Niesamowicie pyszna i prosta paella z kurczakiem. Ten przepis przywiozłam z Barcelony. Obiad robi się sam w pół godziny, a efekt powala

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Wideo
od 7 lat
Paella z kurczakiem to pyszne i bardzo proste danie do przygotowania na jednej patelni. Nie trzeba nawet gotować ryżu. Wszystkie smaki przenikają się podczas duszenia, a efekt zawsze budzi zachwyt. Tę potrawę przygotujesz w niecałe pół godziny i gwarantuję, że nie będziesz chciał przestać jeść.

W skrócie

Paella to jedna z najpopularniejszych hiszpańskich potraw. Jest bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu. Łatwo zrobić ją na szybki, pożywny obiad, o każdej porze roku, ze składników dostępnych w każdym sklepie. Hiszpanie najczęściej jadają paellę z owocami morza, ale nie jest to obowiązkowe. Doskonale smakuje również z samym kurczakiem.

Paella to danie, które przygotowuje się na jednej patelni. Nie trzeba osobno gotować ryżu. Wsypuje się go do podsmażonego mięsa i warzyw, po czym zalewa bulionem. W ten sposób wszystkie smaki idealnie się ze sobą połączą. Bardzo ważnym elementem jest tu tzw. sofrito, czyli rodzaj zasmażki, znanej w kuchni śródziemnomorskiej i hiszpańskiej. Łączy się pomidory, czosnek i cebulę, a dopiero potem dodaje mięso i pozostałe składniki.

Jest wiele rodzajów paelli, a każda z hiszpańskich restauracji ma swój sprawdzony sposób na to danie. Poniższy przepis poznałam podczas pobytu w Barcelonie i stosuję go od ponad 20 lat. Efekt zawsze budzi zachwyt u osób, które częstuję moją paellą.

Smacznego!
Smacznego! Karolina Głogowska

Paella z kurczakiem – przepis na obiad z jednej patelni

Czas przygotowania: 30 minut
Porcja: 4-6 osób
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 400 g piersi lub polędwiczek z kurczaka,
  • szklanka ryżu,
  • 2 szklanki bulionu,
  • 2 czerwone papryki,
  • 2 pomidory,
  • cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • natka pietruszki,
  • puszka kukurydzy,
  • po pół łyżeczki słodkiej papryki i kurkumy,
  • szczypta chili,
  • sól i pieprz,
  • oliwa.

Jak przygotować paellę z kurczakiem?

  1. Najpierw przygotowałam sofrito. Sparzyłam i pokroiłam pomidory na małe kawałeczki, posiekałam czosnek i cebulę, po czym podsmażyłam to wszystko na oliwie razem z przyprawami.
  2. W tym czasie oczyściłam i pokroiłam pierś z kurczaka oraz paprykę.
  3. Dodałam kurczaka do sofrito, podsmażyłam.
  4. Dodałam pokrojoną paprykę oraz kukurydzę.
  5. Dodałam szklankę suchego ryżu, wymieszałam z pozostałymi składnikami, po czym wlałam na patelnię 2 szklanki bulionu. Zamieszałam i przykryłam.
  6. Zmniejszyłam ogień i dusiłam całość pod przykryciem przez 15 minut. W tym czasie nie wolno zdejmować pokrywki ani mieszać ryżu. Wystarczy poruszyć co jakiś czas patelnią, aby ryż się nie przypalił.
  7. Po 15 minutach zdjęłam pokrywkę i wymieszałam paellę. Posypałam całość natką pietruszki.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.