Rozpływająca się w ustach baklawa na deser. Poznaj przepis na słodkości lepiące się od miodu. Prosty przysmak wypełniony po brzegi orzechami

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Baklava to deser przygotowany z ciasta filo przełożony nadzieniem orzechowym i przed podaniem zalany aromatycznym syropem cukrowym.
Baklava to deser przygotowany z ciasta filo przełożony nadzieniem orzechowym i przed podaniem zalany aromatycznym syropem cukrowym. Getty Images/gwenael le vot/zdjęcie ilustracyjne
Baklawa to proste ciasto, które można zrobić na bazie ciasta filo i syropu z płynnym miodem. Przysmak znany jest w krajach bałkańskich, a także w Grecji i Turcji. Polecam deser wypełniony po brzegi orzechami i nutką pomarańczy, które nadadzą daniu nutki oryginalności. Zobacz przepis na łatwą baklavę.

W skrócie

Baklava to prosty w wykonaniu deser na bazie cieniutkich arkuszy ciasta filo przełożonymi słodką warstwą masy orzechowej. Najczęściej są to pistacje, orzechy włoskie, migdały lub orzechy laskowe. Przysmak zatopiony jest w oblepiającym poszczególne warstwy syropie miodowym lub cukrowym. Baklava jest szczególnie lubiana w Grecji i Turcji. W kalendarzu świąt nietypowych Dzień Baklawy przypada 17 listopada. Z pewnością jest to świetna okazja do poświętowania tym domowym deserem.

Baklawa – przepis z orzechami

Liczba porcji: na 24 ciastka.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 2 arkusze ciasta filo (500 g),
  • 200 g masła.

Mieszanka orzechowa:

  • 100 g pistacji,
  • 200 g orzechów włoskich,
  • 200 g orzechów laskowych,
  • 1 łyżeczka cynamonu.

Syrop cukrowy z miodem:

  • 120 g cukru kryształu,
  • 150 ml wody,
  • 60 g miodu,
  • 1 łyżka soku z pomarańczy,
  • 2 goździki.

Jak zrobić baklawę?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku rozgrzej piekarnik do 175° Celsjusza. Masło roztop w garnku o grubym dnie.
  2. Następnie przygotuj syrop miodowy. W garnku z grubym dnem umieść cukier z wodą i zagotuj.
  3. Mieszaj od czasu do czasu, aż do rozpuszczenia cukru. Następnie dodaj miód, sok pomarańczowy i goździki.
  4. Gotuj na małym ogniu przez 25 minut, aż syrop zgęstnieje. Wtedy zdejmij garnek z ognia i wlej świeżo wyciśnięty sok z cytryny.
  5. Z syropu miodowego wyjmij goździki i pozostaw do całkowitego wystudzenia.
  6. W robocie kuchennym z ostrzami w kształcie litery S umieść pistacje, orzechy laskowe i orzechy włoskie. Miksuj pulsacyjnie, aż do momentu, gdy wszystkie orzechy będą rozkruszone.
  7. Delikatnie rozwiń arkusze ciasta filo i umieść je pomiędzy dwoma czystymi ręcznikami kuchennymi. Ten zabieg ułatwi pracę nad baklawą.
  8. Przygotuj prostokątną formę żaroodporną o wymiarach 23 × 33 cm. Wnętrze foremki dokładnie wysmaruj roztopionym masłem.
  9. Jeden arkusz ciasta filo umieść w foremce, jeśli jest za duże, można podzielić je na połowę. Wierzch ciasta filo natłuść roztopionym masłem.
  10. Proces powtarzaj aż do momentu zużycia 1/3 ciasta filo. Na wierzchu ciasta filo rozsyp równomiernie połowę rozkruszonej mieszanki orzechów.
  11. Ponownie układaj warstwy ciasta filo, smarując każdą roztopionym masłem. Następnie rozsyp resztę orzechów.
  12. Następnie ułóż ostatnią część ciasta filo, rozsmarowując na nich roztopione masło.
  13. Przy pomocy ostrego noża pokrój baklawę w romby. Powinno być ich 24 kawałki.
  14. Baklawę wstaw do nagrzanego piekarnika i umieść na średniej półce. Piecz baklawę przez około 30 minut. Ranty rombów powinny być złoto-brązowe, a ich środek jasny.
  15. Wyjmij upieczoną baklawę z piekarnika i polej równomiernie wystudzonym syropem miodowym.
  16. Odstaw baklawę do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem pokrój zgodnie z wcześniej zrobionymi nacięciami w arkuszu.
  17. Przed podaniem wierzch ciasta można oprószyć ku ozdobie rozkruszonymi orzechami.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni