Mięciutkie pierniczki alpejskie do słoika. Zobacz przepis na domowe wypieki na Boże Narodzenie. Zapach lepszy niż odświeżacz powietrza

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Mięciutkie pierniczki alpejskie to aromatyczne wypieki na Boże Narodzenie.
Mięciutkie pierniczki alpejskie to aromatyczne wypieki na Boże Narodzenie. Getty Images/MarianVejcik/zdjęcie ilustracyjne
Miękkie pierniczki alpejskie to dla wielu osób kwintesencja zapachu Bożego Narodzenia. Ciastka pachną cynamonem, goździkami i imbirem oraz dekorowane są polewą czekoladową. Pierniczki alpejskie można także nadziewać powidłami śliwkowymi doprawionymi goździkami. Poznaj przepis na smakowite pierniczki alpejskie na święta.

W skrócie

Pierniczki alpejskie to wypiek przypominający smakiem i sposobem podania niemieckie lebkuchen. Tradycyjne niemieckie pierniki przygotowywane są z mielonymi migdałami, którymi zastępuje się 50 g mąki pszennej. Połączenie korzennych przypraw i miodu gwarantuje niezapomniany zapach w okresie świątecznym. Tradycyjnie pierniczki alpejskie mają kształt serca, ale polecam zrobić gwiazdki i kółka. Te ostatnie po upieczeniu można przyozdobić jadalnym brokatem, posypkami cukrowymi lub białą czekoladą.

Pierniczki alpejskie – przepis na święta

Liczba porcji: 24 sztuki.
Czas przygotowania: 1 godzina + czas na schłodzenie ciasta w lodówce.
Stopień trudności: średni.

Składniki:

  • 160 g płynnego miodu,
  • 110 g masła,
  • 300 g mąki pszennej,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 10 g mielonego imbiru,
  • 10 g mielonego cynamonu,
  • 3 g mielonej gałki muszkatołowej,
  • 3 g mielonych goździków,
  • 10 g kakao,
  • 3 g soli,
  • 2 jajka.

Do dekoracji:

  • 150 g cukru pudru,
  • białko z 1 jajka,
  • 30 ml zimnej wody,
  • 100 g roztopionej gorzkiej czekolady.

Jak zrobić pierniczki alpejskie?

Przygotowanie:

  1. W małym garnku roztop miód i masło. Zagotuj na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Masę odstaw do wystudzenia na 15 minut.
  2. Do dużej miski wsyp suche składniki i rozkłócone jajka. Następnie wlej wystudzone masło z miodem.
  3. Wszystkie składniki mieszaj dokładnie do uzyskania zwartej konsystencji.
  4. Ciasto podziel na dwie części i włóż do lodówki. Jeśli się spieszysz, wystarczy godzina, choć najlepiej zostawić masę na 24 godziny do schłodzenia.
  5. Ciasto na pierniczki alpejskie rozwałkuj na grubość 2 cm i wykrawaj foremką serduszka.
  6. Pierniczki alpejskie ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 175° Celsjusza przez 8 minut, aż zarumienią się na brzegach.
  7. Upieczone pierniczki alpejskie połóż na blasze do ostygnięcia przez 5 minut, następnie przenieś na metalową kratkę do wystudzenia.
  8. Z cukru pudru, białka i wody zrób lukier. Pod metalową kratkę do studzenia połóż papier do pieczenia i przy pomocy pędzelka lukruj przestudzone pierniczki.
  9. Pierniczki alpejskie zostaw do zastygnięcia lukru na 10 minut, a następnie powtórz czynność.
  10. Następnie maczaj dół pierniczków alpejskich w roztopionej czekoladzie.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak kupić dobry miód? 7 kroków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni