Ekspresowe gofry na kefirze. Zrobisz je w 5 minut. Poznaj najlepszy przepis na chrupiące domowe gofry. Idealne na śniadanie

Pyszne i chrupiące gofry na kefirze to idealny przysmak na śniadanie czy podwieczorek. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Pyszne i chrupiące gofry na kefirze to idealny przysmak na śniadanie czy podwieczorek. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Marzą ci się chrupiące gofry? Polecam sprawdzony przepis na szybkie gofry na kefirze. Są banalnie proste do zrobienia, a smakują lepiej niż z cukierni. Ich przygotowanie zajmie ci 5 minut, później wystarczy je tylko usmażyć. Świetnie smakują z cukrem pudrem, owocami lub dżemem. Sprawdź, jakie są pyszne, chrupiące, idealnie słodkie i pachnące wanilią. Wypróbuj błyskawiczny przepis na domowe gofry.

W skrócie:

Domowe gofry w 5 minut

Bardzo lubię przygotowywać gofry. To świetna przekąska, którą można podać na wiele sposobów, z różnymi dodatkami. Najczęściej sięgam po błyskawiczne przepisy, które nie wymagają oddzielnego ubijania piany z białek. Polecam sprawdzony przepis na gofry na kefirze. By je zrobić, wystarczy tylko zmiksować wszystkie składniki. To bardzo proste i bardzo smaczne. Gofry są słodkie, chrupiące i kusząco pachną wanilią. Serdecznie polecam, z pewnością posmakują każdemu.

Zobacz w galerii, jak szybko zrobić pyszne i chrupiące gofry.

Przepis na gofry na kefirze

czas przygotowania: 5 minut + smażenie gofrów
porcja na: ok. 10 gofrów
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 340 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 1,5 szklanki kefiru,
  • pół szklanki wody gazowanej,
  • pół szklanki oleju,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

Jak zrobić domowe gofry w 5 minut?

  1. Do dużej miski do miksowania wbiłam jajka, dodałam cukier i wanilię i zaczęłam miksować.
  2. Stopniowo wlewałam kefir, wodę i olej.
  3. Na koniec wsypałam mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
  4. Zmiksowałam całość na gładkie ciasto, nieco gęstsze niż ciasto naleśnikowe.
  5. Smażyłam gofry w rozgrzanej gofrownicy na złoty kolor.
  6. Podałam oprószone cukrem pudrem. Smacznego!
Pyszne i chrupiące gofry na kefirze to idealny przysmak na śniadanie czy podwieczorek. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Ekspresowe gofry na kefirze. Zrobisz je w 5 minut. Poznaj na...

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Kulinaria

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni