Najlepsza tarta z truskawkami i mascarpone. Obłędnie pyszna i prosta do zrobienia. Zniknie do ostatniego okruszka

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Tarta z truskawkami to idealny deser na lato
Tarta z truskawkami to idealny deser na lato 123rf/timolina/zdjęcie ilustracyjne
Tarta z truskawkami i mascarpone to jeden z najlepszych deserów na lato. Kruche ciasto, delikatny, słodki krem i świeże owoce idealnie do siebie pasują. Tartę truskawkową robi się bardzo łatwo i poradzi z nią sobie nawet osoba bez doświadczenia w pieczeniu.

W skrócie:

Mam dziś dla ciebie przepis na obłędnie smaczną tartę z truskawkami. To ciasto na lato, które wygląda i smakuje wspaniale, ale jest bardzo łatwe do przygotowania. Wystarczy zrobić kruche ciasto i prosty krem z mascarpone. Z tym zadaniem poradzi sobie nawet dziecko. Na wierzch tarty wykładamy świeże, pokrojone truskawki, które doskonale podkreślają delikatny smak kremu. Wypróbuj przepis na wyśmienitą tartę z truskawkami i ciesz się pysznym deserm.

Tarta z truskawkami i mascarpone – prosty przepis

Czas przygotowania: 30 minut + pieczenie

Porcja: okrągła forma o średnicy 35 cm

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

Na kruche ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej,

  • kostka zimnego masła,

  • 3 żółtka,

  • 4 łyżki cukru,

  • szczypta soli.

Na krem mascarpone:

  • 250 g serka mascarpone,

  • 250 g śmietanki 30%,

  • opakowanie cukru wanilinowego,

  • 2 łyżki cukru pudru.

Dodatkowo:

  • 400 g truskawek.

Jak zrobić tartę truskawkową z kremem?

  1. Na stolnicę wysypałam mąkę pszenną, dodałam pokrojone zimne masło i zaczęłam „mieszać” nożem. Następnie dodałam żółtka, łyżkę cukru i szczyptę soli. Szybko zagniotłam ciasto, uformowałam je w kulę i włożyłam na pół godziny do lodówki.

  2. Przygotowałam krem mascarpone. Składniki powinny być bardzo zimne, więc mascarpone schłodziłam w lodówce, a śmietankę włożyłam na 30 minut do zamrażarki.

  3. Następnie ubiłam na sztywno śmietankę z cukrem pudrem i wanilinowym.

  4. Pod koniec dodawałam po łyżce mascarpone i delikatnie miksowałam.

  5. Krem z mascarpone schowałam do lodówki.

  6. Formę do tarty wysmarowałam masłem.

  7. Wyjęłam z lodówki kruche ciasto i rozwałkowałam. Wylepiłam ciastem formę. Ponakłuwałam widelcem.

  8. Piekłam tartę 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Upieczoną tartę zostawiłam do ostygnięcia.

  9. Na przestudzoną tartę wyłożyłam krem z mascarpone. Wierzch tarty udekorowałam truskawkami pokrojonymi w plasterki.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni