Najlepszy tort truskawkowy na rodzinne uroczystości. Prosty, sprawdzony przepis na wyśmienity tort z kremem truskawkowym i frużeliną

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Tort z kremem truskawkowym to idealny deser na rodzinne uroczystości
Tort z kremem truskawkowym to idealny deser na rodzinne uroczystości 123rf/4kclips/zdjęcie ilustracyjne
Tort truskawkowy to idealna propozycja na rodzinne uroczystości w maju i czerwcu. Nie obawiaj się, że sobie z nim nie poradzisz – jego wykonanie jest naprawdę proste. Wyjaśnię ci, jak zrobić biszkopt, który zawsze wychodzi i łatwo się kroi. Do tortu zrób pyszny krem truskawkowy na bazie mascarpone oraz domową frużelinę. Ten deser z pewnością zniknie do ostatniego okruszka, a ty zbierzesz same pochwały.

W skrócie:

Szukasz prostego, dobrego i sprawdzonego przepisu na tort truskawkowy? Wypróbuj przepis, który od lat jest w mojej rodzinie. Tort z kremem truskawkowym to wspaniały wypiek, który można przygotować na urodziny, chrzest, komunię czy rocznicę ślubu. Sprawdzi się podczas każdej uroczystości w sezonie wiosenno-letnim, kiedy możemy kupić świeże truskawki. Tak naprawdę ten tort zrobisz także z dżemem truskawkowym i mrożonymi truskawkami – nawet w zimie. Oczywiście ze świeżymi owocami smakuje najlepiej. Zastanawiasz się, jak zrobić biszkopt, który zawsze wychodzi? Poniżej znajdziesz przetestowany wiele razy przepis na biszkopt mojej babci. Zdradzę ci także jej sztuczkę na idealne ciasto. Po upieczeniu biszkoptu warto zostawić go do ostygnięcia i „odleżenia” nawet na cały dzień. Zobaczysz, że następnego dnia biszkopt kroi się z łatwością. Do nasączenia biszkoptu możesz użyć domowej lemoniady truskawkowej lub po prostu posłodzonej herbaty.

Przełożenie i dekoracja tortu

Do przełożenia tortu proponuję prosty krem truskawkowy na bazie serka mascarpone i z dodatkiem dżemu. Możesz użyć gotowej konfitury lub takiej przygotowanej samodzielnie. Masa truskawkowa wychodzi bardzo kremowa, bogata w smaku, po prostu pyszna. Proponuję także zrobić drugie przełożenie z frużeliny truskawkowej. Przygotujesz ją w kilka minut ze świeżych lub mrożonych truskawek. Zamiast kremu możesz zrobić pyszny i puszysty jak chmurka mus truskawkowy do tortu. Taki deser będzie delikatny w smaku i bardzo lekki.

Przepis na biszkopt do tortu

Składniki:

  • 5 jaj,

  • 200 g mąki pszennej,

  • ¾ szklanki cukru,

  • łyżeczka proszku do pieczenia,

  • łyżka octu,

  • opakowanie cukru wanilinowego.

Dodatkowo:

  • 300 g świeżych truskawek do dekoracji tortu + opcjonalnie inne owoce.

Jak zrobić biszkopt, który zawsze wychodzi?

  1. Oddzieliłam żółtka od białek.

  2. Białka ubiłam z cukrami na sztywną pianę.

  3. Żółtka utarłam z proszkiem do pieczenia i octem.

  4. Dodałam żółtka do białek i delikatnie ubijałam.

  5. Dodałam po łyżce mąkę i ubiłam całość delikatnie na gładką masę.

  6. Przelałam ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

  7. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piekłam 45 minut.

  8. Zostawiłam biszkopt do ostygnięcia. Najlepiej jeśli poleży kilka godzin, a nawet cały dzień, ponieważ będzie się łatwiej kroił.

Krem truskawkowy do tortu

  • 500 g serka mascarpone,

  • 500 g śmietanki kremówki 36%,

  • opakowanie cukru wanilinowego,

  • 4 łyżki cukru pudru,

  • 150 g dżemu truskawkowego.

Jak zrobić krem truskawkowy do tortu?

  1. Najpierw mocno schłodziłam wszystkie składniki. Dzień wcześniej możesz je włożyć do lodówki.

  2. Śmietankę ubiłam na sztywno z cukrami.

  3. Dodawałam po łyżce mascarpone i wolno miksowałam.

  4. Na koniec dodałam po łyżce dżemu truskawkowego.

  5. Krem truskawkowy wstawiłam do lodówki do czasu, gdy był potrzebny do przełożenia i dekorowania tortu.

Frużelina truskawkowa do tortu

  • 250 g truskawek (najlepiej świeżych, ale mogą być mrożone),

  • łyżeczka mąki ziemniaczanej,

  • łyżka cukru,

  • łyżeczka żelatyny.

Jak zrobić frużelinę truskawkową?

  1. Truskawki umyłam, pozbawiłam szypułek i pokroiłam na male kawałki.

  2. Żelatynę rozpuściłam w łyżce wody i odstawiłam do napęcznienia.

  3. Truskawki przełożyłam do rondelka, zasypałam cukrem i gotowałam 5 minut aż puściły sok.

  4. Dodałam do truskawek mąkę ziemniaczaną, zdjęłam z ognia i dodałam żelatynę. Nie gotujemy już truskawek, bo żelatyna się nie zetnie. Wymieszałam energicznie całość. Zostawiłam do ostygnięcia.

Jak zrobić tort z kremem truskawkowym?

  1. Biszkopt pokroiłam na trzy blaty długim i szerokim nożem. Moja babcia „kroiła” biszkopt nitką, ale taki zabieg wymaga trochę odwagi i wprawy. Biszkopt można także pokroić na cztery cieńsze blaty, jednak jest to trudniejsze.

  2. Każdy blat nasączyłam lemoniadą za pomocą łyżeczki. Możesz także nasączyć tort herbatą z cukrem lub ponczem.

  3. Pierwszy blat przełożyłam kremem truskawkowym. Położyłam drugi blat i lekko docisnęłam.

  4. Na wierzchu drugiego blatu rozsmarowałam frużelinę truskawkową. Położyłam trzeci blat i znowu docisnęłam. Jeśli masz jeszcze czwarty blat, ponownie przełóż go kremem lub frużeliną.

  5. Resztę tortu udekorowałam pozostałym kremem truskawkowym oraz świeżymi owocami. Przed podaniem wstawiłam tort na godzinę do lodówki.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni