W skrócie
Jak zrobić gofry?
Gofry to pyszny przysmak, który dla wielu kojarzy się z wakacjami. Kupowane zwykle w "budkach" w nadmorskich, górskich lub mazurskich kurortach, z cukrem pudrem lub bitą śmietaną stały się niemal nieodłącznym elementem lata.
Tradycyjnie gofry przygotowuje się z mąki, jajek, cukru, mleka i masła lub oleju. Przez lata doczekały się jednak wielu odmian.
Bardzo popularne są m.in.:
- gofry na maśle, z proszkiem do pieczenia,
- gofry belgijskie z ciasta drożdżowego,
- gofry z Liège z dodatkiem charakterystycznych drobinek białego cukru,
- gofry wytrawne z warzywami, podane np. z twarożkiem.
Gofry - deser na Dzień Ojca
Gofry to także świetny pomysł na pyszny deser lub słodkie śniadanie na Dzień Ojca, który obchodzimy 23 czerwca. Taki prezent z pewnością mile zaskoczy i posmakuje każdemu. Możesz podać je np. z: