Ciastka z maszynki, jak za dawnych lat. Przepis na przysmak z dzieciństwa. Jak zrobić kruche ciastka z maszynki?

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Kruche i pyszne ciastka z maszynki. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Kruche i pyszne ciastka z maszynki. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Ciastka z maszynki to smak dzieciństwa. Są kruche, maślane i pachnące cytryną. Dawniej gościły niemal w każdym domu. Podpowiadamy, jak je zrobić. To łatwiejsze niż myślisz. Potrzebujesz tylko zwykłej maszynki do mielenia i końcówki do wyciskania ciastek. Wypróbuj przepis na pyszne i wyjątkowo kruche ciasteczka z maszynki.

Spis treści

Kruche ciasteczka z maszynki, pachnące wanilią i cytryną to prawdziwy rarytas z dawnych lat. Dla wielu kojarzą się one z dzieciństwem i świętami. Nasze mamy i babcie przygotowywały je za pomocą ręcznie kręconej maszynki. Obecnie ich wykonanie jest znacznie łatwiejsze, bo można dokupić specjalną końcówkę do ciastek i założyć ją na elektryczną maszynkę do mielenia mięsa.

Podajemy przepis na naprawdę dużą porcję, ponieważ ciasteczka są tak pyszne, że znikają w oka mgnieniu. Warto zrobić ich więcej i przechować w szczelnie zamkniętym pojemniku do żywności.

Przepis na ciastka z maszynki

czas przygotowania: ok. 30 minut + pieczenie ciastek
duża porcja: na ok. 116 ciastek
poziom trudności: średni

Ciastka na dłużej zachowają swoją świeżość, jeśli będziemy je przechowywać w zamkniętym pojemniku. Smacznego!
Ciastka na dłużej zachowają swoją świeżość, jeśli będziemy je przechowywać w zamkniętym pojemniku. Smacznego! Katarzyna Puczyńska

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej,
  • 1 szklanka cukru,
  • 6 żółtek,
  • 200 g masła lub margaryny,
  • 100 g smalcu,
  • 2 opakowania cukru waniliowego lub 2 łyżeczki esencji waniliowej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany,
  • skórka otarta z cytryny,
  • cukier puder do dekoracji.

Jak zrobić ciastka z maszynki?

  1. Przesiej mąkę na stolnicę, dodaj masło, smalec, cukier, wanilię i proszek do pieczenia i całość posiekaj.
  2. Dodaj żółtka, śmietanę i skórkę z cytryny.
  3. Zagnieć ciasto. Ma być dość twarde, by ładnie trzymało kształt po wyciśnięciu przez maszynkę.
  4. Podziel ciasto na kilka mniejszych porcji. Przeciśnij je przez maszynkę, formując podłużne ciasteczka.
  5. Ułóż ciasta na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Piecz ciasteczka w dobrze nagrzanym piekarniku, przez ok. 12 minut w 180 stopniach Celsjusza.
  7. Wystudzone ciastka oprósz cukrem pudrem.
Kruche i pyszne ciastka z maszynki. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Ciastka z maszynki, jak za dawnych lat. Przepis na przysmak ...

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Maszynki do mielenia w najlepszych cenach

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Erytrol jest szkodliwy?

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie