Szybkie rogale świętomarcińskie. Sprawdzony przepis na domowe wypieki na 11 listopada. Zamiast kupować, zrób samemu

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowy rogal z okazji dnia świętego Marcina warto przygotować na bazie masła i mielonego białego maku.
Domowy rogal z okazji dnia świętego Marcina warto przygotować na bazie masła i mielonego białego maku. 123rf.com/dar1930/zdjęcie ilustracyjne
Z roku na rok rogale świętomarcińskie są coraz popularniejszym przysmakiem, docenianym nie tylko w Poznaniu. Coraz więcej Polaków w okolicach 11 listopada, czyli w dniu świętego Marcina, sięga po ten tradycyjny wielkopolski wypiek. Certyfikowany rogal świętomarciński przygotowywany jest z dodatkiem margaryny, aromatu rumowego i okruchów cukierniczych. Podpowiadamy, jak zrobić rogal marciński inspirowany specjałem z Poznania.

W skrócie

Rogal świętomarciński to obowiązkowy przysmak do zjedzenia w czasie wizyty w stolicy Wielkopolski. Wypiek przygotowywany jest z ciasta półfrancuskiego, które wymaga dużej ilości czasu i pracy podczas składania warstw. Zobacz przepis na domowe rogale świętego Marcina. Wykonanie deseru ma średni poziom trudności.

Rogale jak świętomarcińskie – przepis na 11 listopada

liczba porcji: 16-20 sztuk,
czas przygotowania: 12-15 godzin (w tym 8 godzin w lodówce).

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 20 g świeżych drożdży,
  • 30 g cukru,
  • 50 g rozpuszczonego i przestudzonego masła,
  • 150 g miękkiego masła do przełożenia ciasta,
  • 200 ml ciepłego mleka,
  • 50 ml ciepłej wody,
  • 2 żółtka,
  • 3 g soli.

Nadzienie z białego maku:

  • 250 g białego maku,
  • 100 g migdałów bez skórki,
  • 60 g orzechów włoskich,
  • 60 g masy marcepanowej,
  • 40 g rodzynków,
  • 60 ml brandy lub rumu,
  • skórka z 1 pomarańczy,
  • 1/4 szklanki miodu,
  • 1/4 szklanki cukru,
  • 35 g masła,
  • 1 jajko,
  • 2 białka jaja.

Na wierzch:

  • 1 jajko,
  • 20 ml mleka,
  • opcjonalnie: posiekane migdały i orzechy włoskie do ozdoby.

Jak zrobić rogale świętomarcińskie?

Przygotowanie:

  1. Ze świeżych drożdży, łyżki cukru, ciepłej wody i łyżki mąki należy przygotować zaczyn i odstawić na 10 minut do podwojenia objętości.
  2. Mąkę należy przesypać przez sitko i za pomocą robota kuchennego połączyć w zwarte ciasto z pozostałymi składnikami (oprócz miękkiego masła).
  3. Gotowe ciasto odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
  4. Następnie należy rozwałkować je na prostokąt o grubości około 1 centymetra.
  5. Miękkie masło należy rozłożyć na 3/4 powierzchni rozwałkowanego ciasta. Następnie część bez masła umieścić na środku arkusza i zamknąć go od góry częścią z masłem. Ma powstać pakunek.
  6. Następnie należy przekręcić go o 180 stopni, ponownie rozwałkować i zamknąć jak poprzednio.
  7. Miękkie masło może wyciekać po bokach. Należy je zgarniać i ponownie wałkować.
  8. Tak przygotowane ciasto należy wstawić na 1 godzinę do lodówki.
  9. Następnie należy ponownie je rozwałkować i tworzyć pakunek.
  10. Cały proces należy powtórzyć łącznie trzykrotnie. Na koniec należy wstawić ciasto na rogale marcińskie do lodówki na przynajmniej 8 godzin lub całą noc.
  11. Następnie należy przygotować nadzienie z białego maku. Mak trzeba opłukać i ugotować do miękkości. Następnie należy zmielić go w maszynce do mięsa. Aby skrócić proces przygotowania maku, zachęcamy do użycia maku już zmielonego, który wymaga krótszego gotowania.
  12. Rodzynki należy namoczyć w brandy lub rumie.
  13. Na patelni należy przesmażyć na 50 g masła orzechy z migdałami. Następnie należy dodać do nich miód i cukier.
  14. Gdy orzechy zaczną przyjemnie pachnieć i nabierać złotego koloru, trzeba dodać do patelni ugotowany biały mak.
  15. Kolejnym krokiem jest dodanie skórki otartej z pomarańczy i masy marcepanowej.
  16. Gdy masa makowa wystygnie, należy dodać jajko oraz ubite na sztywno białka jajek, pozostałe z przygotowania ciasta.
  17. Gotową masę należy zostawić w lodówce na drugi dzień.
  18. Kolejnego dnia należy wykrawać nożem ciasto w kształt trójkątów i napełnić je nadzieniem z maku. Aby ułatwić sobie faszerowanie, należy naciąć nożem krótszy bok trójkąta pośrodku i zwijać je, tworząc zgrabne rogaliki.
  19. Gotowe rogale jak świętomarcińskie należy przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawić do wyrośnięcia na godzinę.
  20. Puszyste rogaliki należy posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem. Po wierzchu można posypać pokruszonymi orzechami.
  21. Rogale marcińskie należy piec przez 15 minut w 180°C w piekarniku z funkcją grzania góra-dół.

Jak zrobić ciasto półfrancuskie z masłem?

Aby ułatwić sobie wykonanie ciasta półfrancuskiego, polecamy pokroić na cienkie plastry masło i rozłożyć je pomiędzy pergaminem lub papierem do pieczenia. Gotowe trzeba włożyć do zamrażarki. Tak przygotowane cienkie plastry masła nie będą się rozpływać w trakcie wałkowania.

Co zrobić z nadzieniem z białego maku?

Jeśli zostanie wam nadzienie z białego maku, będzie ono doskonałym dodatkiem do zapiekanych naleśników albo gofrów. Takie nadzienie można też podać jako składnik klusek z makiem na Wigilię. Biały mak można też wykorzystać do zrobienia makowca drożdżowego.

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

od 7 lat
Wideo

Wytrawny sernik z pomidorkami

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!