Spis treści
W moim domu na święta Bożego Narodzenia co roku przygotowuje się pyszne pierniczki. Lubię je zarówno w klasycznej wersji, z ciężkiego, miodowego ciasta pachnącego przyprawami korzennymi, a także w nieco zdrowszej z użyciem mąki orkiszowej. Fit pierniczki z mojego przepisu są z pewnością zdrowsze, mają mniej mąki pszennej, a zamiast cukru używam tylko miodu. Możesz także sięgnąć po zamienniki cukru.
Decyzję, czy dekorować pierniczki, czy jeść je same zostawiam tobie. Ja lubię przygotować choć część w nieco bardziej świątecznej formie z lukrem i posypką. Nie musi być to lukier z cukru pudru, możesz zrobić go także w wersji fit z użyciem ksylitolu.
Przepis na pierniczki z mąką orkiszową
czas przygotowania: ok. 1,5 godziny
porcja duża na ok. 100 pierniczków
poziom trudności: średni
Składniki:
- 2 szklanki mąki orkiszowej,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 200 g masła,
- 4 jajka,
- 3 łyżki przypraw korzennych do piernika,
- 2 łyżeczki kakao,
- 8 łyżek miodu lub 2 łyżki miodu i 150 g ksylitolu (inna wersja, znacznie mniej fit, to 8 łyżek miodu, 90 g cukru i 80 g brązowego cukru),
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej.
Czytaj także: Aromatyczny krem piernikowy na deser. Przepis na słodkie smarowidło podpatrzyłam u sąsiadki
Jak zrobić pierniczki z mąką orkiszową?
- Na stolnicy przesiej mąkę pszenną i orkiszową, dodaj masło i posiekaj.
- Dodaj jajka, sodę oczyszczoną, kakao, przyprawy do piernika oraz miód lub ksylitol.
- Całość najpierw posiekaj nożem, a następnie zagnieć rękami w zwarte ciasto.
- Owiń ciasto folią spożywczą i schowaj na pół godziny do lodówki.
- Porcje ciasta rozwałkuj, a jeśli jest bardzo klejące, to podsypuj je odrobiną mąki.
- Wycinaj kształty pierniczków i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz ok. 12 minut w 180 stopniach.
- Upieczone i wystudzone pierniczki możesz udekorować według uznania.
Jak zrobić lukier bez cukru? Przepis
By przygotować lukier bez cukru, potrzebujesz:
- 100 g ksylitolu w pudrze (jeśli nie masz pudru, to zmiel ksylitol w maszynce do mielenia kawy),
- 1 białko,
- 1 łyża soku z cytryny.
Białko ubijamy, a gdy zacznie robić się białe, stopniowo dodajemy ksylitol i sok z cytryny. Miksujemy, aż całość będzie lśniąca. Jeśli lukier jest za rzadki, to dodaj więcej ksylitolu w pudrze. Jeśli lukier jest za gęsty, to dodaj więcej soku z cytryny. Można także zrobić lukier do pierników na bazie mleka.
Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:
Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?