Jak zrobić ogórki małosolne? Wyjaśniamy, jakich błędów unikać. Sprawdź przepis babci na idealne ogórki małosolne

Przygotowanie ogórków małosolnych jest stosunkowo łatwe. Warto jednak pamiętać o kilku zasadach i wiedzieć jakich błędów unikać, by wyszły aromatyczne i chrupiące. Zobacz na kolejnych zdjęciach popularne błędy przy wykonaniu ogórków małosolnych.
Przygotowanie ogórków małosolnych jest stosunkowo łatwe. Warto jednak pamiętać o kilku zasadach i wiedzieć jakich błędów unikać, by wyszły aromatyczne i chrupiące. Zobacz na kolejnych zdjęciach popularne błędy przy wykonaniu ogórków małosolnych. OlgaLepeshkina/Getty Images 
Ogórki małosolne najlepiej smakują przygotowane samodzielnie. Ich zrobienie wcale nie jest trudne, ale warto wiedzieć, jakich błędów unikać. Źle dobrane przyprawy, czy nieodpowiednia zalewa, mogą całkowicie popsuć ich smak. Proponuję ci sprawdzony przepis na najlepsze, chrupiące i aromatyczne ogórki małosolne. Będą świetnym dodatkiem do sałatek, dań z grilla czy kanapek. Przekonaj się i wypróbuj przepis.

Na skróty

Najlepsze ogórki małosolne

Ogórki małosolne to prawdziwy przysmak. Niestety przy ich przygotowywaniu często zdarza się popełnić kilka błędów. Mogą wyjść przesolone, niedosolone, przekwaszone lub puste w środku i niesmaczne. Niech cię to jednak nie zniechęci. Z naszymi wskazówkami i przepisem, z pewnością zrobisz pyszne, chrupiące i aromatyczne ogórki małosolne.

Przepis na ogórki małosolne - przepis babci

czas przygotowania: ok. 15 minut + moczenie ogórków: ok. 3 godziny
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 3 kg ogórków,
  • ok. 3 l wody,
  • 3 łyżki soli,
  • korzeń chrzanu ok. 10 cm,
  • 6 ząbków czosnków,
  • pęczek kwiatostanu kopru,
  • 2 liście laurowe.

Jak zrobić dobre ogórki małosolne?

  1. Przygotowanie ogórków zaczęłam od umycia i wyparzenia słoika.
  2. Ogórki dokładnie umyłam, zalałam zimną wodą i pozostawiłam na ok. 3 godziny.
  3. Obrałam korzeń chrzanu i pokroiłam go w słupki.
  4. Przepłukałam czosnek i gałązki kopru.
  5. Odcedziłam ogórki, odcięłam ich końce.
  6. W naczyniu ułożyłam część kopru, chrzanu, czosnku i listek laurowy, na to położyłam część ogórków.
  7. Gdy wszystkie przyprawy i ogórki znalazły się w naczyniu, przygotowałam zalewę do ogórków: we wrzącej wodzie rozpuściłam sól, wymieszałam, przestudziłam i zalałam ogórki, tak by woda je dokładnie przykryła.
  8. Zakręciłam słoik i odstawiłam.
  9. Ogórki są gotowe do jedzenia już po dwóch dniach.

Ile soli do ogórków małosolnych?

Aromatyczne i chrupiące ogórki małosolne stanowią świetny dodatek do kanapek, sałatek czy mięsa z grilla. Można podać je także jako przekąskę. Bardzo ważne w przygotowaniu ogórków jest zrobienie odpowiedniej zalewy.

Zasada jest prosta: na 1 litr wody należy dać 1 łyżkę soli.

Niewątpliwie ogórki małosolne to przysmak popularny w polskiej kuchni. Przygotowuje się je z ogórków gruntowych, słonej zalewy oraz przypraw:

  • kopru, najlepiej z kwiatostanem,
  • korzenia chrzanu,
  • czosnku,
  • liści laurowych.

Ogórki małosolne - właściwości zdrowotne

Ogórki małosolne to pyszna i zdrowa przekąska. Są lekkostrawne i niskokaloryczne - w 100 g produktu jest 11 kcal. Dostarczają nam dużo błonnika pokarmowego, który zapewnia uczucie sytości i dba o właściwą pracę naszych jelit.

Mają nieoceniony wpływ na poprawę naszej odporności. Ogórki małosolne dzięki fermentacji stają się naturalnym probiotykiem.

Ogórki małosolne zawierają:

  • witaminy z grupy B,
  • witaminy C, A, K, E,
  • acetylocholinę, która wpływa na regulację ciśnienia krwi,
  • bakterie probiotyczne,
  • kwas mlekowy,
  • wapń,
  • potas,
  • magnez.

Czytaj także: Przepis na ogórki małosolne na sucho

Zobacz również inne tematy ze Strony Kuchni:

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie.
ObserwujStronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni