Słodki eggnog na domową imprezę. Sprawdź przepis na likier jajeczny na zimę. Jak zrobić domowy ajerkoniak?

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Aromatyczny eggnog to napój popularny w okresie Bożego Narodzenia w Wielkiej Brytanii.
Aromatyczny eggnog to napój popularny w okresie Bożego Narodzenia w Wielkiej Brytanii. Mizina/Getty Images
Eggnog to napój, który szczególnie popularny jest w Skandynawii i w Anglii. Najprawdopodobniej eggnog pojawił się w XIX wieku w klasztorach produkujących słodkie wino. Do przygotowania eggnogu potrzeba mleka, jajek i sherry. Taki ajerkoniak świetnie sprawdza się na sylwestra, a także na imprezach karnawałowych w gronie znajomych. Zobacz przepis na domowy eggnog.

W skrócie

Eggnog dawniej był napojem przeznaczonym dla bogatych mieszczan, których było stać na mleko, jajka i sherry. Angielska nazwa eggnog jest połączeniem słów oznaczających jajko i pieniek. Trudno wytłumaczyć tę tajemniczą zbitkę słów. Niektórzy dopatrują się, że napój kiedyś pito siedząc na drewnianych stołkach. W Anglii eggnog zaczął być popularny wraz z kolonizowaniem kolejnych terenów i sprowadzaniem rumu i korzennych przypraw. Współcześnie eggnog pity na spotkaniach wigilijnych i jarmarkach świątecznych w Wielkiej Brytanii. Podpowiadamy, jak zrobić aromatyczny eggnog.

Kliknij przycisk, aby zobaczyć składniki eggnogu

Eggnog – przepis na angielski ajerkoniak

Liczba porcji: dla 6 osób.
Czas przygotowania: 15 minut + 8 godzin chłodzenia w lodówce.

Składniki:

  • 600 ml mleka 3,2%,
  • 200 ml śmietanki kremówki,
  • 2 laski cynamonu,
  • 10 ml ekstraktu lub ziarenka z 1 wanilii,
  • 5 g świeżo startej gałki muszkatołowej,
  • 4 żółtka,
  • 100 g cukru pudru,
  • 150 ml rumu,
    Opcjonalnie do dekoracji:
  • 150 ml śmietanki kremówki.

Jak zrobić aromatyczny eggnog?

Przygotowanie:

  1. W garnku o grubym dnie należy wymieszać mleko, śmietanę, korę cynamonu, ekstrakt z wanilii i startą gałkę muszkatołową.
  2. Wszystkie składniki trzeba podgrzewać na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
  3. Następnie po zagotowaniu należy odstawić składniki do wystudzenia.
  4. W szerokiej misce należy ubić żółtka z cukrem na kogel-mogel.
  5. Następnie ubite żółtka należy powoli wmieszać do ostudzonego mleka z przyprawami.
  6. Wszystkie składniki należy mieszać do momentu, aż napój zacznie gęstnieć.
  7. Na koniec należy dodać rum i dokładnie wymieszać.
  8. Gotowy eggnog należy przelać do butelki i trzymać w lodówce przynajmniej przez 8 godzin. Dzięki temu smaki się przegryzą.
  9. Przed podaniem eggnog można ozdobić ubitą śmietaną i udekorować startą gałką muszkatołową lub mielonym cynamonem.

Jaki alkohol wybrać, by zrobić pyszny domowy eggnog?

W Polsce ajerkoniak przyrządza się na bazie wódki. W krajach będących pod wpływem kultury anglosaskiej popularny jest eggnog. Poza rumem do jego przygotowania można użyć brandy, whiskey lub bourbonu. Każdy z alkoholi nada napojowi odrobinę inny smak, który będzie wyczuwalny w każdym kolejnym łyku.

Bezalkoholowa wersja eggnogu

Osoby unikające alkoholu w diecie mogą przygotować eggnog na bazie mleka, żółtek i śmietanki. Eggnog bezalkoholowy będzie też znakomitym napojem dla dzieci. Jego konsystencja będzie przypominać rzadki budyń, który doprawiony bitą śmietaną i startym cynamonem przypadnie do gustu jako rodzaj apetycznego deseru.

Aromatyczny eggnog to napój popularny w okresie Bożego Narodzenia w Wielkiej Brytanii.

Słodki eggnog na domową imprezę. Sprawdź przepis na likier j...

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Erytrol jest szkodliwy?

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie