W skrócie:
Rogal świętomarciński to obowiązkowy przysmak do zjedzenia w czasie wizyty w stolicy Wielkopolski. Wypiek przygotowywany jest z ciasta półfrancuskiego, które wymaga dużej ilości czasu i pracy podczas składania warstw. Zobacz przepis na domowe rogale świętego Marcina. Wykonanie deseru ma średni poziom trudności.
Rogale jak świętomarcińskie – przepis na 11 listopada
Liczba porcji: 16-20 sztuk,
czas przygotowania: 12 godzin (w tym 8 godzin w lodówce).
Stopień trudności: średni.
Składniki:
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej,
- 20 g świeżych drożdży,
- 30 g cukru,
- 50 g rozpuszczonego i przestudzonego masła,
- 150 g miękkiego masła do przełożenia ciasta,
- 200 ml ciepłego mleka,
- 50 ml ciepłej wody,
- 2 żółtka,
- 3 g soli.
Nadzienie z białego maku:
- 250 g białego maku,
- 100 g migdałów bez skórki,
- 60 g orzechów włoskich,
- 60 g masy marcepanowej,
- 40 g rodzynków,
- 60 ml brandy lub rumu,
- skórka z 1 pomarańczy,
- 1/4 szklanki miodu,
- 1/4 szklanki cukru,
- 35 g masła,
- 1 jajko,
- 2 białka jaja.
Na wierzch:
- 1 jajko,
- 20 ml mleka,
- opcjonalnie: posiekane migdały i orzechy włoskie do ozdoby.
Zobacz także: Prawdziwy rogal świętomarciński na 11 listopada tylko z Wielkopolski i pod specjalnym nadzorem. Znamy zasady certyfikacji wypieku.
Jak zrobić rogale świętomarcińskie?
Sposób przygotowania:
- Ze świeżych drożdży, łyżki cukru, ciepłej wody i łyżki mąki przygotuj zaczyn i odstawić na 10 minut do podwojenia objętości.
- Mąkę pszenną przesiej przez sitko i za pomocą robota kuchennego połącz w zwarte ciasto z pozostałymi składnikami (oprócz miękkiego masła).
- Gotowe ciasto odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
- Następnie rozwałkuj je na prostokąt o grubości około 1 centymetra.
- Miękkie masło rozłóż na 3/4 powierzchni rozwałkowanego ciasta. Następnie część bez masła umieść na środku arkusza i zamknij go od góry częścią z masłem. Ma powstać pakunek.
- Następnie przekręć go o 180 stopni, ponownie rozwałkuj i zamknij jak poprzednio.
- Miękkie masło może wyciekać po bokach. Zgarnij je i ponownie rozwałkuj.
- Tak przygotowane ciasto wstaw na 1 godzinę do lodówki.
- Następnie ponownie je rozwałkuj i stwórz pakunek.
- Cały proces powtarzaj trzykrotnie. Na koniec wstaw ciasto na rogale marcińskie do lodówki na przynajmniej 8 godzin lub całą noc.
- Następnie przygotuj nadzienie z białego maku. Mak opłucz i ugotuj do miękkości.
- Następnie zmiel go w maszynce do mięsa. Aby skrócić proces przygotowania maku, zachęcam cię do użycia maku już zmielonego, który wymaga krótszego gotowania.
- Rodzynki namocz w brandy lub rumie.
- Na patelni przesmaż orzechy z migdałami na 50 g masła. Następnie dodaj do nich miód i cukier.
- Gdy orzechy zaczną przyjemnie pachnieć i nabierać złotego koloru, dodaj do patelni ugotowany biały mak.
- Następnie dodaj otartą skórkę z pomarańczy i masę marcepanową.
- Gdy masa makowa wystygnie, dodaj jajko oraz ubite na sztywno białka jajek, pozostałe z przygotowania ciasta.
- Gotową masę makową zostaw w lodówce na drugi dzień.
- Kolejnego dnia wykrawaj nożem ciasto w kształt trójkątów i napełnij je nadzieniem z maku. Aby ułatwić sobie faszerowanie, natnij nożem krótszy bok trójkąta pośrodku i zwijaj je, tworząc zgrabne rogaliki.
- Gotowe rogale jak świętomarcińskie przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zostaw do wyrośnięcia na godzinę.
- Puszyste rogaliki posmaruj jajkiem wymieszanym z mlekiem. Po wierzchu możesz posypać pokruszonymi orzechami.
- Rogale marcińskie piecz przez 15 minut w 180°C w piekarniku z funkcją grzania góra-dół.
Jak zrobić ciasto półfrancuskie z masłem?
Aby ułatwić sobie wykonanie ciasta półfrancuskiego, polecamy pokroić na cienkie plastry masło i rozłożyć je pomiędzy pergaminem lub papierem do pieczenia. Gotowe trzeba włożyć do zamrażarki. Tak przygotowane cienkie plastry masła nie będą się rozpływać w trakcie wałkowania.
Kulinaria

Co zrobić z nadzieniem z białego maku?
Jeśli zostanie wam nadzienie z białego maku, będzie ono doskonałym dodatkiem do zapiekanych naleśników albo gofrów. Takie nadzienie można też podać jako składnik klusek z makiem na Wigilię. Biały mak można też wykorzystać do zrobienia makowca drożdżowego.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: