W skrócie
Dziś mam dla ciebie przepis na naprawdę wyjątkowy i przepyszny, ale bardzo łatwy do zrobienia deser. Mus truskawkowy możesz przygotować zarówno ze świeżych, jak i mrożonych truskawek. Zwykle nakładam mus do pucharków, schładzam w lodówce i po dwóch godzinach mam wyśmienity deser. Wystarczy udekorować go świeżymi owocami i listkami mięty, ale nawet bez tego jest doskonały.
Możesz go także wykorzystać jako mus truskawkowy do tortu. W takiej sytuacji lepiej schłodzić w jednym, większym naczyniu. Następnie należy upiec biszkopt, pokroić go na blaty, przełożyć musem truskawkowym i schłodzić w lodówce. Taki tort można później udekorować świeżymi truskawkami. Innym pomysłem na wykorzystanie deseru jest sernik z musem truskawkowym.
Mus truskawkowy – przepis na pyszny deser z truskawek
Czas przygotowania: 20 minut + chłodzenie
Porcja: 8 pucharków
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
- 500 g truskawek (możesz użyć także mrożonych),
- 250 g mocno schłodzonej śmietanki 30%,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 2 łyżki żelatyny,
- 2 łyżki drobnego cukru.
Jak zrobić mus truskawkowy?
- Najpierw wstawiłam śmietankę do zamrażarki, żeby mocno się schłodziła. Najlepiej, jeśli zostanie tam ok. 20-30 minut.
- Truskawki umyłam, pozbawiłam szypułek i pokroiłam na kawałki.
- Następnie przełożyłam truskawki do garnka, zasypałam łyżką cukru i gotowałam 10 minut. Zostawiłam do przestygnięcia.
- Żelatynę umieściłam w miseczce, dodałam 3 łyżki ciepłej wody, wymieszałam i zostawiłam do napęcznienia.
- Truskawki zblendowałam na gładki mus, a pod koniec dodałam żelatynę.
- Wyjęłam śmietankę, przełożyłam do naczynia miksera, dodałam łyżkę cukru i ubiłam na sztywno.
- Do truskawek powoli i stopniowo dodawałam śmietanę, lekko mieszając.
- Kiedy składniki połączyły się na mus, przelałam do pucharków i wstawiłam do lodówki.
- Jeśli mus truskawkowy jest ci potrzebny do tortu, możesz schłodzić go w jednym większym pojemniku.
- Mus jest gotowy po ok. 2 godzinach w lodówce.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie.
ObserwujStronaKuchni.pl!
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?