Masło czosnkowe. Przepis na pyszny dodatek do pieczywa. Jak zrobić masło smakowe? Dodaj cebulę czarownic

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Masło czosnkowe świetnie smakuje z pieczywem, a także z grillowanymi lub pieczonymi warzywami. Kliknij w galerię i zobacz, jak krok po kroku je zrobić. Przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Masło czosnkowe świetnie smakuje z pieczywem, a także z grillowanymi lub pieczonymi warzywami. Kliknij w galerię i zobacz, jak krok po kroku je zrobić. Przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Pyszne, domowe masełko czosnkowe to doskonały dodatek do pieczywa. Świetnie smakuje z bagietką lub ze świeżym chlebem. Warto doprawić go czosnkiem niedźwiedzim, które nazywa się często cebulą czarownic. Ma on szerokie zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w domowej apteczce. Jak zrobić masło czosnkowe? Wypróbuj przepis.

Spis treści

Domowe masło smakowe to pyszny dodatek do pieczywa. Mam dla ciebie bardzo prosty do przygotowania przepis na aromatyczne masełko czosnkowe z dodatkiem cebuli czarownic czyli suszonego czosnku niedźwiedziego. Jego smak z pewnością cię zachwyci. Zrobisz je w kilka minut. Możesz także przygotować większą porcję i część zamrozić.

Zobacz w galerii, jak zrobić pyszne i aromatyczne masło czosnkowe.

Przepis na masło czosnkowe

czas przygotowywania: 5 minut
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 100 g masła w temperaturze pokojowej,
  • 3 łyżeczki czosnku niedźwiedziego przyprawy,
  • opcjonalnie szczypta soli.

Jak zrobić masło czosnkowe?

Przygotowanie

  1. Przełóż miękkie masło do miseczki.
  2. Dodaj czosnek niedźwiedzi i szczyptę soli.
  3. Wymieszaj.

Czosnek niedźwiedzi, czyli cebula czarownic – co to jest?

Czosnek niedźwiedzi to gatunek rośliny, który rośnie w runie wilgotnych lasów liściastych. W Polsce występuje głównie w Karpatach oraz Sudetach i osiąga zwykle wysokość od 20 do 50 cm.

Roślina zwana jest także czosnkiem cygańskim lub cebulą czarownic, a jej właściwości znane są od dawna. Czosnek niedźwiedzi wykorzystywany jest jako roślina jadalna, lecznicza, a także ozdobna.

Czytaj także: Przepis na pesto z bazylii

Cebula czarownic w kuchni

Czosnek niedźwiedzi w kuchni występuje głównie w formie suszonej przyprawy. Poprawia smak m.in. sałatek przygotowywanych ze świeżych warzyw, a także zup.

Do gorących potraw czosnek niedźwiedzi najlepiej dodać pod koniec gotowania lub tuż przed podaniem, by w wysokiej temperaturze nie stracił swoich właściwości zdrowotnych.

Oprócz suszonej przyprawy z czosnku niedźwiedziego, wykorzystuje się także jego świeże liście. Można z nich przygotować np. zielone pesto do makaronu lub zamarynować liście w solonej zalewie.

Sprawdź także: Pasta z tuńczyka i twarogu. Przepis na zdrowe i błyskawiczne śniadanie. Pyszna i kremowa pasta kanapkowa dla zabieganych

Masło czosnkowe świetnie smakuje z pieczywem, a także z grillowanymi lub pieczonymi warzywami. Kliknij w galerię i zobacz, jak krok po kroku je zrobić. Przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Masło czosnkowe. Przepis na pyszny dodatek do pieczywa. Jak ...

Zobacz też inne tematy ze Strony Kuchni:

Gotuj smacznie i zdrowo!

kup najtaniej

Twój Pasaż

Trzepaczka ubijak do jajek sosów zestaw 3 szt.

15,41 zł

kup najtaniej

Kamille

Kamille Łyżka Cedzakowa 34.5X6.2Cm

9,39 zł

kup najtaniej

Termisil

Termisil Naczynie Żaroodporne 5.8 L

46,99 zł

kup najtaniej

Fiskars

Fiskars Functional Form 1023614

22,99 zł

kup najtaniej

KINGHOFF

Kinghoff Tortownica Marmurkowa 24Cm (Kh1545)

24,98 zł
Materiały promocyjne partnera

źródło:lasy.gov.pl

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Erytrol jest szkodliwy?

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie