W skrócie
Mamy dla ciebie przepis na proste do przygotowania ciasto raffaello bez pieczenia. To herbatniki przełożone budyniową masą z wiórkami kokosowymi i kokosowym likierem. Robi się je szybko, choć trzeba poczekać aż masa wystygnie. Ciasto można jeść niemal od razu, ponieważ budyń wychodzi dość gęsty i ładnie się kroi. Taki przysmak z pewnością posmakuje wszystkim fanom kokosowych smaków.
Sprawdź, jak przygotować ciasto Raffaello bez pieczenia. Kliknij w przycisk!
Ciasto Raffaello bez pieczenia - przepis
Liczba porcji: dla 10-12 osób.
Czas przygotowania: ok. 15 minut + wystudzenie masy i przełożenie herbatników.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 2 i pół szklanki mleka,
- 1 szklanka cukru,
- 3 żółtka,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 16 g cukru waniliowego lub 1 łyżeczka esencji waniliowej,
- 300 g masła,
- 200 g wiórków kokosowych + 6 łyżek na wierzch,
- około 400 g herbatników,
- opcjonalnie 4 łyżki likieru kokosowego.
Jak zrobić ciasto rafaello?
Przygotowanie:
Do garnka wlej półtorej szklanki mleka i postaw na małym ogniu.
W misce lub wysokim naczyniu zmiksuj szklankę mleka, żółtka, cukier, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i wanilię.
Gdy mleko się zagotuje wlej wymieszaną masę.
Nasza rada: wlewaj masę do gorącego mleka przed gęste sito, pozbędziesz się dzięki temu niepotrzebnych grudek.
Pogotuj masę dwie minuty, cały czas mieszając.
Przełóż budyniową masę do innego naczynia i wystudź. Mieszaj co jakiś czas.
Do miski miksera włóż masło i zacznij ucierać.
Dodawaj stopniowo wystudzoną budyniową masę.
Na koniec dodaj wiórki kokosowe oraz likier ( jeśli go używasz) i wymieszaj.
W blaszce układaj kolejno - herbatniki, 2/3 masy, herbatniki i 1/3 masy.
Pozostałe 6 łyżek wiórek kokosowych podpraż na suchej patelni na lekko złoty kolor i posyp nimi wierzch ciasta.
Raffaello bez pieczenia gotowe, możesz jeść je od razu, lub schłodzić w lodówce. Smacznego!
W naszej galerii zobacz jak zrobić ciasto rafaello bez pieczenia krok po kroku!
Wiórki kokosowe to wspaniały dodatek do ciast i deserów
Wiórki kokosowe to suszony i starty miąższ kokosa. W kuchni wykorzystywane są głównie do ciast, kremów, deserów i dekoracji. Warto po nie sięgać, ponieważ są nie tylko pyszne, ale i bardzo zdrowe.
Właściwości wiórków kokosowych:
- są źródłem witaminy C, E i witamin z grupy B,
- wypływają na naszą odporność,
- regulują układ nerwowy,
- dostarczają nam dużo błonnika,
- dostarczają potasu, magnezu, wapnia i cynku,
- poprawiają wygląd skóry.
Kokos jest ceniony przez osoby na diecie odchudzającej, ze względu na ilość błonnika i zdrowe tłuszcze. Jest to jednak orzech kaloryczny - w 100 g produktu jest ok. 592 kcal.
Sprawdź także:Najlepsze ciasta bez pieczenia. Oto 9 sprawdzonych przepisów na pyszne smakołyki.
Zobacz też inne tematy ze Strony Kuchni:
Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?