Puszyste placuszki bananowe na śniadanie. Usmaż je z niezawodnego przepisu dla całej rodziny. Zrobisz je na proszku do pieczenia

Katarzyna Puczyńska
Anna Daniluk
Wyśmienite placuszki bananowe Zobacz, jak przygotować taki pyszny deser. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Wyśmienite placuszki bananowe Zobacz, jak przygotować taki pyszny deser. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Szukasz pomysłu na podwieczorek lub słodkie śniadanie? Mam dla ciebie przepis na pyszne placuszki bananowe na proszku do pieczenia. Są bardzo proste do przygotowania, mają mało cukru i wyśmienicie smakują. Wystarczy wymieszać całość widelcem lub rózgą kuchenną. Przekonaj się, jakie są smaczne i wypróbuj przepis na placuszki bananowe.

W skrócie

Placuszki bananowe to pyszny przysmak, który dla wielu kojarzy się z dzieciństwem. Można jeść je same, z cukrem pudrem, ulubionym dżemem czy polane miodem. Świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Placuszki mają mało cukru i można usmażyć je na lekko natłuszczonej patelni. Banany, najlepiej mocno dojrzałe, wystarczy rozgnieść widelcem lub drobno pokroić. Ciasto warto doprawić odrobiną cynamonu.

Zobacz w galerii, jak zrobić placuszki bananowe.

Przepis na placuszki bananowe

Czas przygotowania: 5 minut + smażenie placuszków.
Porcja na ok. 16 placuszków.
Poziom trudności: łatwy.

Składniki:

  • 2 banany,
  • 3 jajka,
  • 200 ml mleka,
  • 300 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1/4 łyżeczki cynamonu,
  • olej do smażenia.

Jak zrobić placuszki bananowe?

  1. Do dużej miski wbij jajka, dodaj mleko, cukier i szczyptę cynamonu i rozmieszaj widelcem lub rózgą kuchenną.
  2. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i porcjami dosypuj do ciasta, cały czas mieszając.
  3. Banany umyj i obierz. Rozgnieć je widelcem i dodaj do ciasta. Wymieszaj.
  4. Na patelni rozgrzej olej – jeśli masz patelnię z powłoką nieprzywierającą, to możesz pominąć olej lub jedynie odrobinę ją natłuścić.
  5. Kładź łyżką porcje ciasta na patelnię i smaż placuszki z obu stron na złoty kolor. Przełóż je na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zobacz także: Amerykańskie pancakes to śniadaniowy przysmak. Przepis na puszyste placuszki do zrobienia w 20 minut

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Wyśmienite placuszki bananowe Zobacz, jak przygotować taki pyszny deser. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Puszyste placuszki bananowe na śniadanie. Usmaż je z niezawo...

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni