Miękkie pierniczki na święta. Przepis na fit pierniczki z mąki orkiszowej. Możesz jeść je same lub ozdobić lukrem z ksylitolu

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Pierniczki z mąką orkiszową to pomysł na zdrowy i smaczny wypiek na święta. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij w link i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Pierniczki z mąką orkiszową to pomysł na zdrowy i smaczny wypiek na święta. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij w link i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Boże Narodzenie to dla wielu czas, który kojarzy się z zapachem świeżych pierników. To pyszne ciasta z miodem i przyprawami korzennymi jak cynamon, imbir, gałka muszkatołowa i kardamon. Mam dla ciebie przepis na pyszne pierniczki w nieco bardziej odchudzonej wersji – z dodatkiem mąki orkiszowej. Podpowiadam także, jak je ozdobić lukrem bez cukru. Sprawdź i wypróbuj przepis na fit pierniczki.

Spis treści

W moim domu na święta Bożego Narodzenia co roku przygotowuje się pyszne pierniczki. Lubię je zarówno w klasycznej wersji, z ciężkiego, miodowego ciasta pachnącego przyprawami korzennymi, a także w nieco zdrowszej z użyciem mąki orkiszowej. Fit pierniczki z mojego przepisu są z pewnością zdrowsze, mają mniej mąki pszennej, a zamiast cukru używam tylko miodu. Możesz także sięgnąć po zamienniki cukru.

Decyzję, czy dekorować pierniczki, czy jeść je same zostawiam tobie. Ja lubię przygotować choć część w nieco bardziej świątecznej formie z lukrem i posypką. Nie musi być to lukier z cukru pudru, możesz zrobić go także w wersji fit z użyciem ksylitolu.

Przepis na pierniczki z mąką orkiszową

czas przygotowania: ok. 1,5 godziny
porcja duża na ok. 100 pierniczków
poziom trudności: średni

Składniki:

  • 2 szklanki mąki orkiszowej,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 200 g masła,
  • 4 jajka,
  • 3 łyżki przypraw korzennych do piernika,
  • 2 łyżeczki kakao,
  • 8 łyżek miodu lub 2 łyżki miodu i 150 g ksylitolu (inna wersja, znacznie mniej fit, to 8 łyżek miodu, 90 g cukru i 80 g brązowego cukru),
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej.

Jak zrobić pierniczki z mąką orkiszową?

  1. Na stolnicy przesiej mąkę pszenną i orkiszową, dodaj masło i posiekaj.
  2. Dodaj jajka, sodę oczyszczoną, kakao, przyprawy do piernika oraz miód lub ksylitol.
  3. Całość najpierw posiekaj nożem, a następnie zagnieć rękami w zwarte ciasto.
  4. Owiń ciasto folią spożywczą i schowaj na pół godziny do lodówki.
  5. Porcje ciasta rozwałkuj, a jeśli jest bardzo klejące, to podsypuj je odrobiną mąki.
  6. Wycinaj kształty pierniczków i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Piecz ok. 12 minut w 180 stopniach.
  8. Upieczone i wystudzone pierniczki możesz udekorować według uznania.

Jak zrobić lukier bez cukru? Przepis

By przygotować lukier bez cukru, potrzebujesz:

  • 100 g ksylitolu w pudrze (jeśli nie masz pudru, to zmiel ksylitol w maszynce do mielenia kawy),
  • 1 białko,
  • 1 łyża soku z cytryny.

Białko ubijamy, a gdy zacznie robić się białe, stopniowo dodajemy ksylitol i sok z cytryny. Miksujemy, aż całość będzie lśniąca. Jeśli lukier jest za rzadki, to dodaj więcej ksylitolu w pudrze. Jeśli lukier jest za gęsty, to dodaj więcej soku z cytryny. Można także zrobić lukier do pierników na bazie mleka.

Pierniczki z mąką orkiszową to pomysł na zdrowy i smaczny wypiek na święta. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij w link i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Miękkie pierniczki na święta. Przepis na fit pierniczki z mą...

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni