
Orkisz w kuchni
Orkisz jest rodzajem pszenicy o wszechstronnym zastosowaniu. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć przepisy z zastosowaniem orkiszu.

Sałatka z kaszy orkiszowej
Z kaszy orkiszowej można zrobić pożywną sałatkę z dodatkiem ogórka szklarniowego i suszonych pomidorów.

Pierniczki z mąki orkiszowej
Na święta Bożego Narodzenia można przygotować wyjątkowe pierniczki z mąki orkiszowej.

Owsianka z płatkami orkiszowymi i karmelizowaną śliwką
Kakaowa orkiszanka z karmelizowaną śliwką
Składniki:
200 ml mleka 2%
50 g płatków orkiszowych
1 łyżeczka kakao
3 śliwki
1 łyżeczka miodu
szczypta cynamonu
75 g jogurtu waniliowego
10 g orzechów laskowych
1 kostka gorzkiej czekolady
Jak zrobić orkiszankę?
Sposób przygotowania:
Mleko wlej do rondelka i zagotuj. Wsyp płatki i gotuj przez 5-7 minut, aż owsianka zgęstnieje.
Na koniec dodaj kakao i wymieszaj.
Śliwki przekrój na pół, usuń pestki i pokrój na ćwiartki. Śliwki przełóż do rondelka, dodaj miód, posyp cynamonem i gotuj na małym ogniu przez 2 minuty, cały czas mieszając.
Do owsianki dodaj jogurt waniliowy, śliwki, posyp posiekanymi orzechami i czekoladą.