Pyszne i łatwe ciasto z rabarbarem i budyniem. Z trudem poprzestaniesz na jednym kawałku. Oto przepis jak z babcinego kajeciku

Pyszne, kruche ciasto z rabarbarem i budyniem z pewnością posmakuje wszystkim. Zobacz, jak je przygotować. Oglądaj zdjęcia z opisami w galerii.
Pyszne, kruche ciasto z rabarbarem i budyniem z pewnością posmakuje wszystkim. Zobacz, jak je przygotować. Oglądaj zdjęcia z opisami w galerii. Katarzyna Pyczyńska
Proste, szybkie i kruche ciasto z rabarbarem, budyniem waniliowym i kruszonką zachwyci twoich gości. To tradycyjny i niezawodny przepis, który przygotowuję od lat. Ciasto smakuje wyśmienicie. Wprost rozpływa się w ustach. Możesz podać je z gałką lodów waniliowych. Wypróbuj wyjątkowy przepis na ciasto z rabarbarem i budyniem.

Na skróty

Ciasto z rabarbarem — sprawdzony przepis

Szukasz pomysłu na idealne ciasto na weekend, spotkanie z bliskimi czy grillowanie w plenerze? Polecam przepis na kruche ciasto z rabarbarem i budyniem. To tradycyjny i znany przysmak, który w moim domu znika w mgnieniu oka. Ma delikatny smak, przełamany kwaśnym rabarbarem i słodkim budyniem. Po prostu palce lizać! Jego przygotowanie nie jest łatwe, ale i nie jest bardzo trudne. Trzeba zagnieść kruche ciasto i zrobić prosty budyń waniliowy lub śmietankowy. Jako alternatywę można wypróbować sprawdzony przepis na ciasto drożdżowe z rabarbarem.

Zobacz w galerii, jak zrobić pyszne ciasto z rabarbarem i budyniem

Przepis na kruche ciasto z rabarbarem i budyniem

Czas przygotowania: ok. 1 godzina + czas pieczenia: ok. 1 godzina.
Porcja na blaszkę 23 × 35 cm.
Poziom trudności: średni.

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej,
  • 200 g masła,
  • 5 żółtek,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • cukier waniliowy (1 opakowanie 16 g),
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 łodygi rabarbaru (ok. 500 g),
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru,
  • 4 łyżki cukru (do budyniu),
  • 750 ml mleka,
  • do dekoracji: cukier puder.

Jak zrobić kruche ciasto z rabarbarem i budyniem?

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowanie wypieku zacznij od zagniecenia ciasta. Na stolnice przesiej mąkę pszenną i dodaj zimne masło pokrojone w małe kawałki.
  2. Posiekaj mąkę z masłem.
  3. Następnie dodaj cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i żółtka.
  4. Zagnieć ciasto. pamiętaj, że to ciasto kruche, więc należy zagniatać je jak najszybciej, by nie ogrzało się za bardzo od naszych dłoni. Podziel ciasto na pół i zawiń w folię spożywczą. Jedną połówkę schowaj do lodówki na minimum 30 minut, a drugą do zamrażarki.
  5. Rabarbar umyj i osusz. Pokrój go na kawałki i przełóż do miseczki.
  6. Zrób budyń: z 750 ml mleka odmierz szklankę, a resztę zagotuj z cukrem (4 łyżki). W odłożonym mleku rozpuść proszek budyniowy i wlej całość do gotującego się mleka, mieszaj, aż ponownie się zagotuje i zdejmij z ognia.
  7. Blaszkę na ciasto wyłóż papierem do pieczenia.
  8. Porcję ciasta z lodówki rozwałkuj na kształt prostokątna i wylep nim dno blaszki.
  9. Na ciasto wyłóż rabarbar i całość zalej jeszcze ciepłym budyniem.
  10. Na wierzch ciasta zetrzyj na tarce porcję ciasta z zamrażarki.
  11. Piecz ok. 1 godzinę w 170 stopniach Celsjusza.
  12. Przed podaniem możesz posypać ciasto cukrem pudrem dla dekoracji.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Pyszne, kruche ciasto z rabarbarem i budyniem z pewnością posmakuje wszystkim. Zobacz, jak je przygotować. Oglądaj zdjęcia z opisami w galerii.

Pyszne i łatwe ciasto z rabarbarem i budyniem. Z trudem popr...

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni