Fenomenalny mus truskawkowy. Do tortu, ciast i biszkoptów. Wypełnij nim pucharki i podaj na deser. Wszyscy go będę pałaszować

Domowy mus truskawkowy to wyborny deser z dodatkiem żelatyny. Po prostu rozpływa się w ustach.
Domowy mus truskawkowy to wyborny deser z dodatkiem żelatyny. Po prostu rozpływa się w ustach. WS Studio/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Odkryj lekki i obłędny mus truskawkowy! Świetnie sprawdzi się jako warstwa tortu lub pyszny deser w pucharkach. Potrzebujesz tylko truskawek, schłodzonej śmietany i żelatyny. Ja nakładam go do pucharków i mocno schładzam w lodówce. Przebija smakiem nawet lody. Wyjadaj go łyżeczką lub wypełnij rożki waflowe.

W skrócie

Dziś mam dla ciebie przepis na naprawdę wyjątkowy i przepyszny, ale bardzo łatwy do zrobienia deser. Mus truskawkowy możesz przygotować zarówno ze świeżych, jak i mrożonych truskawek. Zwykle nakładam mus do pucharków, schładzam w lodówce i po dwóch godzinach mam wyśmienity deser. Wystarczy udekorować go świeżymi owocami i listkami mięty, ale nawet bez tego jest doskonały.

Możesz go także wykorzystać jako mus truskawkowy do tortu. W takiej sytuacji lepiej schłodzić w jednym, większym naczyniu. Następnie należy upiec biszkopt, pokroić go na blaty, przełożyć musem truskawkowym i schłodzić w lodówce. Taki tort można później udekorować świeżymi truskawkami. Innym pomysłem na wykorzystanie deseru jest sernik z musem truskawkowym.

Mus truskawkowy – przepis na pyszny deser z truskawek

Czas przygotowania: 20 minut + chłodzenie.
Porcja: 8 pucharków.
Poziom trudności: łatwe.

Składniki:

  • 500 g truskawek (możesz użyć także mrożonych),
  • 250 g mocno schłodzonej śmietanki 30 procent,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżki żelatyny,
  • 2 łyżki drobnego cukru.

Może cię także zainteresować:

Jak zrobić mus truskawkowy?

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw wstawiłam śmietankę do zamrażarki, żeby mocno się schłodziła. Najlepiej, jeśli zostanie tam ok. 20-30 minut.
  2. Truskawki umyłam, pozbawiłam szypułek i pokroiłam na kawałki.
  3. Następnie przełożyłam truskawki do garnka, zasypałam łyżką cukru i gotowałam 10 minut. Zostawiłam do przestygnięcia.
  4. Żelatynę umieściłam w miseczce, dodałam 3 łyżki ciepłej wody, wymieszałam i zostawiłam do napęcznienia.
  5. Truskawki zblendowałam na gładki mus, a pod koniec dodałam żelatynę.
  6. Wyjęłam śmietankę, przełożyłam do naczynia miksera, dodałam łyżkę cukru i ubiłam na sztywno.
  7. Do truskawek powoli i stopniowo dodawałam śmietanę, lekko mieszając.
  8. Kiedy składniki połączyły się na mus, przelałam do pucharków i wstawiłam do lodówki.
  9. Jeśli mus truskawkowy jest ci potrzebny do tortu, możesz schłodzić go w jednym większym pojemniku.
  10. Mus jest gotowy po ok. 2 godzinach w lodówce.

Kulinaria

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni