W skrócie:
Mrożona kawa na upały
W upalne dni chętnie sięgamy po mrożoną kawę. Można zrobić ją na wiele sposobów, nie tylko z mlekiem czy śmietanką. Polecam przepis na rewelacyjną bumble coffee. To pyszny, zimny napój, przygotowywany z dodatkiem soku wyciśniętego z pomarańczy i podwójnego espresso. Połączenie kawy i soku pomarańczowego może wydać ci się zaskakujące, ale uwierz - smakuje obłędnie i wspaniale orzeźwia. Nazwa napoju pochodzi od angielskiego „bumblebee” tłumaczonego jako „trzmiel”. Tak jak kolory tego owada, nasz napój jest pomarańczowo-czarny. Przygotowuje się go bardzo prosto, z dodatkiem kostek lodu. Smakuje rewelacyjnie i jest bardzo orzeźwiający.
Zobacz w galerii, jak zrobić mrożoną Bumble coffee.
Przepis na Bumble coffee - kawa mrożona z sokiem z pomarańczy
czas przygotowania: 5 minut
porcja dla 1 osoby
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 100 ml soku pomarańczowego, najlepiej ze świeżych pomarańczy,
- 50 ml schłodzonej kawy espresso,
- kilka kostek lodu,
- pomarańcze do dekoracji.
Jak zrobić kawę mrożoną na lato – bumble coffee?
- Pomarańcze dokładnie umyłam i wycisnęłam z nich sok.
- Wrzuciłam kostki lodu do szklanki i zalałam pomarańczowym sokiem.
- Następnie powoli wlałam przygotowane w kawiarce espresso. Możesz je także zrobić w ekspresie do kawy.
- Udekorowałam szklankę plasterkiem pomarańczy i papierową słomką.
- Gotowe. Smacznego!
Bumblebee – napój kawowy ze słodkim dodatkiem
Bumblebee to inna wersja Bumble coffee, która przypadnie do gustu szczególnie miłośnikom słodkich smaków. Przygotowuje się ją bardzo podobnie z espresso i soku pomarańczowego, z dodatkiem syropu karmelowego. Wlewa się go zwykle na spód szklanki. Do zrobienia jednej porcji wystarczy ok. 15 ml. Syrop karmelowy możesz kupić gotowy lub zrobić go samodzielnie gotując wodę ze sporą ilością cukru, aż nabierze bursztynowego koloru.
By warstwy napoju się nie mieszały, kawę należy wlewać na koniec, powoli przelewając przez łyżeczkę lub unoszące się na soku kostki lodu. Przed wypiciem całość można pomieszać.
Zobacz także: Kawa cold brew, czyli „parzona” na zimno. Wypróbuj przepis na kawę jak z najlepszej kawiarni
Dlaczego warto jeść pomarańcze?
Czy warto jeść pomarańcze? Oczywiście, są bardzo zdrowe i pyszne.
Pomarańcze są bogate w witaminę C. Zjedzenie jednego owocu pokrywa 92 proc. dziennego zapotrzebowania na kwas askorbinowy. Cytrusy stanowią także źródło kwasu foliowego, wapnia i potasu. Znajdziemy w nich liczne bioaktywne związki roślinne o działaniu przeciwzapalnym i przeciwutleniającym. Należą do nich – oprócz witaminy C – m.in. flawonoidy i karotenoidy – podkreśla Marta Siesicka-Osiak w artykule na Stronie Zdrowia.
Włączając pomarańcze do naszej diety, wspomożemy nasz układ immunologiczny oraz trawienny. Pomoże to także zmniejszyć ryzyko rozwoju wielu chorób m.in. cukrzycy typu 2. Średniej wielkości owoc dostarcza nam ok. 66 kalorii i składa się w 86% z wody.
Czytaj także: Od TikToka do twojej szklanki. Przepis na fenomenalną kawę po koreańsku z 4 składników
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie.
ObserwujStronaKuchni.pl!
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?