W skrócie
Eggnog dawniej był napojem przeznaczonym dla bogatych mieszczan, których było stać na mleko, jajka i sherry. Angielska nazwa eggnog jest połączeniem słów oznaczających jajko i pieniek. Trudno wytłumaczyć tę tajemniczą zbitkę słów. Niektórzy dopatrują się, że napój kiedyś pito siedząc na drewnianych stołkach. W Anglii eggnog zaczął być popularny wraz z kolonizowaniem kolejnych terenów i sprowadzaniem rumu i korzennych przypraw. Współcześnie eggnog pity na spotkaniach wigilijnych i jarmarkach świątecznych w Wielkiej Brytanii. Podpowiadamy, jak zrobić aromatyczny eggnog.
Kliknij przycisk, aby zobaczyć składniki eggnogu
Eggnog – przepis na angielski ajerkoniak
Liczba porcji: dla 6 osób.
Czas przygotowania: 15 minut + 8 godzin chłodzenia w lodówce.
Składniki:
- 600 ml mleka 3,2%,
- 200 ml śmietanki kremówki,
- 2 laski cynamonu,
- 10 ml ekstraktu lub ziarenka z 1 wanilii,
- 5 g świeżo startej gałki muszkatołowej,
- 4 żółtka,
- 100 g cukru pudru,
- 150 ml rumu,
Opcjonalnie do dekoracji: - 150 ml śmietanki kremówki.
Jak zrobić aromatyczny eggnog?
Przygotowanie:
- W garnku o grubym dnie należy wymieszać mleko, śmietanę, korę cynamonu, ekstrakt z wanilii i startą gałkę muszkatołową.
- Wszystkie składniki trzeba podgrzewać na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
- Następnie po zagotowaniu należy odstawić składniki do wystudzenia.
- W szerokiej misce należy ubić żółtka z cukrem na kogel-mogel.
- Następnie ubite żółtka należy powoli wmieszać do ostudzonego mleka z przyprawami.
- Wszystkie składniki należy mieszać do momentu, aż napój zacznie gęstnieć.
- Na koniec należy dodać rum i dokładnie wymieszać.
- Gotowy eggnog należy przelać do butelki i trzymać w lodówce przynajmniej przez 8 godzin. Dzięki temu smaki się przegryzą.
- Przed podaniem eggnog można ozdobić ubitą śmietaną i udekorować startą gałką muszkatołową lub mielonym cynamonem.
Jaki alkohol wybrać, by zrobić pyszny domowy eggnog?
W Polsce ajerkoniak przyrządza się na bazie wódki. W krajach będących pod wpływem kultury anglosaskiej popularny jest eggnog. Poza rumem do jego przygotowania można użyć brandy, whiskey lub bourbonu. Każdy z alkoholi nada napojowi odrobinę inny smak, który będzie wyczuwalny w każdym kolejnym łyku.
Bezalkoholowa wersja eggnogu
Osoby unikające alkoholu w diecie mogą przygotować eggnog na bazie mleka, żółtek i śmietanki. Eggnog bezalkoholowy będzie też znakomitym napojem dla dzieci. Jego konsystencja będzie przypominać rzadki budyń, który doprawiony bitą śmietaną i startym cynamonem przypadnie do gustu jako rodzaj apetycznego deseru.
Słodki eggnog na domową imprezę. Sprawdź przepis na likier j...
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Podawaj napoje w pięknym szkle

Chleb z ziarnami
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?