Na skróty
Najlepsze ogórki małosolne
Ogórki małosolne to prawdziwy przysmak. Niestety przy ich przygotowywaniu często zdarza się popełnić kilka błędów. Mogą wyjść przesolone, niedosolone, przekwaszone lub puste w środku i niesmaczne. Niech cię to jednak nie zniechęci. Z naszymi wskazówkami i przepisem, z pewnością zrobisz pyszne, chrupiące i aromatyczne ogórki małosolne.
Zobacz poniżej tradycyjny przepis, a także sprawdź w galerii, jakich błędów unikać przy robieniu ogórków małosolnych.
Przepis na ogórki małosolne - przepis babci
czas przygotowania: ok. 15 minut + moczenie ogórków: ok. 3 godziny
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 3 kg ogórków,
- ok. 3 l wody,
- 3 łyżki soli,
- korzeń chrzanu ok. 10 cm,
- 6 ząbków czosnków,
- pęczek kwiatostanu kopru,
- 2 liście laurowe.
Jak zrobić dobre ogórki małosolne?
- Przygotowanie ogórków zaczęłam od umycia i wyparzenia słoika.
- Ogórki dokładnie umyłam, zalałam zimną wodą i pozostawiłam na ok. 3 godziny.
- Obrałam korzeń chrzanu i pokroiłam go w słupki.
- Przepłukałam czosnek i gałązki kopru.
- Odcedziłam ogórki, odcięłam ich końce.
- W naczyniu ułożyłam część kopru, chrzanu, czosnku i listek laurowy, na to położyłam część ogórków.
- Gdy wszystkie przyprawy i ogórki znalazły się w naczyniu, przygotowałam zalewę do ogórków: we wrzącej wodzie rozpuściłam sól, wymieszałam, przestudziłam i zalałam ogórki, tak by woda je dokładnie przykryła.
- Zakręciłam słoik i odstawiłam.
- Ogórki są gotowe do jedzenia już po dwóch dniach.
Czytaj także: Surówka z cukinii i ogórka do obiadu. Sekretem smaku jest ziołowy sos winegret z dodatkiem cebuli czarownic
Ile soli do ogórków małosolnych?
Aromatyczne i chrupiące ogórki małosolne stanowią świetny dodatek do kanapek, sałatek czy mięsa z grilla. Można podać je także jako przekąskę. Bardzo ważne w przygotowaniu ogórków jest zrobienie odpowiedniej zalewy.
Zasada jest prosta: na 1 litr wody należy dać 1 łyżkę soli.
Niewątpliwie ogórki małosolne to przysmak popularny w polskiej kuchni. Przygotowuje się je z ogórków gruntowych, słonej zalewy oraz przypraw:
- kopru, najlepiej z kwiatostanem,
- korzenia chrzanu,
- czosnku,
- liści laurowych.
Ogórki małosolne - właściwości zdrowotne
Ogórki małosolne to pyszna i zdrowa przekąska. Są lekkostrawne i niskokaloryczne - w 100 g produktu jest 11 kcal. Dostarczają nam dużo błonnika pokarmowego, który zapewnia uczucie sytości i dba o właściwą pracę naszych jelit.
Mają nieoceniony wpływ na poprawę naszej odporności. Ogórki małosolne dzięki fermentacji stają się naturalnym probiotykiem.
Ogórki małosolne zawierają:
- witaminy z grupy B,
- witaminy C, A, K, E,
- acetylocholinę, która wpływa na regulację ciśnienia krwi,
- bakterie probiotyczne,
- kwas mlekowy,
- wapń,
- potas,
- magnez.
Czytaj także: Przepis na ogórki małosolne na sucho
Zobacz również inne tematy ze Strony Kuchni:
- Mieszam jajka z makrelą i mam wiosenne śniadanie. Od tej kanapki trudno się opędzić
- Zupa ogórkowa z ziemniakami. Wypróbuj przepis bez mięsa
- Ogórki małosolne na szybko? To możliwe! Wypróbuj 3 sposoby na chrupiące warzywa
- Co zrobić z wodą po kiszonych ogórkach? Nie wylewaj! Dodaj do mięsa, kaszy czy żurku
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie.
ObserwujStronaKuchni.pl!