W skrócie
Kawa zbożowa w czasach PRL-u parzona była w najprostszy sposób. Wsypywało ją się do garnka z wrzątkiem i gotowało przez 5 minut. Następnie napój przecedzało się przez gęste sitko. Współcześnie kawa zbożowa może być zaparzana w kawiarce, albo w zaparzaczu typu francuskiego tak samo jak prawdziwa kawa.
Kliknij przycisk, aby zobaczyć zastosowanie kawy zbożowej
Kawa zbożowa z mlekiem – przepis jak z PRL-u
Liczba porcji: dla 1 osoby.
Czas przygotowania: 10 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 2 czubate łyżeczki kawy zbożowej palonej,
- 1/2 szklanki wody,
- 1/2 szklanki mleka.
Opcjonalnie:
- 1 łyżeczka cukru.
Jak zrobić kawę zbożową?
Przygotowanie:
- W rondelku o grubym dnie należy zagotować wodę.
- Kawę zbożową mieloną (nierozpuszczalną) należy wsypać do wrzątku i gotować na małym ogniu przez 2-3 minuty. Od czasu do czasu należy mieszać.
- Napój należy obserwować w trakcie gotowania, gdyż nie może wykipieć, ani się zbytnio pienić.
- Ugotowaną kawę należy skropić zimną wodą, przykryć i odstawić na chwilę do wystudzenia. Fusy mają opaść na dno, co ułatwi przecedzenie kawy.
- Następnie kawę zbożową należy przecedzić przez sitko, połączyć z cukrem i zagrzanym mlekiem.
- Kawę zbożową należy podawać w ogrzanym dzbanku lub wlaną do filiżanki, lub kubka.
Zwyczajowo podaje się białą kawę zbożową na śniadanie lub na lekką kolację.
Dodatki do kawy zbożowej
Kawa zbożowa świetnie smakuje dosłodzona cukrem z prawdziwą wanilią lub miodem. Do kawy zbożowej można dodawać także aromatyczne przyprawy. Szczególnie polecamy mielony cynamon, kardamon lub odrobinę gałki muszkatołowej. Zamiast tradycyjnego mleka krowiego można skorzystać z napoju migdałowego lub z orzechów laskowych.
Zastosowanie kawy zbożowej w kuchni
Kawa zbożowa dzięki wyrazistemu smakowi, który może przypominać karmel można używać do podkreślenia smaku ciast i wypieków. Zachęcamy do dodania kawy zbożowej do aromatycznego piernika dyniowego, albo do brownie. W ten sposób uprażone zboża podkreślą smak czekolady lub użytego kakao w proszku. Porcja kawy zbożowej może także urozmaicić smak porannej owsianki lub być składnikiem domowej galaretki kawowej. Porcję kawy zbożowej można dodać także do owocowego koktajlu lub składnik polewy czekoladowej do lodów.
Kulinaria

W naszej galerii możecie zobaczyć zastosowanie kawy zbożowej do gotowania
Czy kawa zbożowa jest zdrowa?
Kawa zbożowa jest tanią alternatywą wobec kawy wytwarzanej z ziaren arabiki lub robusty. Najczęściej przyrządzana jest z ziaren zbóż takich jak jęczmień, żyto, orkisz i pszenica oraz wzbogacana jest paloną cykorią lub burakiem cukrowym. Zaparzona kawa zbożowa jest bezkofeinowa. Dlatego polecana jest dzieciom, osobom z nadciśnieniem, mającym problemy z zasypianiem lub matkom karmiącym. Kawa zbożowa jest także delikatniejsza dla żołądka w porównaniu do tradycyjnej kawy.
- Kawa zbożowa wspomaga trawienie, zapobiega zaparciom, nie wywołuje zgagi i nadkwasoty, działa również żółciopędnie i obniża poziom cholesterolu we krwi. Zawartość witamin z grupy B pozytywnie oddziałuje również na układ nerwowy i usprawnia procesy poznawcze takie jak pamięć i koncentracja – pisała Monika Góralska, w serwisie Strona Zdrowia.
Mamy nadzieję, że przypomnicie sobie smak tradycyjnej kawy zbożowej i wypróbujecie do gotowania przysmaków w kuchni.
Kawa zbożowa jak za dawnych lat. Zobacz jak zrobić aromatycz...
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: