W skrócie
Belgijskie gofry z Liège
Gofry belgijskie z Liège są znane na całym świecie. Przygotowywane są z ciasta drożdżowego, mają charakterystyczny zaokrąglony kształt i intensywny, karmelowy zapach, który zawdzięczają granulkom cukry perlistego/perłowego.
Granulki cukru perłowego (nid. parelsuiker) powstają z cukru buraczanego i są odporne na wysoką temperaturą. Podczas smażenia gofrów rozpuszczają się tylko częściowo, tworząc chrupiący karmel. Taki cukier można kupić także w Polsce, w dużych marketach spożywczych.
Mamy dla Ciebie sprawdzony przepis na belgijskie gofry z Liège, który zawsze się udaje. Ich przygotowanie jest bardzo proste, ale wymaga nieco cierpliwości- musimy dać ciasto drożdżowemu czas, by urosło.
Zobacz wskazówki krok po kroku, jak przygotować belgijskie gofry
Przepis na gofry belgijskie
(porcja na 15 gofrów, czas przygotowania: ok. 2 godziny)

Składniki:
- 35 g drożdży + 1 łyżeczka cukru
- 3,5 szklanki mąki pszennej
- 200 ml mleka
- 150 g masła
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 150-200 g cukru perlistego ( perłowego)
Pora na gofry!
Jak zrobić belgijskie gofry?
Zacznij od przygotowania rozczynu z drożdży: w małej miseczce rozmieszaj drożdże z łyżeczką cukru, 2 łyżkami mleka
i 1 łyżką mąki, wymieszaj i odstaw na 15 min.
Rozpuść masło i podgrzej mleko.
Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj jajka, cukier waniliowy, resztę mleka i zaczyn drożdżowy.
Całość wyrób ręcznie lub za pomocą miksera, dodając stopniowo masło.
Wyrabiaj ok 2 min, aż ciasto będzie elastyczne.
Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na ok 40 min, by podwoiło swoją objętość.
Dodaj do podrośniętego ciasta cukier perlisty i połącz rękami lub łyżką.
Podziel ciasto na 15 porcji i ponownie odstaw przykryte ściereczką, na ok. 15 min.
Rozgrzej gofrownicę i piecz gofry do złotego koloru.
Uwaga: wyjmując gofry, uważaj, by się nie poparzyć - cukier rozpuści się na bardzo gorący karmel!
Smacznego!
Zobacz w galerii krok po kroku jak zrobić belgijskie gofry. Kliknij w zdjęcie:
Najlepsze gofry? Mamy przepis na belgijskie gofry z Liège. J...
Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:
- To ciasto migdałowe smakuje niebiańsko. Idealne na Dzień Matki
- Drożdżowe bułeczki cynamonowe to pomysł na weekendowe śniadanie. Najlepszy przepis
- Ten wyborny sernik z przepisu babci zawsze się udaje
- Dodaj ten składnik do piernika, a efekt cię zadziwi
- To pyszne ciasto przygotujesz w 10 minut! Sprawdź nasz przepis
- Ile waży szklanka mąki, oleju i cukru? Oto przelicznik kuchennych miar
Przyrządzaj pyszne wypieki!

Kenwood
Kenwood Prospero+ KHC29.E0WH
Blender kielichowy:nie;Cięcie w kostkę:nie;Funkcje…

Kenwood
Kenwood Titanium Chef Baker KVC85.124SI
Blender kielichowy:tak;Cięcie w kostkę:nie;Funkcje…

KitchenAid
KitchenAid 5KSM7580X (czerwony)
Blender kielichowy:nie;Cięcie w kostkę:nie;Funkcje…

KitchenAid
KitchenAid SM3311XEAC
Blender kielichowy:nie;Cięcie w kostkę:nie;Funkcje…

KitchenAid
KitchenAid MINI 5KSM3311X (czarny)
Blender kielichowy:nie;Cięcie w kostkę:nie;Funkcje…

KitchenAid
KitchenAid MINI 5KSM3311X (czerwony karmel)
Blender kielichowy:nie;Cięcie w kostkę:nie;Funkcje…

KitchenAid
KitchenAid MINI 5KSM3311X (czerwony)
Blender kielichowy:nie;Cięcie w kostkę:nie;Funkcje…

KitchenAid
KitchenAid FP0719EBM
Blender kielichowy:nie;Cięcie w kostkę:nie;Funkcje…

Sencor
Sencor STM 3750WH-EUE3
Blender kielichowy:tak;Cięcie w kostkę:nie;Funkcje…
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Bezkręgowce w herbacie? Zdumiewające badanie