To leczo wkrótce podbije kosmos! Przetestowałam danie, które poleci z polskim astronautą na Międzynarodową Stację Kosmiczną

Anna Moyseowicz
Danie, które polecą w kosmos można też kupić w jednej z sieci polskich sklepów.
Danie, które polecą w kosmos można też kupić w jednej z sieci polskich sklepów. Anna Moyseowicz/Polska Press
Kosmiczne leczo brzmi jak chwyt marketingowy? Tymczasem to danie, które naprawdę poleci w kosmos! Już wkrótce rozpocznie się misja na Międzynarodową Stację Kosmiczną. Przez dwa tygodnie astronauci będą prowadzić intensywne badania i eksperymenty. Wśród nich znajdzie się polski naukowiec, któremu towarzyszyć będą specjalnie opracowane liofilizowane posiłki. Miałam okazję spróbować kilku z nich – w tym warzywnego leczo z kaszą. Jak smakuje kosmiczne leczo?

Spis treści

Polak poleci na Międzynarodową Stację Kosmiczną

Misja Ax-4 planowana jest na 10 czerwca 2025 roku. W jej ramach odbędzie się pierwsza polska kosmiczna misja technologiczno-naukowa. Drugim w dziejach Polakiem, który poleci w kosmos, będzie dr Sławosz Uznański.

– Polska misja to przedsięwzięcie technologiczno-naukowe, które przyniesie korzyści nie tylko dla naszego kraju, ale także dla międzynarodowej społeczności. Dzięki zaangażowaniu polskich firm i instytucji naukowych przeprowadzone zostaną eksperymenty, które wpłyną na rozwój medycyny, biologii, inżynierii oraz technologii kosmicznych – jak cytuje Polsat, powiedział minister rozwoju i technologii Krzysztof Paszyk.

Polskiemu naukowcowi będą towarzyszyć dania kieleckiej firmy LYOFOOD, która we współpracy z Europejską Agencją Kosmiczną i specjalnie na potrzeby misji stworzyła wyjątkowe menu posiłków. Celem projektu Bonus Food jest zaopatrzenie astronautów biorących udział w misji kosmicznej w specjalną żywność, będącą dodatkiem do standardowego menu spełniającego wymagania żywieniowe i operacyjne na orbicie.

– Podczas pobytu na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej nie mamy doępu do świeżych produktów tak jak na Ziemi. Świeże warzywa i owoce to prawdziwy luksus, który pojawia się tylko przez kilka dni po przylocie misji cargo z zaopatrzeniem. Większość jedzenia to posiłki w puszkach lub liofilizowane, zapakowane w saszetki – tłumaczy dr Sławosz Uznański-Wiśniewski.

Tak wyszedł test redakcyjny. Leczo z kaszą poleci na misję

W ramach paczki dla mediów otrzymałam przykładowe posiłki przygotowane przez LYOFOOD, w tym warzywne leczo z kaszą gryczaną. Bardzo pozytywnie zaskoczył mnie naturalny skład dania.

Składniki:

  • warzywa (cukinia, papryka, bakłażan, cebula),

  • pulpa pomidorowa,

  • kasza gryczana niepalona,

  • bulion warzywny,

  • oliwa z oliwek,

  • koncentrat pomidorowy,

  • czosnek,

  • sól,

  • przyprawy,

  • cukier,

  • sok z cytryny.

Danie jest bardzo proste w przygotowaniu, wystarczy zalać je wrzątkiem i odczekać określony czas. W smaku leczo jest bardzo dobre. Czuć w nim warzywa, które smakują jak świeże, kaszę, a także wyczuwalny jest smak sosu pomidorowego. Ku mojemu zaskoczeniu, wszystkie składniki były miękkie.

Uważam, że tego rodzaju liofilizaty są świetną alternatywą, gdy nie mamy możliwości ugotowania obiadu, ale mamy ochotę na wartościowy, smaczny posiłek. Sprawdzą się na przykład podczas górskiej wędrówki czy biwaku. Wystarczy wówczas jedynie dostęp do wrzątku, na przykład w schronisku górskim lub dzięki zabraniu ze sobą turystycznej kuchenki.

Kobieta

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni