Korzenna dynia na jesień. Zachwycający przepis na marynowaną dynię do obiadu

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Korzenna dynia w occie jest świetnym składnikiem sałatek. Może być też podawana jako dodatek do obiadu.
Korzenna dynia w occie jest świetnym składnikiem sałatek. Może być też podawana jako dodatek do obiadu. materiały prasowe Wydawnictwa Buchmann
Udostępnij:
Sezon na dynię trwa we wrześniu i w październiku. Właśnie wtedy przygotowuje się z niej różnego rodzaju przetwory. Warto wiedzieć, że dynia jest warzywem idealnie nadającym się do kiszenia. Jednak kiszenie dyni wymaga czasu, aby nastąpiła naturalna fermentacja. Dla poszukiwaczy szybszych przekąsek polecamy przepis na korzenną dynię w occie. Zobacz, jak zrobić dynię marynowaną w occie.

W skrócie

Przepis na dynię w occie pochodzi z książki „Dynia od kuchni. 50 przepisów na jesień”. Publikujemy go dzięki uprzejmości wydawnictwa Buchmann. Premiera zapowiedziana jest na 12 października 2022 roku.

Dynia marynowana – przepis do obiadu

Korzenna dynia w occie
Składniki:

  • 150 g dyni zważonej, przed obraniem,
  • 200 ml octu jabłkowego,
  • 200 ml wody,
  • 150 g płynnego miodu,
  • 1 mała laska cynamonu,
  • 3 goździki,
  • 1 gwiazdka anyżu.

Zobacz także:Przepis na tartę dyniową

Jak zrobić dynię marynowaną w occie?

  1. Dynię wydrąż, obierz i pokrój na kawałki o boku 2 cm. Imbir obierz i pokrój w drobną kostkę.
  2. Do garnka wlej wodę z octem i dodaj wszystkie przyprawy. Zagotuj i włóż kawałki dyni.
  3. Po 2 minutach wyciągnij kawałki dyni z octu za pomocą łyżki cedzakowej, a płyn ponownie zagotuj, po czym zdejmij z ognia i dodaj miód.
  4. Przełóż dynię do słoika i zalej octem z miodem i przyprawami. Słoik zakręć i odstaw do góry dnem.
  5. Dynia będzie gotowa do jedzenia po dwóch dniach.

„Dynia od kuchni. 50 przepisów na jesień” – książka dla miłośników gotowania

Książka „Dynia od kuchni. 50 przepisów na jesień” to zbiór przepisów na zużycie sezonowego warzywa do ostatniej pestki. Proponowane dania są zaprezentowane w wersji słodkiej i wytrawnej. Taka dynia marynowana będzie znakomitym składnikiem do sałatki z marynowanej dyni z pesto. Książkę wyróżnia spośród innych publikacji kulinarnych, kompleksowe podejście do warzywa, a także zebranie przepisów z różnych stron świata. Z pewnością każdy smakosz jesiennych dań, znajdzie dla siebie małe co nieco.

Proste przepisy z dynią

Poszukiwacze prostych i pożywnych dań powinni pamiętać o uniwersalnym zastosowaniu dyni. Na początek polecamy rozgrzewający krem z dyni, który przyda się na chłodne dni. Smakosze makaronów mogą przygotować sos z dyni do domowych klusek. Na koniec podwieczorek można natomiast zrobić proste ciasto dyniowe z lukrem i orzechami włoskimi. Miłośnicy czekolady i cynamonu mogą zrobić wyśmienity placek z dynią. Po prostu pyszne!

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Strefa Biznesu - sezonowe spożycie owoców i warzyw

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie