W skrócie:
W sezonie świątecznym lubię robić drożdżówki z makiem. Zazwyczaj użyte składniki kojarzą się z tradycyjnym makowcem, ale forma podania w postaci bułeczek sprawia, że wypiek jest poręczny i porcja przeznaczona jest dla jednej osoby. Może to być atut, gdy boisz się, że nadzienie makowe będzie wypadać z ciasta albo chcesz łatwiej przechowywać drożdżówki z makiem z puszki. Możesz podać je na Wigilię, Boże Narodzenie, imprezę sylwestrową lub na codzienny podwieczorek.
Drożdżówki z makiem – przepis na domowe słodkości
Liczba porcji: 10–12 sztuk.
Czas przygotowania: 2,5 godziny.
Poziom trudności: średni.
Składniki:
500 g mąki pszennej typ 550,
25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suszonych,
250 ml ciepłego mleka,
80 g cukru,
2 jajka,
80 g roztopionego i ostudzonego masła,
szczypta soli.
Masa makowa:
250 g mielonego maku,
100 ml mleka,
50 g miodu,
80 g cukru,
30 g masła,
garść rodzynek,
kilka kropel aromatu migdałowego.
Dodatkowo:
1 żółtko + 1 łyżka mleka do posmarowania,
cukier puder do dekoracji.
Jak zrobić drożdżówki z makiem?
Sposób przygotowania:
Na początku świeże drożdże rozkrusz w kubku, dodaj łyżeczkę cukru, 2 łyżki mąki oraz ciepłe (ale nie gorące!) mleko. Powinno mieć temperaturę około 35 stopni Celsjusza.
Następnie wymieszaj i odstaw na 10–15 minut, aż zacznie rosnąć i pojawią się bąbelki. Jeśli używasz drożdży suszonych, ten krok możesz pominąć.
Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj sól, cukier i przygotowany rozczyn. Wbij jajka, a na końcu dodaj roztopione masło.
Wyrabiaj ciasto ręcznie lub przy użyciu robota przez około 8–10 minut, aż będzie elastyczne i gładkie.
Ciasto drożdżowe przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1–1,5 godziny do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
W międzyczasie przygotuj nadzienie. Mak zalej mlekiem i gotuj na małym ogniu przez około 5–7 minut, często mieszając.
Dodaj miód, cukier, masło oraz aromat migdałowy. Gotuj jeszcze chwilę, aż masa zgęstnieje. Jeśli lubisz, dodaj rodzynki. Odstaw do wystudzenia.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt o grubości około 1 cm. Na całej powierzchni rozsmaruj masę makową, a następnie zwiń ciasto w roladę.
Pokrój ją na kawałki o szerokości 4–5 cm przy pomocy nitki dentystycznej. Ułóż drożdżówki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy.
Posmaruj każdą drożdżówkę z makiem mieszanką żółtka i mleka, aby po upieczeniu były rumiane.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15–20 minut, aż będą złociste.
Upieczone drożdżówki możesz posypać cukrem pudrem lub polukrować, jeśli wolisz słodsze wypieki.
Kulinaria

Te bułeczki z makiem najlepiej smakują upieczone tego samego dnia. Jednak możesz je wystudzić, zapakować do woreczków strunowych i zamrozić. W dniu podania możesz odświeżyć je w piekarniku, a następnie przed zjedzeniem polukrować wedle gustu. Taki wypiek będzie idealny do filiżanki herbaty lub kawy. Smacznego!
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!