W skrócie
Pierniczki alpejskie to wypiek przypominający smakiem i sposobem podania niemieckie lebkuchen. Tradycyjne niemieckie pierniki przygotowywane są z mielonymi migdałami, którymi zastępuje się 50 g mąki pszennej. Połączenie korzennych przypraw i miodu gwarantuje niezapomniany zapach w okresie świątecznym. Tradycyjnie pierniczki alpejskie mają kształt serca, ale polecam zrobić gwiazdki i kółka. Te ostatnie po upieczeniu można przyozdobić jadalnym brokatem, posypkami cukrowymi lub białą czekoladą.
Pierniczki alpejskie – przepis na święta
Liczba porcji: 24 sztuki.
Czas przygotowania: 1 godzina + czas na schłodzenie ciasta w lodówce.
Stopień trudności: średni.
Składniki:
- 160 g płynnego miodu,
- 110 g masła,
- 300 g mąki pszennej,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 10 g mielonego imbiru,
- 10 g mielonego cynamonu,
- 3 g mielonej gałki muszkatołowej,
- 3 g mielonych goździków,
- 10 g kakao,
- 3 g soli,
- 2 jajka.
Do dekoracji:
- 150 g cukru pudru,
- białko z 1 jajka,
- 30 ml zimnej wody,
- 100 g roztopionej gorzkiej czekolady.
Jak zrobić pierniczki alpejskie?
Przygotowanie:
- W małym garnku roztop miód i masło. Zagotuj na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Masę odstaw do wystudzenia na 15 minut.
- Do dużej miski wsyp suche składniki i rozkłócone jajka. Następnie wlej wystudzone masło z miodem.
- Wszystkie składniki mieszaj dokładnie do uzyskania zwartej konsystencji.
- Ciasto podziel na dwie części i włóż do lodówki. Jeśli się spieszysz, wystarczy godzina, choć najlepiej zostawić masę na 24 godziny do schłodzenia.
- Ciasto na pierniczki alpejskie rozwałkuj na grubość 2 cm i wykrawaj foremką serduszka.
- Pierniczki alpejskie ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 175° Celsjusza przez 8 minut, aż zarumienią się na brzegach.
- Upieczone pierniczki alpejskie połóż na blasze do ostygnięcia przez 5 minut, następnie przenieś na metalową kratkę do wystudzenia.
- Z cukru pudru, białka i wody zrób lukier. Pod metalową kratkę do studzenia połóż papier do pieczenia i przy pomocy pędzelka lukruj przestudzone pierniczki.
- Pierniczki alpejskie zostaw do zastygnięcia lukru na 10 minut, a następnie powtórz czynność.
- Następnie maczaj dół pierniczków alpejskich w roztopionej czekoladzie.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność
Jaki alkohol wybierają Polacy?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
- Oddano hołd ofiarom Zbrodni Katyńskiej. Złożono wieniec na grobie Kazimierza Sabbata
- Szef MSZ: Albo Rosja zostanie pokonana, albo będzie stała u naszych granic
- Lecisz do Londynu? Uważaj. Na słynnym lotnisku rozpoczynają się strajki
- Niedziela była wspaniała. A jaki będzie poniedziałek? Sprawdź prognozę pogody