Wyjątkowy sernik z truskawkami na deser. Poznaj przepis z musem truskawkowym bez pieczenia. Nawet sceptycy galaretki skuszą się na kawałek

Anna Daniluk
Domowy sernik truskawkowy możesz udekorować połówkami owoców.
Domowy sernik truskawkowy możesz udekorować połówkami owoców. Anne DEL SOCORRO/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Jednym z tradycyjnych przepisów do zrobienia w czerwcu jest sernik z truskawkami na zimno. Najczęściej wierzch ciasta ozdabia warstwa galaretki. Jednak nie każdemu odpowiada jej konsystencja. Moja propozycja różni się od tradycyjnego deseru pięknym różowym kolorem i sposobem wykorzystania galaretki. Zobacz przepis na pyszny sernik z truskawkami wykonany inaczej niż zwykle.

W skrócie

Sernik z twarogiem z wiaderka z truskawkami najczęściej przygotowywany jest na biszkopcie i uwieńczony przestudzoną galaretką z plastrami owoców. Jednak nie każdy lubi smak i konsystencję galaretki. Można także zrobić żelkę truskawkową ze zmiksowanych owoców wymieszanych z rozpuszczoną żelatyną. Jednak istnieje sposób do przemycenia galaretki w zupełnie nowej formie. Taki sernik z truskawkami na zimno będzie świetnie smakować do popołudniowej kawy.

W galerii możesz zobaczyć sposób podania sernika truskawkowego na zimno

Sernik z truskawkami – przepis bez pieczenia

Liczba porcji: dla 16 osób.
Czas przygotowania: 1,5 godziny + 4 godziny chłodzenia.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 700 g truskawek (350 g do wkrojenia i 350 g na mus),
  • 50 g cukru pudru,
  • 120 g galaretki truskawkowej w proszku,
  • 15 g żelatyny w proszku,
  • 125 ml jogurtu naturalnego,
  • 500 g serka kremowego twarogowego lub twarogu półtłustego, zmielonego trzykrotnie,
  • 125 g herbatników lub biszkoptów na spód.

Dowiedz się więcej o właściwościach zdrowotnych truskawek:

Jak zrobić sernik z truskawkami bez pieczenia?

Sposób przygotowania:

  1. Na początek 350 g truskawek zmiksuj dokładnie przy pomocy blendera z cukrem pudrem.
  2. Następnie dodaj kremowy serek twarogowy i zmiksuj blenderem do otrzymania gładkiej masy. Przestudzone galaretki dodaj powoli do masy, jednocześnie miksując.
  3. Następnie wlej jogurt naturalny. Nie przejmuj się gdy masa wydaje się być bardzo rzadka.
  4. Spód formy wyłóż ciastkami. W 1 1/2 szklanki gorącej wody rozpuść galaretki truskawkowe oraz żelatynę. Następnie odstaw do przestudzenia.
  5. Wystudzone galaretki z żelatyną trzeba powoli wlać do masy serowej.
  6. Wstaw masę na sernik z truskawkami do lodówki na 40 minut. Gdy zacznie tężeć, wymieszaj z pokrojonymi truskawkami, powoli wylej na spód i wstaw ponownie do lodówki na kilka godzin.
  7. Po stężeniu wierzch można udekorować połówkami świeżych truskawek.
  8. Kremowy sernik z truskawkami przechowuj w lodówce.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Domowy sernik truskawkowy możesz udekorować połówkami owoców.

Wyjątkowy sernik z truskawkami na deser. Poznaj przepis z mu...

Zobacz także inne przepisy z truskawkami ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni