W skrócie
Tort sushi to efektowna, ale prosta do przygotowania potrawa, idealna na domowe imprezy, np. z okazji sylwestra. Wymaga mniej pracy niż tradycyjne sushi, ponieważ nie trzeba zwijać rolek. Smak natomiast pozostaje ten sam. Możemy modyfikować składniki i dodawać swoje ulubione produkty. Cały sekret tkwi w odpowiednim przygotowaniu ryżu do sushi, który najpierw trzeba dokładnie opłukać, a następnie ugotować w wodzie w proporcji 1:1.
Tort sushi – efektowna przekąska na imprezę
Czas przygotowania: 45 minut
Porcja: 4-8 osób
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
- dwie szklanki ryżu do sushi,
- 4 łyżki octu ryżowego,
- 4 łyżki cukru,
- łyżeczka soli,
- awokado,
- ogórek,
- liście nori,
- serek śmietankowy,
- wędzony łosoś,
- biały sezam,
- wasabi,
- marynowany imbir.
Polecam także: Łosoś w cieście francuskim. Efektowne danie główne
Jak przygotować tort sushi?
- Najpierw dokładnie opłukałam ryż na sitku.
- Ryż zalałam dwoma szklankami wody. Gotowałam na małym ogniu pod przykryciem przez 10 minut. Po tym czasie zostawiłam ryż jeszcze na 15 minut. W trakcie gotowania nie należy mieszać ani solić ryżu.
- Gdy ryż się gotował, przygotowałam zaprawę. Dwie łyżki octu wymieszałam z dwoma łyżkami cukru i łyżeczką soli.
- Dodałam zaprawę do ryżu, delikatnie wymieszałam i zostawiłam aż ryż zupełnie ostygł.
- W tortownicy ułożyłam warstwę ryżu, na której ułożyłam liście nori.
- Posmarowałam tę warstwę
- Na tej warstwie ułożyłam plastry łososia, pokrojone awokado i plasterki ogórka.
- Położyłam kolejną warstwę ryżu.
- Wierzch tortu posmarowałam serkiem śmietankowym i posypałam białym sezamem.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?