W skrócie:
Domowe gofry w 5 minut
Bardzo lubię przygotowywać gofry. To świetna przekąska, którą można podać na wiele sposobów, z różnymi dodatkami. Najczęściej sięgam po błyskawiczne przepisy, które nie wymagają oddzielnego ubijania piany z białek. Polecam sprawdzony przepis na gofry na kefirze. By je zrobić, wystarczy tylko zmiksować wszystkie składniki. To bardzo proste i bardzo smaczne. Gofry są słodkie, chrupiące i kusząco pachną wanilią. Serdecznie polecam, z pewnością posmakują każdemu.
Zobacz w galerii, jak szybko zrobić pyszne i chrupiące gofry.
Przepis na gofry na kefirze
czas przygotowania: 5 minut + smażenie gofrów
porcja na: ok. 10 gofrów
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 340 g mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 1,5 szklanki kefiru,
- pół szklanki wody gazowanej,
- pół szklanki oleju,
- 3 łyżki cukru,
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli.
Jak zrobić domowe gofry w 5 minut?
- Do dużej miski do miksowania wbiłam jajka, dodałam cukier i wanilię i zaczęłam miksować.
- Stopniowo wlewałam kefir, wodę i olej.
- Na koniec wsypałam mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
- Zmiksowałam całość na gładkie ciasto, nieco gęstsze niż ciasto naleśnikowe.
- Smażyłam gofry w rozgrzanej gofrownicy na złoty kolor.
- Podałam oprószone cukrem pudrem. Smacznego!
Ekspresowe gofry na kefirze. Zrobisz je w 5 minut. Poznaj na...
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:
Kulinaria
