Nasza Loteria - pasek na kartach artykułów

Kulki mocy z płatkami owsianymi i kakao na zdrową przekąskę. Wypróbuj przepis na pyszny deser bez pieczenia. Szybki i banalnie prosty

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Proste słodkości na bazie płatków owsianych i czekolady to propozycja idealnego deseru do przerwy kawowej.
Proste słodkości na bazie płatków owsianych i czekolady to propozycja idealnego deseru do przerwy kawowej. Ulrika Pousette
Kulki mocy na bazie gorzkiego kakao i płatków owsianych to fit przekąska dodająca energii. Świetnie smakuje jako małe co nieco na szkolnej przerwie między lekcjami lub przegryzka w ramach drugiego śniadania. My proponujemy słodszą wersję ze sproszkowanym napojem kakaowym. Zobacz, jak zrobić domowe kulki mocy z płatkami owsianymi.

W skrócie

Czekoladowe kulki z dodatkiem płatków owsianych i wiórków kokosowych to szybki przepis na domowy deser. Zrobisz je bez użycia piekarnika i skomplikowanych akcesoriów cukierniczych. Przepis pochodzi z książki „Czekoladowe kulki” autorstwa Mii Öhrn i Ulriki Pousette. Udostępniamy go dzięki uprzejmości Wydawnictwa Literackiego.

Czekoladowe kulki owsiane – przepis na prosty deser

Liczba porcji: około 30 kulek.
Czas przygotowania: 20 minut + minimum 2 godziny schładzania w lodówce.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

Masa:

  • 150 ml (75 g) napoju czekoladowego w proszku,
  • 100 ml mleka,
  • 600 ml płatków owsianych,
  • 150 g masła o temp. pokojowej,
  • 150 ml cukru,
  • 1/2 łyżeczki soli.

Posypka:

  • 200–300 ml wiórków kokosowych.

Jak zrobić owsiane kulki mocy?

Przygotowanie:

  1. Rozpuść proszek czekoladowy w mleku.
  2. Rozdrobnij płatki w malakserze. Dodaj mleko czekoladowe oraz resztę składników i zmiksuj na gęstą masę. Jeśli nie masz robota kuchennego, wymieszaj składniki ręcznie albo przy użyciu miksera.
  3. Wysyp wiórki kokosowe na półmisek. Przełóż masę do szprycy cukierniczej i wyciskaj porcje bezpośrednio na warstwę kokosa.
  4. Następnie obsyp je w całości wiórkami. Jeśli chcesz, możesz je lekko spłaszczyć. Wstaw do lodówki.
  5. Jeżeli wolisz formować kulki ręcznie, zamiast wyciskać masę przez szprycę, nic nie stoi na przeszkodzie. Sprawdź jednak, czy masa nie jest za rzadka, a jeśli tak, schłodź ją w lodówce.
  6. Gotowe kulki przechowywane w chłodzie będą się nadawały do spożycia przez mniej więcej 2 tygodnie.

Nie tylko kakao

Autorki przepisu nadały kulkom owsianym łagodnego, czekoladowego smaku, stosując napój czekoladowy w proszku zamiast kakao. Takie proszki czekoladowe mogą zawierać cukier i mleko w proszku. Zachęcamy do czytania składu na etykiecie i wybieranie zdrowszych opcji.

[...]Wyciskam przez szprycę porcje masy bezpośrednio na wiórki kokosowe i lekko je przyklepuję, by nabrały nieco kanciastego kształtu, jaki zapamiętałam z czasów, gdy kupowałam kulki owsiane w drodze powrotnej ze szkoły. Zmiksuj masę za pomocą robota kuchennego, jeśli chcesz uzyskać gładkość „kupnych” czekoladowych kulek. Smakują cudownie z filiżanką kawy! – pisała Mia Öhrn.

Sprawdź także: Czekoladowe kulki raw z pistacjami na pożywną przekąskę. Przepis na prosty deser z nerkowcami i daktylami. Idealne do drugie śniadanie

Mia Öhrn, Ulrika Pousette
„Czekoladowe kulki”
przeł. Ewa Wojciechowska
Wydawnictwo Literackie, Kraków 2022

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Najlepsze babki na Wielkanoc

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!