W skrócie
Czym jest meal prep?
Meal prep to skrót pochodzący od dwój angielskich słów: meal oznaczających posiłek i preparation, czyli przygotowanie. W praktyce meal prep funkcjonuje jako wcześniejsze zaplanowanie i przygotowanie posiłków na zapas. Najczęściej na kilka dni. Najczęściej przyjmuje formę:
- przygotowania konkretnego jedzenia np.: sosu pomidorowego i użycia go do kilku dań (np.: zupy i leczo)
- można wcześniej przygotować półprodukty (ugotować kaszę, upiec warzywa, zrobić pasty warzywne)
- przygotowywania składników dań (np. można obrać i posiekać cebulę, marchewkę itp.). W ten sposób sałatka warzywna będzie zrobiona w mgnieniu oka.
Dzięki wcześniejszemu zaplanowaniu jedzenia oszczędza się czas i pieniądze. Poszczególne składniki dań można pasteryzować, mrozić lub po prostu w odpowiedni sposób trzymać w lodówce.
Dlaczego meal prep zyskuje na popularności?
Teoretycznie nie jest to nic nowego. Większość rodziców często podawała dzieciom zawekowane słoiki z bigosem, rosołem lub gołąbkami, które w szybki sposób mogły odgrzewać na obiad.
Meal prep wychodzi naprzeciw coraz częściej zabieganemu stylowi życia. Chcąc odżywiać się zdrowo, tanio i smacznie wiele osób rozpisuje sobie plan posiłków na 2-3 dni wprzód. Dzięki temu w pracy może zjeść szybką sałatkę na bazie kaszy i warzyw albo wypić zrobiony koktajl owocowy. Gotowe posiłki nadają się do ogrzewania w:
- mikrofalówce,
- piekarniku,
- garnku,
- na patelni.
Osoby obawiające się, czy dana sałatka lub zupa nie sfermentuje przez najbliższe dni, mogą postawić na przygotowanie półproduktów i łączenie ich tuż przed planowanym spożyciem. Na przykład wieczorem przed kolejnym dniem pracy.
Meal prep – mądre planowanie
Na Youtube znaleźć można mnóstwo porad, w jaki sposób zrobić posiłki z wyprzedzeniem. Dietetyczka Irena Owsiak, autorka kanału Healthy Omnomnom w nagraniu „Popularne błędy podczas mealprepu, przez które można się zatruć” zdradziła, czego nie robić z jedzeniem.
Pierwszym najpopularniejszym błędem jest, choć chyba nie najgorszym, jest zbyt długie przechowywanie żywności. Naprawdę, gdy widzę filmy z meal prepowaniem, w których ktoś robi jeden lunch na 5 dni, robi go w niedzielę i to po włożeniu do lodówki, chce zjeść po 5 dniach, to będzie niesmaczne, zepsute i tym można się zatruć – nawołuje dietetyczka.
Dodaje, że straci się czas na gotowanie i pieniądze, jeśli jedzenie się zepsuje. Irena Owsiak dodaje, że większość posiłków ugotowanych wcześniej wytrzyma trzy dni. A jeśli chce się zjeść coś później, to powinno wkładać posiłek do zamrażarki.
Kolejnymi wskazówkami udzielonymi przez ekspertkę w dziedzinie odżywiania są:
- produkty wilgotne mają krótszy czas przechowywania, bo sprzyja to rozwojowi bakterii. Na przykład widać to przy miękkich owocach albo ugotowanej kaszy.
- Kwaśne środowisko (ogórki kiszone przetrwają dłużej niż świeże). Warto przygotowywać składniki w zalewie octowej.
- Spleśniałe jedzenie wydziela toksyny, nawet rakotwórcze. Takie jedzenie należy wyrzucić.
- Dietetyczka zachęca też do częstego i dokładnego mycia pojemników na żywność i lodówki. Dzięki temu będzie się wolniej psuło.
- Nie powinno się trzymać długo zamrożonej żywności ani ponownie jej zamrażać.
- Nie można przygotowywać wcześniej dań ze świeżymi warzywami i owocami.
Robi mi się po prostu smutno, gdy widzę, jak ktoś na filmie przygotowuje owsianki na cały tydzień. Na marginesie owsianki ugotowanej nie przechowuje się tyle (w lodówce – przyp.red.). To jeszcze na górę kładzie pokrojone świeże owoce. Jakim cudem te owoce mają być smaczne na koniec tygodnia – dodaje Irena Owsiak.
Aby zachować ich właściwości odżywcze, należy je trzymać oddzielnie i dodawać tuż przed spożyciem.
Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
- Zastrzyk witamin na co dzień. Zobacz, 5 przepisów na soki owocowo-warzywne
- Nie odmówisz sobie kolejnego kawałka. Najlepsze ciasto z rabarbarem i budyniem
- Najłatwiejsze ciasto truskawkowe na świecie. Przepis poleca blogerka Plate By Kate
- Jak się pozbyć mrówek w kuchni? Cynamon i mięta odstraszą nieproszonych gości
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?