Na skróty
Ciasto z rabarbarem - sprawdzony przepis
Szukasz pomysłu na idealne ciasto na weekend, spotkanie z bliskimi czy grillowanie w plenerze? Polecam przepis na kruche ciasto z rabarbarem i budyniem. To tradycyjny i znany przysmak, który w moim domu znika w oka mgnieniu. Ma delikatny smak, przełamany kwaśnym rabarbarem i słodkim budyniem. Po prostu palce lizać! Jego przygotowanie nie jest łatwe, ale i nie jest bardzo trudne. Trzeba zagnieść kruche ciasto i zrobić prosty budyń waniliowy lub śmietankowy. Jako alternatywę można wypróbować sprawdzony przepis na ciasto drożdżowe z rabarbarem.
Zobacz w galerii, jak zrobić pyszne ciasto z rabarbarem i budyniem.
Przepis na kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
czas przygotowania: ok. 1 godzina + czas pieczenia: ok. 1 godzina
porcja na blaszkę 23x35 cm
poziom trudności: średni
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki pszennej,
- 200 g masła,
- 5 żółtek,
- 3 łyżki cukru pudru,
- cukier waniliowy (1 opakowanie 16g),
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 3 łodygi rabarbaru (ok. 500 g),
- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru,
- 4 łyżki cukru (do budyniu),
- 750 ml mleka,
- do dekoracji: cukier puder.
Jak zrobić kruche ciasto z rabarbarem i budyniem?
- Przygotowanie wypieku zacznij od zagniecenia ciasta. Na stolnice przesiej mąkę pszenną i dodaj zimne masło pokrojone w małe kawałki.
- Posiekaj mąkę z masłem.
- Następnie dodaj cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i żółtka.
- Zagnieć ciasto. pamiętaj, że to ciasto kruche, więc należy zagniatać je jak najszybciej, by nie ogrzało się za bardzo od naszych dłoni. Podziel ciasto na pół i zawiń w folię spożywczą. Jedną połówkę schowaj do lodówki na minimum 30 minut, a drugą do zamrażarki.
- Rabarbar umyj i osusz. Pokrój go na kawałki i przełóż do miseczki.
- Zrób budyń: z 750 ml mleka odmierz szklankę, a resztę zagotuj z cukrem (4 łyżki). W odłożonym mleku rozpuść proszek budyniowy i wlej całość do gotującego się mleka, mieszaj, aż ponownie się zagotuje i zdejmij z ognia.
- Blaszkę na ciasto wyłóż papierem do pieczenia.
- Porcję ciasta z lodówki rozwałkuj na kształt prostokątna i wylep nim dno blaszki.
- Na ciasto wyłóż rabarbar i całość zalej jeszcze ciepłym budyniem.
- Na wierzch ciasta zetrzyj na tarce porcję ciasta z zamrażarki.
- Piecz ok. 1 godzinę w 170 stopniach.
- Przed podaniem możesz posypać ciasto cukrem pudrem dla dekoracji.
Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:
Przyrządzaj zawsze doskonałe wypieki!
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?