W skrócie
Gnocchi – wymowa włoskiego słowa
Gnocchi często stanowią problem w wymowie dla nie-Włochów. Warto pamiętać, że litera „g” na początku słowa jest niema. Cały wyraz powinien brzmieć jako „nioki”, wymówione z lekkością i włoskim akcentem na literze „k”. Włosi podkreślają, że wymowa zamerykanizowana jako „noczi” jest dla niemal obraźliwa.
Kliknij w przycisk, aby zobaczyć przepis krok po kroku
Gnocchi – włoskie przysłowia
W książce „Italia na talerzu” Francois-Regis Gaudry wraz z przyjaciółmi zebrał ciekawostki związane z kuchnią włoską. Z publikacji dowiadujemy się, że gnocchi ma szczególne miejsce we włoskiej kulturze i w języku. Pojawia się nawet w kilku przysłowiach.
- Ridi, ridi, che la mamma ha fatto gli gnocchi!, czyli „Śmiej się, śmiej, mama zrobiła gnocchi!” – wyrażenie używane, gdy dziecko bez powodu wybuchnie śmiechem, jakoby gnocchi było źródłem szczęścia.
- Giovedì gnocchi!, czyli „W czwartek gnocchi!” – piątek był dniem postnym według kalendarza religijnego. W czwartek trzeba było najeść się do syta np.: zajadając porcję gnocchi.
Zobacz także: Przepis na kopytka z dyni
Rigagnocchi – jak formować?
We włoskich domach tradycyjnie do robienia gnocchi wykorzystuje się wyżłobioną drewnianą deskę, która służy do nadawania kształtu. Dosłownie rigagnocchi oznacza kreska-gnocchi. Dzięki żłobieniom w cieście gnocchi wchłaniają więcej sosu.
Z czym podawać gnocchi?
Włoskie gnocchi są najczęściej przyrządzane z sosem mięsnym lub z dodatkiem warzyw. Kuchnia włoska proponuje tradycyjne dodatki do gnocchi, ale można je też przyrządzić według własnego upodobania. Wśród proponowanych przez autorów książki „Italia na talerzu” są:
- Burro e salva, czyli roztopione masło połączone z liśćmi szałwii i startym parmezanem
- Al pomodoro, czyli gnocchi w sosie pomidorowym
- Gnocchi alla sorrentina, czyli sos pomidorowy z dodatkiem czosnku, mozzarelli i startego parmezanu. Na koniec gnocchi zapiekane jest w piekarniku.
- Ragù di carne, czyli sos mięsny wymieszany z sosem pomidorowym
- Gnocchi z pesto
Gnocchi di patate – przepis na włoskie danie
Dla 4–6 osób
Składniki:
- 1 kg mączystych ziemniaków (roseval, bintje; aster, bzura… - odmiany, które nadają się do polskich kopytek będą też dobre do gnocchi),
- 1 jajko,
- około 250 g mąki + odrobina do oprószenia stolnicy,
- sól.
Zobacz także: Przepis na lasagne ze szpinakiem
Jak zrobić gnocchi?
- Ugotuj ziemniaki w mundurkach w wodzie (wrzuć do zimnej osolonej wody) lub na parze – wchłoną wtedy mniej płynu. Obierz ziemniaki i jeszcze ciepłe rozgnieć na stolnicy lekko oprószonej mąką. Pozostaw do ostygnięcia. Wysyp mąkę dookoła.
- Za pomocą widelca uformuj zagłębienie, wbij jajko i wymieszaj.
- Łącz stopniowo z mąką. Im bardziej mączyste ziemniaki, tym mniej potrzeba będzie mąki. Posól i delikatnie wyrób ciasto dłońmi, aż będzie jednolite.
- Uformuj kulę.
- Odkrawaj kawałki ciasta i formuj wałeczki o średnicy 2 cm. Krój na segmenty o długości 1 cm.
- Roluj gnocchi na rigagnocchi lub na zębach widelca.
- Wrzuć gnocchi do garnka z gotującą się osoloną wodą.
- Kiedy wypłyną na powierzchnię, odsącz łyżką cedzakową i natychmiast podawaj z kawałeczkiem masła lub wybranym sosem.
Mamy nadzieję, że ten przepis na gnocchi zachęci was do zgłębiania tajników oryginalnej kuchni włoskiej.
Przepis z książki „Italia na talerzu” Francois-Regis Gaudry udostępniamy dzięki uprzejmości Wydawnictwa Znak.
Zobacz przepis na gnocchi krok po kroku:
Sposób na gnocchi z ziemniaków. Tradycyjny przepis na włoski...
Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni
kup teraz

GOURMETmaxx Młynek do soli lub pieprzu na baterie
GOURMETmaxx Salz- und Pfeffermühle, batteriebetrie…
kup teraz

ERNESTO Pudełko bambusowe FSC z szufladkami
ERNESTO Pudełko bambusowe FSC z szufladkamiOpis pr…
kup teraz

ERNESTO Trzepaczka do ubijania
ERNESTO Trzepaczka do ubijaniaOpis produktu idealn…
kup teraz

ERNESTO Tarka ręczna, trzepaczka, szczypce kuchenne, nóż do pizzy
Opis produktu produkt przystosowany do mycia w zmy…
kup teraz

ERNESTO Deska do krojenia HACCP, 1 sztuka
Opis produktu deska do krojenia posiada nóżki anty…
kup teraz

ERNESTO Zestaw szklanych pojemników do przechowywania żywności, 3...
ERNESTO Zestaw szklanych pojemników do żywności, 3…
kup teraz

ERNESTO Organizer kuchenny z deską do krojenia
Organizer kuchenny ERNESTO z deską do krojeniaOpis…
kup teraz

ERNESTO Pudełko, z 2 wkładami
Pudełko ERNESTO® z 2 wkładamiOpis produktu z 2 pra…
kup teraz

ERNESTO Krajalnica do frytek z nożami ze stali szlachetnej
ERNESTO® Krajalnica do frytek z nożami ze stali sz…
kup teraz

ERNESTO Przecierak do warzyw i owoców ze stali szlachetnej, z 3 sitami
ERNESTO® Przecierak do warzyw i owoców ze stali sz…
kup teraz

ERNESTO Zestaw noży rzeźniczych
ERNESTO Zestaw noży rzeźniczychOpis produktu w zes…
kup teraz

ERNESTO Zestaw 6 noży kuchennych z osłoną ostrza
ERNESTO® Zestaw 6 noży kuchennych z osłoną ostrzaO…
kup teraz

Tognana Zestaw pojemników na olej, ocet, pieprz i sól
Tognana Zestaw pojemników na olej, ocet, pieprz i …
kup teraz

ECHTWERK Zestaw 2 młynków do pieprzu i soli
ECHTWERK Zestaw 2 młynków do pieprzu i soliOpis pr…
kup teraz

Circle made by Guzzini Lunchbox - pudełko śniadaniowe lub na...
Circle made by Guzzini Lunchbox - pudełko śniadani…
kup teraz

ERNESTO Wielofunkcyjna krajalnica
ERNESTO® Wielofunkcyjna krajalnicaOpis produktu ze…
kup teraz

ERNESTO Parowar bambusowy Ø 25 cm
ERNESTO® Parowar bambusowy Ø 25 cmOpis produktu do…
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym