Szybki makowiec bez pieczenia zrobisz bez większego zachodu. Przydatny przepis przed Wigilią. Smakuje jak polskie tiramisu

Anna Daniluk
Taki deser możesz zrobić z jedną warstwą biszkoptów lub ułożyć warstwowo nawiązując do tiramisu.
Taki deser możesz zrobić z jedną warstwą biszkoptów lub ułożyć warstwowo nawiązując do tiramisu. tunedin123/123rf.com/zdjęcie ilustracyjne
Lubisz świąteczne makowce, a nie chcesz przesiadywać w kuchni przy jego zwijaniu? Polecam ci ekspresowy przepis na makowiec bez pieczenia. Możesz nazywać go polskim tiramisu przez użycie podłużnych biszkoptów i możliwość warstwowego układania składników. Nie potrzeba włączać piekarnika, bo schłodzisz go w lodówce.

W skrócie:

Makowiec bez pieczenia z gotowej masy makowej to rarytas do zrobienia niemal na ostatnią chwilę. Przyda się jeśli w ferworze świątecznych przygotowań zapomniałeś o deserze albo, gdy nie czujesz się pewnie w trakcie pieczenia ciast. Możesz traktować go także jako codzienny przysmak do kawy, który podbija podniebienia łasuchów. Wypróbuj ten przepis i zachwyć bliskich aromatycznym deserem makowym.

Makowiec bez pieczenia – przepis na biszkoptach

Liczba porcji: na 8-10 kawałków.

Czas przygotowania: 30 minut + 2 godziny w lodówce.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 250 g biszkoptów,

  • 500 g gotowej masy makowej z puszki,

  • 50 g orzechów włoskich,

  • 50 g rodzynek,

  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego,

  • 2 łyżki miodu,

  • 200 g mascarpone lub serka śmietankowego,

  • polewa czekoladowa lub lukier cytrynowy do polania,

  • czarne ziarenka maku lub płatki migdałowe do dekoracji.

Jak zrobić makowiec bez pieczenia?

Sposób przygotowania:

  1. Przełóż gotową masę makową do szklanej miski.

  2. Rodzynki namocz w gorącej wodzie lub w rumie, a orzechy posiekaj.

  3. Dodaj orzechy włoskie, odsączone rodzynki, aromat migdałowy, miód oraz ogrzany i wymieszany serek. Dokładnie wymieszaj składniki, aż masa stanie się jednolita i kremowa.

  4. Wyłóż prostokątną formę do zapiekania (np. 20 × 30 cm) papierem do pieczenia. Może też być szczelna tortownica, która ułatwi porcjowanie makowca bez pieczenia.

  5. Na dnie formy rozłóż warstwę biszkoptów.

  6. Na biszkoptach równomiernie rozprowadź połowę masy makowej.

  7. Na masie makowej ułóż kolejną warstwę biszkoptów, a na nich resztę masy makowej.

  8. Wygładź wierzch szpatułką.

  9. Możesz też całą masę makową rozłożyć od razu, aby była silniej wyczuwalna podczas jedzenia.

  10. W kąpieli wodnej rozpuść 50 g czekolady deserowej z 1 łyżką masła, mieszaj, aż uzyskasz gładką konsystencję. Możesz, zamiast takiej polewy zrobić lukier cytrynowy.

  11. Polej wierzch ciasta czekoladą i udekoruj np. posypką z maku albo uprażonymi płatkami migdałów.

  12. Osłoń formę folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 2-3 godziny, aby ciasto stężało i smaki się połączyły.

  13. Makowiec bez pieczenia jest gotowy do podania.

Makowiec na herbatnikach z gotowej masy makowej

Możesz także zrobić banalnie prosty makowiec na herbatnikach. Do masy makowej wymieszanej z serkiem dodaj łyżeczkę żelatyny rozpuszczonej w trzech łyżkach wody. Gdy będzie bez grudek, wymieszaj ją z masą serowo-makową i wyłóż na herbatniki. Taki makowiec bez pieczenia możesz pokroić na kwadraty w stylu kremówki bez pieczenia.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Nich ten prosty przepis zainspiruje cię do zrobienia niezapomnianego deseru dla całej rodziny. Smacznego!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni