Klasyczne brownie, czyli mocno czekoladowe i wilgotne ciasto. Zobacz przepis na amerykański przysmak

Anna Moyseowicz
Anna Moyseowicz
Brownie to klasyczne, amerykańskie ciasto. Wypróbuj nasz przepis!
Brownie to klasyczne, amerykańskie ciasto. Wypróbuj nasz przepis! pxhere.com
Brownie to mocno czekoladowe i bardzo wilgotne ciasto. Klasyczny amerykański deser, którego nazwa pochodzi od brązowego koloru, podbił serca i podniebienia na całym świecie. Swoją „gliniastą” konsystencję zawdzięcza czasowi pieczenia. Wypróbuj nasz przepis na brownie.

W skrócie

Brownie często porównywane jest do ciasta murzynek. I choć obydwa wypieki są czekoladowe, amerykańskiemu deserowi charakteru nadaje mokra konsystencja, którą – ponoć – uzyskano przez przypadek. Jak głosi jedna z teorii, pierwszą autorką ciasta była amerykańska bibliotekarka nazwiskiem Brown. Postanowiła upiec ciasto, jednak w pośpiechu nie dodała do niego proszku do pieczenia. Wypiek nie wyrósł, pomimo tego pani Brown poczęstowała nim gości, którzy z przyjemnością zjedli całość.

Brownie – przepis

Liczba porcji: 12
Czas przygotowania: 35 minut
Trudność: łatwe

Składniki:

  • 180 gramów masła,
  • 270 gramów gorzkiej czekolady (opcjonalnie część można zastąpić czekoladą mleczną),
  • 4 jajka,
  • 220 gramów cukru,
  • 200 gramów mąki,
  • szczypta soli.

Czytaj też: Brownie czekoladowe z orzechami. Przepis na ciasto, które rozpływa się w ustach

Przygotowanie klasycznego brownie

  1. Masło wraz z połamaną czekoladą włożyć do rondelka i postawić na małym ogniu. Poczekać, aż składniki się rozpuszczą i mieszać, by nie przywarły. Wyłączyć ogień, odstawić do ostygnięcia.
  2. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  3. Jajka wbić do wysokiej miski i ubijać, stopniowo dodając cukier. Miksować, aż składniki połączą się w jednolitą masę.
  4. Stopniowo dolewać przestudzoną czekoladę z masłem.
  5. Dodawać mąkę i delikatnie mieszać szpatułką do połączenia składników.
  6. Ciasto przelać na blachę o bokach około 25 na 25 centymetrów, uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia.
  7. Ciasto piec około 25 minut.

Dodatki do brownie

Ciasto można wykonać w klasycznej wersji bądź z dodatkami. Dla delikatnej modyfikacji smaku warto dodać do wyboru łyżeczkę kawy rozpuszczalnej, skórkę pomarańczową bądź posiekane orzechy, sprawdzą się też kleksy masła orzechowego. Mile widziane są również olejek waniliowy, rum, cynamon bądź chili. Z kolei po upieczeniu brownie dobrze komponuje się z mlekiem. Wierzch można polać polewą czekoladową, ciekawym pomysłem jest również kleks bitej śmietany obok lub zestawienie jeszcze ciepłego ciasta i lodów.

Zobacz także:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera