Meal prep, czyli jak zaplanować zdrowe posiłki? Te wskazówki ułatwią gotowanie

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Jednym z dań, które sprawdzają się do szybkiego przygotowania są sałatki. Wystarczy wcześniej pokroić warzywa zgodnie z ideą meal prep.
Jednym z dań, które sprawdzają się do szybkiego przygotowania są sałatki. Wystarczy wcześniej pokroić warzywa zgodnie z ideą meal prep. 123rf.com/rawlik
Jednym z trendów, które są popularne wśród osób dbających o zdrowe odżywianie, są tak zwane meal prepy. W dużej mierze chodzi o zaplanowanie posiłku na parę dni na przód i możliwość ich odgrzania. Wiele z tych dań jest wielofunkcyjnych. Sos można zjeść do kaszy, makaronu lub użyć jako składnik pożywnej zupy. Przyjrzeliśmy się, czym jest trend tak zwanego meal prepowania.

W skrócie

Czym jest meal prep?

Meal prep to skrót pochodzący od dwój angielskich słów: meal oznaczających posiłek i preparation, czyli przygotowanie. W praktyce meal prep funkcjonuje jako wcześniejsze zaplanowanie i przygotowanie posiłków na zapas. Najczęściej na kilka dni. Najczęściej przyjmuje formę:

  • przygotowania konkretnego jedzenia np.: sosu pomidorowego i użycia go do kilku dań (np.: zupy i leczo)
  • można wcześniej przygotować półprodukty (ugotować kaszę, upiec warzywa, zrobić pasty warzywne)
  • przygotowywania składników dań (np. można obrać i posiekać cebulę, marchewkę itp.). W ten sposób sałatka warzywna będzie zrobiona w mgnieniu oka.

Dzięki wcześniejszemu zaplanowaniu jedzenia oszczędza się czas i pieniądze. Poszczególne składniki dań można pasteryzować, mrozić lub po prostu w odpowiedni sposób trzymać w lodówce.

Dlaczego meal prep zyskuje na popularności?

Teoretycznie nie jest to nic nowego. Większość rodziców często podawała dzieciom zawekowane słoiki z bigosem, rosołem lub gołąbkami, które w szybki sposób mogły odgrzewać na obiad.

Meal prep wychodzi naprzeciw coraz częściej zabieganemu stylowi życia. Chcąc odżywiać się zdrowo, tanio i smacznie wiele osób rozpisuje sobie plan posiłków na 2-3 dni wprzód. Dzięki temu w pracy może zjeść szybką sałatkę na bazie kaszy i warzyw albo wypić zrobiony koktajl owocowy. Gotowe posiłki nadają się do ogrzewania w:

  • mikrofalówce,
  • piekarniku,
  • garnku,
  • na patelni.

Osoby obawiające się, czy dana sałatka lub zupa nie sfermentuje przez najbliższe dni, mogą postawić na przygotowanie półproduktów i łączenie ich tuż przed planowanym spożyciem. Na przykład wieczorem przed kolejnym dniem pracy.

Meal prep – mądre planowanie

Na Youtube znaleźć można mnóstwo porad, w jaki sposób zrobić posiłki z wyprzedzeniem. Dietetyczka Irena Owsiak, autorka kanału Healthy Omnomnom w nagraniu „Popularne błędy podczas mealprepu, przez które można się zatruć” zdradziła, czego nie robić z jedzeniem.

Pierwszym najpopularniejszym błędem jest, choć chyba nie najgorszym, jest zbyt długie przechowywanie żywności. Naprawdę, gdy widzę filmy z meal prepowaniem, w których ktoś robi jeden lunch na 5 dni, robi go w niedzielę i to po włożeniu do lodówki, chce zjeść po 5 dniach, to będzie niesmaczne, zepsute i tym można się zatruć – nawołuje dietetyczka.

Dodaje, że straci się czas na gotowanie i pieniądze, jeśli jedzenie się zepsuje. Irena Owsiak dodaje, że większość posiłków ugotowanych wcześniej wytrzyma trzy dni. A jeśli chce się zjeść coś później, to powinno wkładać posiłek do zamrażarki.
Kolejnymi wskazówkami udzielonymi przez ekspertkę w dziedzinie odżywiania są:

  • produkty wilgotne mają krótszy czas przechowywania, bo sprzyja to rozwojowi bakterii. Na przykład widać to przy miękkich owocach albo ugotowanej kaszy.
  • Kwaśne środowisko (ogórki kiszone przetrwają dłużej niż świeże). Warto przygotowywać składniki w zalewie octowej.
  • Spleśniałe jedzenie wydziela toksyny, nawet rakotwórcze. Takie jedzenie należy wyrzucić.
  • Dietetyczka zachęca też do częstego i dokładnego mycia pojemników na żywność i lodówki. Dzięki temu będzie się wolniej psuło.
  • Nie powinno się trzymać długo zamrożonej żywności ani ponownie jej zamrażać.
  • Nie można przygotowywać wcześniej dań ze świeżymi warzywami i owocami.

Robi mi się po prostu smutno, gdy widzę, jak ktoś na filmie przygotowuje owsianki na cały tydzień. Na marginesie owsianki ugotowanej nie przechowuje się tyle (w lodówce – przyp.red.). To jeszcze na górę kładzie pokrojone świeże owoce. Jakim cudem te owoce mają być smaczne na koniec tygodnia – dodaje Irena Owsiak.

Aby zachować ich właściwości odżywcze, należy je trzymać oddzielnie i dodawać tuż przed spożyciem.

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

miejsce #4

Joseph Joseph

Joseph Joseph Zestaw 4 Desek Do Krojenia Ze Stojakiem Index ...

452,00 zł338,79 zł-25%
miejsce #5

Gefu

Gefu Obieraczka Do Jabłek 3 W 1 Delico (G13560)

195,00 zł169,90 zł-13%
miejsce #6

Alessi

Alessi dziadek do orzechów (jht01)

90,00 zł78,88 zł-12%
Materiały promocyjne partnera

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie