Na 11 listopada zrób domowe rogale świętomarcińskie. Piekę je z niezawodnego przepisu. Twoja rodzina nie będzie chciała żadnych innych

Anna Daniluk
Domowe rogale świętomarcińskie przygotowywane są na cieście półfrancuskim, czyli drożdżowym schładzanym i wałkowanym z dużą ilością masła.
Domowe rogale świętomarcińskie przygotowywane są na cieście półfrancuskim, czyli drożdżowym schładzanym i wałkowanym z dużą ilością masła. Anna Daniluk
Z roku na rok rogale świętomarcińskie są coraz popularniejszym przysmakiem, docenianym nie tylko w Poznaniu. Coraz więcej Polaków w okolicach 11 listopada, czyli w dniu świętego Marcina, sięga po ten tradycyjny wielkopolski wypiek. Certyfikowany rogal świętomarciński przygotowywany jest z dodatkiem margaryny, aromatu rumowego i okruchów cukierniczych. Podpowiadamy, jak zrobić rogal marciński inspirowany specjałem z Poznania.

W skrócie:

Rogal świętomarciński to obowiązkowy przysmak do zjedzenia w czasie wizyty w stolicy Wielkopolski. Wypiek przygotowywany jest z ciasta półfrancuskiego, które wymaga dużej ilości czasu i pracy podczas składania warstw. Zobacz przepis na domowe rogale świętego Marcina. Wykonanie deseru ma średni poziom trudności.

Rogale jak świętomarcińskie – przepis na 11 listopada

Liczba porcji: 16-20 sztuk,
czas przygotowania: 12 godzin (w tym 8 godzin w lodówce).
Stopień trudności: średni.

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 20 g świeżych drożdży,
  • 30 g cukru,
  • 50 g rozpuszczonego i przestudzonego masła,
  • 150 g miękkiego masła do przełożenia ciasta,
  • 200 ml ciepłego mleka,
  • 50 ml ciepłej wody,
  • 2 żółtka,
  • 3 g soli.

Nadzienie z białego maku:

  • 250 g białego maku,
  • 100 g migdałów bez skórki,
  • 60 g orzechów włoskich,
  • 60 g masy marcepanowej,
  • 40 g rodzynków,
  • 60 ml brandy lub rumu,
  • skórka z 1 pomarańczy,
  • 1/4 szklanki miodu,
  • 1/4 szklanki cukru,
  • 35 g masła,
  • 1 jajko,
  • 2 białka jaja.

Na wierzch:

  • 1 jajko,
  • 20 ml mleka,
  • opcjonalnie: posiekane migdały i orzechy włoskie do ozdoby.

Zobacz także: Prawdziwy rogal świętomarciński na 11 listopada tylko z Wielkopolski i pod specjalnym nadzorem. Znamy zasady certyfikacji wypieku.

Jak zrobić rogale świętomarcińskie?

Sposób przygotowania:

  1. Ze świeżych drożdży, łyżki cukru, ciepłej wody i łyżki mąki przygotuj zaczyn i odstawić na 10 minut do podwojenia objętości.
  2. Mąkę pszenną przesiej przez sitko i za pomocą robota kuchennego połącz w zwarte ciasto z pozostałymi składnikami (oprócz miękkiego masła).
  3. Gotowe ciasto odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
  4. Następnie rozwałkuj je na prostokąt o grubości około 1 centymetra.
  5. Miękkie masło rozłóż na 3/4 powierzchni rozwałkowanego ciasta. Następnie część bez masła umieść na środku arkusza i zamknij go od góry częścią z masłem. Ma powstać pakunek.
  6. Następnie przekręć go o 180 stopni, ponownie rozwałkuj i zamknij jak poprzednio.
  7. Miękkie masło może wyciekać po bokach. Zgarnij je i ponownie rozwałkuj.
  8. Tak przygotowane ciasto wstaw na 1 godzinę do lodówki.
  9. Następnie ponownie je rozwałkuj i stwórz pakunek.
  10. Cały proces powtarzaj trzykrotnie. Na koniec wstaw ciasto na rogale marcińskie do lodówki na przynajmniej 8 godzin lub całą noc.
  11. Następnie przygotuj nadzienie z białego maku. Mak opłucz i ugotuj do miękkości.
  12. Następnie zmiel go w maszynce do mięsa. Aby skrócić proces przygotowania maku, zachęcam cię do użycia maku już zmielonego, który wymaga krótszego gotowania.
  13. Rodzynki namocz w brandy lub rumie.
  14. Na patelni przesmaż orzechy z migdałami na 50 g masła. Następnie dodaj do nich miód i cukier.
  15. Gdy orzechy zaczną przyjemnie pachnieć i nabierać złotego koloru, dodaj do patelni ugotowany biały mak.
  16. Następnie dodaj otartą skórkę z pomarańczy i masę marcepanową.
  17. Gdy masa makowa wystygnie, dodaj jajko oraz ubite na sztywno białka jajek, pozostałe z przygotowania ciasta.
  18. Gotową masę makową zostaw w lodówce na drugi dzień.
  19. Kolejnego dnia wykrawaj nożem ciasto w kształt trójkątów i napełnij je nadzieniem z maku. Aby ułatwić sobie faszerowanie, natnij nożem krótszy bok trójkąta pośrodku i zwijaj je, tworząc zgrabne rogaliki.
  20. Gotowe rogale jak świętomarcińskie przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zostaw do wyrośnięcia na godzinę.
  21. Puszyste rogaliki posmaruj jajkiem wymieszanym z mlekiem. Po wierzchu możesz posypać pokruszonymi orzechami.
  22. Rogale marcińskie piecz przez 15 minut w 180°C w piekarniku z funkcją grzania góra-dół.

Jak zrobić ciasto półfrancuskie z masłem?

Aby ułatwić sobie wykonanie ciasta półfrancuskiego, polecamy pokroić na cienkie plastry masło i rozłożyć je pomiędzy pergaminem lub papierem do pieczenia. Gotowe trzeba włożyć do zamrażarki. Tak przygotowane cienkie plastry masła nie będą się rozpływać w trakcie wałkowania.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Co zrobić z nadzieniem z białego maku?

Jeśli zostanie wam nadzienie z białego maku, będzie ono doskonałym dodatkiem do zapiekanych naleśników albo gofrów. Takie nadzienie można też podać jako składnik klusek z makiem na Wigilię. Biały mak można też wykorzystać do zrobienia makowca drożdżowego.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni