Domowa pasta jajeczna z suszonymi pomidorami na śniadanie. Poznaj przepis na dodatek do kromki chleba. Pomysł podrzuciła mi sąsiadka

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Często najprostsze przepisy są najsmaczniejsze. Pomysł na pastę jajeczną z nietypowym dodatkiem podrzuciła mi sąsiadka. W jej domu ten sposób podania określa się jajkami po włosku. Wystarczy, że wymiesza je ze świeżymi listkami bazylii, oregano i doda pokrojone suszone pomidory. Właśnie ten dodatek poprawia smak, nadając im wyrazistości. Poznaj przepis na pastę jajeczną z suszonymi pomidorami.

W skrócie

Domowa pasta jajeczna to przysmak, który można serwować na wiele sposobów. Niektórzy lubią dodawać odrobinę serka śmietankowego, który zagęszcza pastę. Taka pasta jajeczna bez majonezu może być także wymieszana z jogurtem naturalnym. Co więcej, miłośnicy ostrych smaków doprawiają jajka pastą curry. Przepis na pastę jajeczną w stylu śródziemnomorskim to prawdziwy frykas. Włoskiego stylu nadają paście jajecznej zastosowane przyprawy i zioła. W takiej formie poza suszonymi pomidorami można dodać pokrojone czarne oliwki. Poznaj przepis na wyjątkową pastę z jajek i suszonych pomidorów.

Widok od przodu na kanapkę z pastą jajeczną z suszonymi pomidorami
Domowa pasta jajeczna z suszonymi pomidorami to pyszny dodatek do kromki świeżego chleba. Getty Images/oram/zdjęcie ilustracyjne

Pasta jajeczna z suszonymi pomidorami – prosty przepis do kanapek

Liczba porcji: dla 2-4 osób
Czas przygotowania: 20 minut
Stopień trudności: łatwy

Składniki:

  • 5 jajek,
  • 1/2 szklanki suszonych pomidorów w oleju,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 1 łyżka jogurtu greckiego,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • świeżo zmielony pieprz do smaku,
  • 20 g listków bazylii, oregano lub natki pietruszki.

Jak zrobić pastę jajeczną z suszonymi pomidorami?

Sposób podania:

  1. Jajka ugotowałam na twardo z łyżeczką soli przez 10 minut. Następnie ochłodziłam w zimnej wodzie.
  2. W misce wymieszałam majonez z jogurtem greckim i musztardą.
  3. Listki bazylii, oregano i natki pietruszki drobno posiekałam i dodałam do miski z sosem.
  4. Suszone pomidory odcedziłam z oleju i pokroiłam na paski.
  5. Następnie dodałam je do sosu z majonezem i musztardą.
  6. Ugotowane jajka obrałam ze skorupek, dodałam do majonezu z jogurtem greckim i ziołami.
  7. Wszystkie składniki rozgniotłam widelcem na niezbyt gładką pastę.
  8. Jeżeli chcesz uzyskać kremową masę, możesz zmiksować ją blenderem.
  9. Gotową pastę jajeczną z suszonymi pomidorami podaję na kromkach świeżego chleba i posypuję posiekanym szczypiorkiem.

Mamy nadzieję, że taka pasta na stałe zagości w śniadaniowym repertuarze.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Odmierzaj składniki precyzyjnie

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.