Aromatyczne pierniki na choinkę na święta. Przepis na ciastka, które ozdobią bożonarodzeniowe drzewko. Tak zrobisz pierniki z witrażem

Anna Daniluk
Domowe pierniki na choinkę świetnie prezentują się przyozdobione witrażem z landrynek.
Domowe pierniki na choinkę świetnie prezentują się przyozdobione witrażem z landrynek. Magdalena Kmita-Kulesza
Domowe pierniki na choinkę to świetny przykład wypieku, który jednocześnie będzie świąteczną ozdobą. Charakterystyczny witraż powstaje z rozpuszczonej twardej landrynki. W taki sposób można przygotować nie tylko pierniczki, ale także maślane kruche ciasteczka. Sprawdź przepis na pierniki na choinkę.

W skrócie

Pierniki na choinkę mogą mieć różne kształty. Najczęściej pierniczki z witrażem mają kształt choinek, dzwoneczków lub gwiazdek. Pierniczki mogą być też po prostu okrągłe i wykrawane ostrym rantem szklanki. Podpowiadamy przepis na pierniki na choinkę.

Kliknij w przycisk, aby zobaczyć pierniki na choinkę ozdobione witrażem

Pierniki na choinkę – przepis na ciastka z witrażem

Liczba porcji: około 20 sztuk.
Czas przygotowania: 1 godzina + 2 godziny chłodzenia ciasta.

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej,
  • 40 g miękkiego masła,
  • 200 g miodu,
  • 2 jajka,
  • 5 g sody oczyszczonej,
  • 10 g przyprawy do pierników,
  • 100 g twardych cukierków typu landrynki.

Jak zrobić pierniki na choinkę z witrażem?

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki ciasta trzeba zagnieść do otrzymania jednolitej kuli.
  2. Następnie powstałe ciasto trzeba zawinąć w folię spożywczą i włóż do lodówki minimum na 2 godziny.
  3. Po tym czasie należy rozwałkować ciasto na grubość około 5 mm.
  4. Następnie podziel je na dwie części, aby łatwiej się wałkowało.
  5. Potem trzeba przygotować foremki do wykrawania ciastek w dwóch rozmiarach.
  6. Najpierw trzeba wykrawać dużą foremką, a później mniejszą foremką środek.
  7. Przygotowując pierniki na choinkę, trzeba pamiętać o zrobieniu dużego otworu, np. słomką. Po upieczeniu będzie można przewlec przez nią sznurek lub wstążkę.
  8. Takie pierniki na choinkę trzeba kłaść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  9. Twarde cukierki trzeba rozkruszyć, np. dziadkiem do orzechów.
  10. Do każdego otworu wykonanego mniejszą foremką w piernikach należy wsypać pokruszone landrynki.
  11. Należy uważać, aby cukierki nie wypadły poza ciastka.
  12. Pierniczki na choinkę z witrażem trzeba piec w 180°C przez 15 minut.
  13. Następnie należy odstawić je do całkowitego ostygnięcia.

Ciastka na święta

W ramach prezentu na Boże Narodzenie można zrobić różnego rodzaju wypieki. Szczególnie polecamy kruche ciastka cynamonowe, ciastka maślane lub ciasteczka owsiane. Można je zapakować w ozdobne pudełeczka, w papier celofanowy albo w dekoracyjne materiałowe ściereczki. Najbliżsi z pewnością docenią jadalny upominek, którą będzie można powiesić na choince.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni