W skrócie
Jak zrobić gofry?
Gofry to pyszny przysmak, który dla wielu kojarzy się z wakacjami. Kupowane zwykle w "budkach" w nadmorskich, górskich lub mazurskich kurortach, z cukrem pudrem lub bitą śmietaną stały się niemal nieodłącznym elementem lata.
Tradycyjnie gofry przygotowuje się z mąki, jajek, cukru, mleka i masła lub oleju. Przez lata doczekały się jednak wielu odmian.
Bardzo popularne są m.in.:
- gofry na maśle, z proszkiem do pieczenia,
- gofry belgijskie z ciasta drożdżowego,
- gofry z Liège z dodatkiem charakterystycznych drobinek białego cukru,
- gofry wytrawne z warzywami, podane np. z twarożkiem.
Gofry - deser na Dzień Ojca
Gofry to także świetny pomysł na pyszny deser lub słodkie śniadanie na Dzień Ojca, który obchodzimy 23 czerwca. Taki prezent z pewnością mile zaskoczy i posmakuje każdemu. Możesz podać je np. z:
- bitą śmietaną,
- owocami,
- dżemem,
- Nutellą,
- cukrem pudrem,
- sosem karmelowym (np. z tego przepisu: domowy sos karmelowy.
Mamy dla Ciebie sprawdzony przepis na czekoladowe gofry na maślance. Są pyszne, pachnące kakao i wyjątkowo chrupiące. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe. Proponujemy podać je z bitą śmietaną i owocami.
Sprawdź wskazówki krok po kroku, jak zrobić pyszne, czekoladowe gofry na maślance:
Przepis na gofry na maślance
(porcja na 10 gofrów, czas przygotowania: ok. 10 minut + smażenie gofrów)

Składniki:
- 3 jajka,
- 450 ml maślanki,
- 60 g cukru,
- cukier waniliowy ( 16 g) lub łyżeczka esencji waniliowej,
- 200 g mąki pszennej,
- 2 łyżki kakao,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 50 g masła,
- 200 g śmietanki 36 % + 2 łyżki cukru pudru,
- owoce np. nektarynki, borówki, truskawki, maliny.
Jak zrobić czekoladowe gofry na maślance?
- Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę.
- Masło rozpuść i wystudź. Mąkę wymieszaj z kakao i proszkiem do pieczenia.
- Żółtka utrzyj z cukrem i wanilią. Dodaj rozpuszczone masło, maślankę.
- Wsypuj mąkę porcjami i miksuj aż masa się połączy.
- Na koniec dodaj ubite białka i połącz łyżką lub mikserem na najmniejszych obrotach.
- Rozgrzej gofrownicę i usmaż gofry.
- Śmietankę ubij z cukrem pudrem, Owoce umyj i pokrój.
- Podawaj gofry jeszcze ciepłe ze śmietanką i owocami.
Rewelacyjny przepis na gofry czekoladowe z bitą śmietaną, id...
Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:
Ciasto malinowe "Pianka"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?