Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem. Tak pyszne, że trudno poprzestać na jednym kawałku. Przepis na wyjątkowe ciasto z rabarbarem

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Pyszne, kruche ciasto z rabarbarem i budyniem z pewnością posmakuje wszystkim. Zobacz, jak je przygotować. Oglądaj zdjęcia z opisami w galerii.
Pyszne, kruche ciasto z rabarbarem i budyniem z pewnością posmakuje wszystkim. Zobacz, jak je przygotować. Oglądaj zdjęcia z opisami w galerii. Katarzyna Pyczyńska
Kruche ciasto z rabarbarem, budyniem waniliowym i kruszonką zachwyci Twoich gości. To tradycyjny i niezawodny przepis, który przygotowuję od lat. Ciasto smakuje wyśmienicie, wprost rozpływa się w ustach. Wypróbuj wyjątkowy przepis na ciasto z rabarbarem.

Na skróty

Ciasto z rabarbarem - sprawdzony przepis

Szukasz pomysłu na idealne ciasto na weekend, spotkanie z bliskimi czy grillowanie w plenerze? Polecam przepis na kruche ciasto z rabarbarem i budyniem. To tradycyjny i znany przysmak, który w moim domu znika w oka mgnieniu. Ma delikatny smak, przełamany kwaśnym rabarbarem i słodkim budyniem. Po prostu palce lizać! Jego przygotowanie nie jest łatwe, ale i nie jest bardzo trudne. Trzeba zagnieść kruche ciasto i zrobić prosty budyń waniliowy lub śmietankowy. Jako alternatywę można wypróbować sprawdzony przepis na ciasto drożdżowe z rabarbarem.

Zobacz w galerii, jak zrobić pyszne ciasto z rabarbarem i budyniem.

Przepis na kruche ciasto z rabarbarem i budyniem

czas przygotowania: ok. 1 godzina + czas pieczenia: ok. 1 godzina
porcja na blaszkę 23x35 cm
poziom trudności: średni

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej,
  • 200 g masła,
  • 5 żółtek,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • cukier waniliowy (1 opakowanie 16g),
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 łodygi rabarbaru (ok. 500 g),
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru,
  • 4 łyżki cukru (do budyniu),
  • 750 ml mleka,
  • do dekoracji: cukier puder.

Jak zrobić kruche ciasto z rabarbarem i budyniem?

  1. Przygotowanie wypieku zacznij od zagniecenia ciasta. Na stolnice przesiej mąkę pszenną i dodaj zimne masło pokrojone w małe kawałki.
  2. Posiekaj mąkę z masłem.
  3. Następnie dodaj cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i żółtka.
  4. Zagnieć ciasto. pamiętaj, że to ciasto kruche, więc należy zagniatać je jak najszybciej, by nie ogrzało się za bardzo od naszych dłoni. Podziel ciasto na pół i zawiń w folię spożywczą. Jedną połówkę schowaj do lodówki na minimum 30 minut, a drugą do zamrażarki.
  5. Rabarbar umyj i osusz. Pokrój go na kawałki i przełóż do miseczki.
  6. Zrób budyń: z 750 ml mleka odmierz szklankę, a resztę zagotuj z cukrem (4 łyżki). W odłożonym mleku rozpuść proszek budyniowy i wlej całość do gotującego się mleka, mieszaj, aż ponownie się zagotuje i zdejmij z ognia.
  7. Blaszkę na ciasto wyłóż papierem do pieczenia.
  8. Porcję ciasta z lodówki rozwałkuj na kształt prostokątna i wylep nim dno blaszki.
  9. Na ciasto wyłóż rabarbar i całość zalej jeszcze ciepłym budyniem.
  10. Na wierzch ciasta zetrzyj na tarce porcję ciasta z zamrażarki.
  11. Piecz ok. 1 godzinę w 170 stopniach.
  12. Przed podaniem możesz posypać ciasto cukrem pudrem dla dekoracji.
Pyszne, kruche ciasto z rabarbarem i budyniem z pewnością posmakuje wszystkim. Zobacz, jak je przygotować. Oglądaj zdjęcia z opisami w galerii.

Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem. Tak pyszne, że trudno...

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Przyrządzaj zawsze doskonałe wypieki!

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jaki olej do smażenia?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!