W skrócie
Czym jest meal prep?
Meal prep to skrót pochodzący od dwój angielskich słów: meal oznaczających posiłek i preparation, czyli przygotowanie. W praktyce meal prep funkcjonuje jako wcześniejsze zaplanowanie i przygotowanie posiłków na zapas. Najczęściej na kilka dni. Najczęściej przyjmuje formę:
- przygotowania konkretnego jedzenia np.: sosu pomidorowego i użycia go do kilku dań (np.: zupy i leczo)
- można wcześniej przygotować półprodukty (ugotować kaszę, upiec warzywa, zrobić pasty warzywne)
- przygotowywania składników dań (np. można obrać i posiekać cebulę, marchewkę itp.). W ten sposób sałatka warzywna będzie zrobiona w mgnieniu oka.
Dzięki wcześniejszemu zaplanowaniu jedzenia oszczędza się czas i pieniądze. Poszczególne składniki dań można pasteryzować, mrozić lub po prostu w odpowiedni sposób trzymać w lodówce.
Dlaczego meal prep zyskuje na popularności?
Teoretycznie nie jest to nic nowego. Większość rodziców często podawała dzieciom zawekowane słoiki z bigosem, rosołem lub gołąbkami, które w szybki sposób mogły odgrzewać na obiad.
Meal prep wychodzi naprzeciw coraz częściej zabieganemu stylowi życia. Chcąc odżywiać się zdrowo, tanio i smacznie wiele osób rozpisuje sobie plan posiłków na 2-3 dni wprzód. Dzięki temu w pracy może zjeść szybką sałatkę na bazie kaszy i warzyw albo wypić zrobiony koktajl owocowy. Gotowe posiłki nadają się do ogrzewania w:
- mikrofalówce,
- piekarniku,
- garnku,
- na patelni.
Osoby obawiające się, czy dana sałatka lub zupa nie sfermentuje przez najbliższe dni, mogą postawić na przygotowanie półproduktów i łączenie ich tuż przed planowanym spożyciem. Na przykład wieczorem przed kolejnym dniem pracy.
Meal prep – mądre planowanie
Na Youtube znaleźć można mnóstwo porad, w jaki sposób zrobić posiłki z wyprzedzeniem. Dietetyczka Irena Owsiak, autorka kanału Healthy Omnomnom w nagraniu „Popularne błędy podczas mealprepu, przez które można się zatruć” zdradziła, czego nie robić z jedzeniem.
Pierwszym najpopularniejszym błędem jest, choć chyba nie najgorszym, jest zbyt długie przechowywanie żywności. Naprawdę, gdy widzę filmy z meal prepowaniem, w których ktoś robi jeden lunch na 5 dni, robi go w niedzielę i to po włożeniu do lodówki, chce zjeść po 5 dniach, to będzie niesmaczne, zepsute i tym można się zatruć – nawołuje dietetyczka.
Dodaje, że straci się czas na gotowanie i pieniądze, jeśli jedzenie się zepsuje. Irena Owsiak dodaje, że większość posiłków ugotowanych wcześniej wytrzyma trzy dni. A jeśli chce się zjeść coś później, to powinno wkładać posiłek do zamrażarki.
Kolejnymi wskazówkami udzielonymi przez ekspertkę w dziedzinie odżywiania są:
- produkty wilgotne mają krótszy czas przechowywania, bo sprzyja to rozwojowi bakterii. Na przykład widać to przy miękkich owocach albo ugotowanej kaszy.
- Kwaśne środowisko (ogórki kiszone przetrwają dłużej niż świeże). Warto przygotowywać składniki w zalewie octowej.
- Spleśniałe jedzenie wydziela toksyny, nawet rakotwórcze. Takie jedzenie należy wyrzucić.
- Dietetyczka zachęca też do częstego i dokładnego mycia pojemników na żywność i lodówki. Dzięki temu będzie się wolniej psuło.
- Nie powinno się trzymać długo zamrożonej żywności ani ponownie jej zamrażać.
- Nie można przygotowywać wcześniej dań ze świeżymi warzywami i owocami.
Robi mi się po prostu smutno, gdy widzę, jak ktoś na filmie przygotowuje owsianki na cały tydzień. Na marginesie owsianki ugotowanej nie przechowuje się tyle (w lodówce – przyp.red.). To jeszcze na górę kładzie pokrojone świeże owoce. Jakim cudem te owoce mają być smaczne na koniec tygodnia – dodaje Irena Owsiak.
Aby zachować ich właściwości odżywcze, należy je trzymać oddzielnie i dodawać tuż przed spożyciem.
Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

Koziol
Koziol Durszlak 5L Organic Palsby L Szary Kz 3808670 (Kz3808670)

Berlinger Haus
Berlinger Haus Młynek Do Przypraw Zestaw Młynków Elektrycznych ...

EH Excellent Houseware
Eh Houseware Excellent Maselniczka Stal Nierdzewna (A12210060)

Vacuumsaver
VacuumSaver Flavia Zestaw Pojemników Próżniowych Prostokątne ...

Curver
Curver Pojemnik do przechowywania żywności prostokątny 0,4L CUR-051

Botti
Botti Electronic Elektryczny młynek do soli lub pieprzu Bari stalowy

FoodSaver
FoodSaver Zestaw 3 pojemników do przechowywania próżniowego Fresh ...
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
- Najłatwiejsze ciasto truskawkowe na świecie. Przepis poleca blogerka Plate By Kate
- Jak się pozbyć mrówek w kuchni? Cynamon i mięta odstraszą nieproszonych gości
- Dziecinnie prosty przepis na kruche ciasto z rabarbarem pachnące wanilią
- Zastrzyk witamin na co dzień. Zobacz, 5 sposobów na Światowy Dzień Soku
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?