenie kawy.
  5. Następnie kawę zbożową należy przecedzić przez sitko, połączyć z cukrem i zagrzanym mlekiem.
  6. Kawę zbożową należy podawać w ogrzanym dzbanku lub wlaną do filiżanki, lub kubka.

Zwyczajowo podaje się białą kawę zbożową na śniadanie lub na lekką kolację.

Dodatki do kawy zbożowej

Kawa zbożowa świetnie smakuje dosłodzona cukrem z prawdziwą wanilią lub miodem. Do kawy zbożowej można dodawać także aromatyczne przyprawy. Szczególnie polecamy mielony cynamon, kardamon lub odrobinę gałki muszkatołowej. Zamiast tradycyjnego mleka krowiego można skorzystać z napoju migdałowego lub z orzechów laskowych.

Zastosowanie kawy zbożowej w kuchni

Kawa zbożowa dzięki wyrazistemu smakowi, który może przypominać karmel można używać do podkreślenia smaku ciast i wypieków. Zachęcamy do dodania kawy zbożowej do aromatycznego piernika dyniowego, albo do brownie. W ten sposób uprażone zboża podkreślą smak czekolady lub użytego kakao w proszku. Porcja kawy zbożowej może także urozmaicić smak porannej owsianki lub być składnikiem domowej galaretki kawowej. Porcję kawy zbożowej można dodać także do owocowego koktajlu lub składnik polewy czekoladowej do lodów.

W naszej galerii możecie zobaczyć zastosowanie kawy zbożowej do gotowania

Czy kawa zbożowa jest zdrowa?

Kawa zbożowa jest tanią alternatywą wobec kawy wytwarzanej z ziaren arabiki lub robusty. Najczęściej przyrządzana jest z ziaren zbóż takich jak jęczmień, żyto, orkisz i pszenica oraz wzbogacana jest paloną cykorią lub burakiem cukrowym. Zaparzona kawa zbożowa jest bezkofeinowa. Dlatego polecana jest dzieciom, osobom z nadciśnieniem, mającym problemy z zasypianiem lub matkom karmiącym. Kawa zbożowa jest także delikatniejsza dla żołądka w porównaniu do tradycyjnej kawy.

- Kawa zbożowa wspomaga trawienie, zapobiega zaparciom, nie wywołuje zgagi i nadkwasoty, działa również żółciopędnie i obniża poziom cholesterolu we krwi. Zawartość witamin z grupy B pozytywnie oddziałuje również na układ nerwowy i usprawnia procesy poznawcze takie jak pamięć i koncentracja – pisała Monika Góralska, w serwisie Strona Zdrowia.

Mamy nadzieję, że przypomnicie sobie smak tradycyjnej kawy zbożowej i wypróbujecie do gotowania przysmaków w kuchni.

Kawa zbożowa to napój przygotowywany z palonych ziaren np.: jęczmienia, żyta lub orkiszu. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć proponowane zastosowania kawy zbożowej w kuchni.

Kawa zbożowa jak za dawnych lat. Zobacz jak zrobić aromatycz...

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Pyszna kawa z pianką

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak kupić dobry miód? 7 kroków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni