W skrócie
Pierniki na choinkę mogą mieć różne kształty. Najczęściej pierniczki z witrażem mają kształt choinek, dzwoneczków lub gwiazdek. Pierniczki mogą być też po prostu okrągłe i wykrawane ostrym rantem szklanki. Podpowiadamy przepis na pierniki na choinkę.
Kliknij w przycisk, aby zobaczyć pierniki na choinkę ozdobione witrażem
Pierniki na choinkę – przepis na ciastka z witrażem
Liczba porcji: około 20 sztuk.
Czas przygotowania: 1 godzina + 2 godziny chłodzenia ciasta.
Składniki:
- 400 g mąki pszennej,
- 40 g miękkiego masła,
- 200 g miodu,
- 2 jajka,
- 5 g sody oczyszczonej,
- 10 g przyprawy do pierników,
- 100 g twardych cukierków typu landrynki.
Jak zrobić pierniki na choinkę z witrażem?
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki ciasta trzeba zagnieść do otrzymania jednolitej kuli.
- Następnie powstałe ciasto trzeba zawinąć w folię spożywczą i włóż do lodówki minimum na 2 godziny.
- Po tym czasie należy rozwałkować ciasto na grubość około 5 mm.
- Następnie podziel je na dwie części, aby łatwiej się wałkowało.
- Potem trzeba przygotować foremki do wykrawania ciastek w dwóch rozmiarach.
- Najpierw trzeba wykrawać dużą foremką, a później mniejszą foremką środek.
- Przygotowując pierniki na choinkę, trzeba pamiętać o zrobieniu dużego otworu, np. słomką. Po upieczeniu będzie można przewlec przez nią sznurek lub wstążkę.
- Takie pierniki na choinkę trzeba kłaść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Twarde cukierki trzeba rozkruszyć, np. dziadkiem do orzechów.
- Do każdego otworu wykonanego mniejszą foremką w piernikach należy wsypać pokruszone landrynki.
- Należy uważać, aby cukierki nie wypadły poza ciastka.
- Pierniczki na choinkę z witrażem trzeba piec w 180°C przez 15 minut.
- Następnie należy odstawić je do całkowitego ostygnięcia.
Ciastka na święta
W ramach prezentu na Boże Narodzenie można zrobić różnego rodzaju wypieki. Szczególnie polecamy kruche ciastka cynamonowe, ciastka maślane lub ciasteczka owsiane. Można je zapakować w ozdobne pudełeczka, w papier celofanowy albo w dekoracyjne materiałowe ściereczki. Najbliżsi z pewnością docenią jadalny upominek, którą będzie można powiesić na choince.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: