Tradycyjna zupa miso na obiad. Wypróbuj przepis na posiłek w azjatyckim stylu. Danie poleca blogerka Plate by Kate

Kasia Nowicka
Receptura uwzględnia użycie wodorostów wakame, czosnku i korzenia imbiru.
Receptura uwzględnia użycie wodorostów wakame, czosnku i korzenia imbiru. Kasia Nowicka
Japońska zupa długowieczności. Pełna antyoksydantów, rozgrzewa i wzmacnia, a do tego ma mnóstwo umami. I nie trzeba iść do restauracji, by cieszyć się jej niepowtarzalnym smakiem. Zupa miso z grzybami to prosty obiad, który zrobisz bez wysiłku. Sprawdź przepis na zupę miso od Kasi Nowickiej, autorki bloga Plate by Kate.

W skrócie

Miso to jeden z najzdrowszych produktów spożywczych, jaki wymyślili ludzie. A wyniki badań jednoznacznie pokazują, że potrawy na bazie pasty przedłużają życie, działają jak antybiotyk i… odchudzają, bo są lekkostrawne i pełne błonnika. W zupie znajdziecie też sporo białka, błonnika i antyoksydantów. Świetnie sprawdza się w czasie przeziębienia lub infekcji. Wzmacnia kości, odtruwa organizm i poprawia trawienie. Nieźle, prawda?

Zupa miso z grzybami – przepis na posiłek w azjatyckim stylu

Porcja: dla 4 osób.
Przygotowanie: 2 godziny + moczenie grzybów przez 12 godzin.
Stopień trudności: średni.

Składniki:

Wywar warzywno-grzybowy

  • 6 suszonych grzybów shitake,
  • 2 cebule dymki,
  • 5 cm imbiru,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 marchewki,
  • 15 cm kawałek białej części pora,
  • 1,5 litra wody.

Zupa miso z grzybami

  • 4 szklanki wywaru warzywno-grzybowego lub wody,
  • 6 łyżek pasty miso,
  • 200 g pieczarek,
  • 1 opakowanie grzybów shimeji,
  • 6 grzybów shitake z wywaru,
  • 100 g boczniaków,
  • garść wodorostów wakame,
  • 2 cebule dymki lub szczypiorek,
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego,
  • 1 łyżka bulionu dashi opcjonalnie.

Jak zrobić zupę miso?

Przygotowanie:
Wywar warzywno-grzybowy:

  1. Suszone grzyby shiitake zalej wrzątkiem i odstaw na 12 godzin, najlepiej na noc.
  2. Marchewki obierz, włóż do garnka razem z grzybami i wodą pozostałą po moczeniu. Dodaj dymki, pora, plasterki imbiru i przekrojone na połówki ząbki czosnku. Wlej wodę.
  3. Wszystko dokładnie wymieszaj i zagotuj. Zmniejsz ogień, przykryj garnek pokrywką i gotuj na wolnym ogniu 1,5 godziny.
  4. Wyłów z wywaru grzyby shitake i odłóż do zupy miso. Wywar dokładnie przecedź przez sitko.

Zobacz także: Jakie są rodzaje sushi? Sprawdź, co oznaczają intrygujące nazwy. Oto zdrowa przekąska prosto z Japonii

Zupa miso z grzybami:

  1. Dymkę lub szczypiorek pokrój. Pieczarki pokrój w plasterki, boczniki i ugotowane w wywarze shitake w cienkie paseczki, grzyby shimeji odetnij od podstawy.
  2. Wywar (lub wodę) zagotuj, dodaj grzyby i zagotuj. Zmniejsz ogień, przykryj garnek pokrywką i gotuj 15 minut, by grzyby stały się miękkie.
  3. Dodaj glony wakame i gotuj kolejne 5 minut. Jeśli przygotowujesz wersję z tofu pokrój je w kostkę i dodaj razem z wakame.
  4. Gdy będziesz gotowa/y do podania zupy dodaj szalotki, bulion dashi i zdejmij garnek z zupą z ognia.
  5. W małej misce wymieszaj miso z 1/4 szklanki gorącego bulionu i sosem sojowym, aby uzyskać pastę. Dodaj ją do bulionu i wymieszaj. Podawaj natychmiast.

Czytaj także: Shimeji – tajemnicze grzyby o niezwykłych właściwościach i smaku. Spróbuj, a skorzysta serce, wątroba, mózg. Sprawdź, jak je przyrządzić

Dietę i styl życia Japończyków od lat zachwalają lekarze i dietetycy. W Kraju Kwitnącej Wiśni dożyć setki to żaden wyczyn. W dodatku otyły Japończyk w przyrodzie występuje niezmiernie rzadko, a panie szczycą się gładka i alabastrową cerą bez cienia zmarszczek. I to właśnie zupie miso między innymi zawdzięczają zdrowie i urodę.

Zobacz także: Zupa cebulowa z kurczakiem. Przepis na klasyczną francuską zupę w nowym wydaniu. Poleca Plate By Kate

Miso – zupa zdrowia i urody

Przygotowanie prostej zupy nie jest trudne i nie trzeba wybierać się do restauracji, by jej spróbować. Pastę wystarczy wymieszać z lekko przestudzonym wrzątkiem lub wywarem i gotowe. Resztę robią dodatki. W Japonii to tradycyjnie tofu jedwabiste, posiekana szalotka i glony wakame. I nie zapomnij – zupy nie gotujemy! Miso to biologicznie aktywna, żywa żywność, podobnie jak jogurt. Wysoka temperatura i gotowanie niszczą większość pożytecznych bakterii, które wspierają nasz organizm. Dlatego zawsze przygotowuję tylko tyle zupy miso z grzybami, ile jesteśmy w stanie zjeść i nigdy jej nie odgrzewam.

Do zupy miso świetnie pasują różne dodatki, nie tylko tofu i glony. Zupa z grzybami to moja ulubiona wersja. Pływają w niej pieczarki, shiitake, boczniaki i grzyby shimeji. Przygotowana na esencjonalnym warzywnym wywarze smakuje bosko. Czasami wzbogacam zupę pokrojonym w kostkę tofu albo gotowanym w bulionie kurczakiem.

PS. Koniecznie wypróbuj też mojego łososia w paście miso i pysznego bakłażana.

Więcej przepisów od Kasi Nowickiej znajdziesz na blogu Plate by Kate. Możesz też obserwować jej profile na Facebooku i na Instagramie.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!