Kremowa jajecznica z pomidorami na letnie śniadanie. Przepis na proste i szybkie danie. Zdradzamy tajniki perfekcyjnego smażenia

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Delikatna jajecznica z pomidorami, cebulą i boczkiem to znakomity pomysł na śniadanie.
Delikatna jajecznica z pomidorami, cebulą i boczkiem to znakomity pomysł na śniadanie. freepik.com/KamranAydinov/zdjęcie ilustracyjne
Domowa jajecznica z pomidorami to prawdziwy letni rarytas. To proste danie wymaga przestrzegania trzech prostych zasad, aby jajka zachowały kremową konsystencję, a pomidory zyskały głębie smaku. Podpowiadamy prosty przepis na pyszną jajecznicę z pomidorami.

W skrócie

Jajecznica z pomidorami i cebulą to aromatyczne, sezonowe danie, które najlepiej smakuje w sierpniu i wrześniu. Najważniejsze jest przestrzeganie trzech zasad, aby otrzymać puszystą jajecznicę i intensywne w smaku pomidory. Z soleniem należy się wstrzymać, aż do momentu podania jajecznicy, aby z jajek nie wyszła zbita gruda. Ponadto do masy jajecznej warto dolać łyżkę wody. Natomiast pomidory można najpierw podsmażyć na patelni z odrobiną suszonej bazylii albo upiec w piekarniku.

Jajecznica z pomidorami i boczkiem – przepis na śniadanie

Liczba porcji: dla 1 – 2 osób.
Czas przygotowania: 15 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 duży pomidor malinowy lub bawole serce (może być 200 g pomidorków koktajlowych),
  • 1 cebula,
  • 50 g boczku,
  • 1 łyżka suszonego tymianku lub suszonej bazylii,
  • 4 jajka,
  • 20 g klarowanego masła,
  • 10 ml wody, mleka, śmietanki,
  • 10 g posiekanego szczypiorku,
  • 3 g soli,
  • 3 g świeżo zmielonego pieprzu.

Jak zrobić jajecznicę z pomidorami i boczkiem?

Przygotowanie:

  1. Boczek należy pokroić w grubą kostkę. Cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę.
  2. Pomidora malinowego lub bawole serce trzeba pokroić w kostkę. Jeżeli korzystacie z pomidorków koktajlowych, wystarczy przekroić je na pół.
  3. Łyżkę klarowanego masła należy rozgrzać na patelni o grubym dnie. Następnie należy wsypać na nią pokrojony boczek, cebulę i smażyć aż się zarumieni.
  4. Po tym czasie należy dodać do niego pomidory i smażyć aż odparuje z nich nadmiar wody. Pod koniec smażenia należy doprawić pomidory suszonym tymiankiem i bazylią.
  5. Podsmażone pomidory z boczkiem należy odstawić do wystudzenia.
  6. Jajka należy umyć, rozbić do miski i rozkłócić przy pomocy widelca na jednolitą masę jajeczną. Opcjonalnie można zrobić to blenderem ręcznym, aby nie było widocznego białka.
  7. Do masy jajecznej można dodać łyżkę wody, mleka lub śmietanki.
  8. Na drugiej patelni należy ułożyć pozostałe sklarowane masło i wylać na nią masę jajeczną.
  9. Jajecznica będzie wyjątkowo puszysta i kremowa, gdy zaczniemy ją podgrzewać od zimnej patelni.
  10. Kremowe danie będzie stopniowo osiągane poprzez kontrolowanie temperatury i ciągłe mieszanie drewnianą łyżką.
  11. Gdy jajecznica będzie już ścięta i puszysta można ją posolić i doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
  12. Pomidory z boczkiem można wymieszać bezpośrednio na patelni z jajecznicą, ale jeśli zależy wam na atrakcyjnym podaniu śniadania, to możecie ułożyć pomidory na wierzchu jajek.
  13. Przed podaniem należy posiekać świeży szczypiorek i posypać nim wierzch jajecznicy.

Dodatki do jajecznicy z pomidorami

Smak domowej jajecznicy z pomidorami można urozmaicić różnorodnymi dodatkami. Często spotyka się dopełnienie jej na sposób śródziemnomorski poprzez użycie mozzarelli lub fety. Można także stosować przyprawy kojarzące się z kuchnią arabską lub hinduską np.: kmin rzymski albo zataar (mieszankę zmielonego sezamu, sumaku i tymianku). Klasyczną jajecznicę z pomidorami można także dopełnić pokrojoną i podsmażoną papryką.

Jeżeli nie przepadacie za jajecznicą z dodatkiem pomidorów, to zachęcamy do wypróbowania przepisu na szakszukę lub jajka w jogurcie po turecku. Każdy z tych posiłków jest gwarancją pysznego śniadania na dobrze rozpoczęty dzień.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Patelnie w najlepszych cenach

Materiały promocyjne partnera
od 7 lat
Wideo

Sałatka z młodych ziemniaków. Idealna do dań z grilla

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.